Toysdaily 玩具日報

[詢問] 滲線與消光

強烈建議睇youtube,點薄噴都會教得好精準,當然一定要試,冇咩人唔出過事

薄噴係要輕力掃過,噴罐要離開30cm左右....咁上下
threeeye914 發表於 19-4-2021 05:45 PM
強烈建議睇youtube,點薄噴都會教得好精準,當然一定要試,冇咩人唔出過事

薄噴係要輕力掃過,噴罐要離開30 ...

明白,我會再試試,謝謝!
toys991 發表於 19-4-2021 05:23 PM
或者可以甘,噴完消光,之後先滲線

噴完消光先滲線,你就好易抺唔乾淨
eddiem249 發表於 19-4-2021 06:16 PM
噴完消光先滲線,你就好易抺唔乾淨

咁唔掂喎。。。
用田宮滲線液啦, 因為是琺瑯性, 用打火機油就抺乾淨. 又唔洗自己開. 噴油性水性油都冇問題, 消光事前事後都用得, 唔洗禁煩惱.
Finalmoon 發表於 20-4-2021 12:10 AM
用田宮滲線液啦, 因為是琺瑯性, 用打火機油就抺乾淨. 又唔洗自己開. 噴油性水性油都冇問題, 消光事前事後都 ...

素組用琺瑯油滲線? 因住爆膠
eddiem249 發表於 19-4-2021 10:56 AM
素組用琺瑯油滲線? 因住爆膠

田宮滲線液開到好稀. 冇事架. 用打火機油就要小心點, 用棉花棒點打火機油再係紙巾點干小小.

而家砌模型好多方便野架啦, 唔似幾廿年前乜都冇. 買多幾盒HG/BB平模型做下實驗就OK.
Finalmoon 發表於 20-4-2021 03:00 AM
田宮滲線液開到好稀. 冇事架. 用打火機油就要小心點, 用棉花棒點打火機油再係紙巾點干小小.

而家砌模型好 ...

咩田宮滲線液咪又係用X20開稀琺瑯油賣貴啲比你

越多X20,爆得越勁

eddiem249 發表於 19-4-2021 07:05 PM
咩田宮滲線液咪又係用X20開稀琺瑯油賣貴啲比你

越多X20,爆得越勁

我砌左35年模型, 真係未試過爆膠, 真係要請教下師兄點解會有D禁既事發生?
Finalmoon 發表於 20-4-2021 09:22 AM
我砌左35年模型, 真係未試過爆膠, 真係要請教下師兄點解會有D禁既事發生?  ...

我唔知你35年砌啲咩類型啦

你去買隻STARWAR盒仔飛機,用X20開琺瑯油做洗塗,又或者你素組隻高達後滲線落啲關節,你就知咩係爆膠。

爆下都好既,砌爛野都係砌模特型必經既。
eddiem249 發表於 19-4-2021 07:38 PM
我唔知你35年砌啲咩類型啦

你去買隻STARWAR盒仔飛機,用X20開琺瑯油做洗塗,又或者你素組隻高達後滲線落 ...

禁你有冇試過用田宮滲線液先? 你冇冇睇下成份係咩先? 人地禁大間公司專門出件產品用黎比你滲線, 禁易出事佢唔驚比人告到行街? 話時話, 你睇我之前有冇見意用X20去洗琺瑯油? 我見意用打火機油. 就算滲線用琺瑯油都應該係用打火機油來開. X20開琺瑯油比例要好準確, 要用電子旁量份量, 而家網絡世界禁發達, 睇清楚查清楚咪唔會出事囉.
話時話我都未試過爆膠, x20的確係會有機會爆膠既, 但如果個底做得好應該唔會咁易, 我就算洗塗都未試過, 但當然如果狂洗或放太耐就另作別論...
各位大佬,小弟唔知有無get 錯,係咪遮係田宮既琺琅滲線油比較稀,無咁易爆膠?
白電油就要乾少少先好用黎清走多出黎既琺琅油?
滲線我都未試過爆膠
用橙蓋膠水反而試過 "碎膠"....就上月砌隻千記 螺漩王....
本來想將手掙蓋黐實....但塗完橙蓋膠水就碎開....分咗三份...
lawsteve 發表於 19-4-2021 10:37 PM
各位大佬,小弟唔知有無get 錯,係咪遮係田宮既琺琅滲線油比較稀,無咁易爆膠?
白電油就要乾少少先好用黎 ...

網上有好多教學, 你打Tamiya accent line就搵到. 平平地買件BB/HG試下. 用左包你返唔到轉頭.