Toysdaily 玩具日報

查看: 5583|回復: 30

[詢問] 滲線與消光

剛剛想學滲線同消光,於是係隻hg 度用gundam marker 滲線筆滲線,幾日後噴完郡氏消光就出事啦:
1. 滲線化左,其實係我噴太多,定係應該轉田宮消光噴會好d?
2. 有d 線位有起沙(有d 粒粒) 既情况,係咪d 滲線同消光有化學作用,定係只係d 氣泡?

請指教,先謝!
建議你先去搞清有邊幾種唔同性質既油先
eddiem249 發表於 18-4-2021 08:12 PM
建議你先去搞清有邊幾種唔同性質既油先

Gundam marker 係油性既,郡氏消光都係油性,有人話好似唔同廠既消光油出會有溶解d唔同既色油,唔知係咪有咁既請况呢?謝謝!
lawsteve 發表於 18-4-2021 08:49 PM
Gundam marker 係油性既,郡氏消光都係油性,有人話好似唔同廠既消光油出會有溶解d唔同既色油,唔知係咪 ...

你噴COATING 太濕,就會溶番啲油性MARKER,所以會化。

你一係就薄噴COATING,一係就用水性/琺瑯油滲線
eddiem249 發表於 18-4-2021 08:56 PM
你噴COATING 太濕,就會溶番啲油性MARKER,所以會化。

你一係就薄噴COATING,一係就用水性/琺瑯油滲線 ...

Ic, 咁係咪離遠噴,分幾次噴就ok? 唔關邊一間廠出產事?
lawsteve 發表於 18-4-2021 09:09 PM
Ic, 咁係咪離遠噴,分幾次噴就ok? 唔關邊一間廠出產事?

唔關廠事........
eddiem249 發表於 18-4-2021 09:37 PM
唔關廠事........

好的,非常感謝
BTW, 天氣潮濕,唔適合噴消光
yoda大師 發表於 18-4-2021 10:27 PM
BTW, 天氣潮濕,唔適合噴消光

今日諗住得68度濕度先噴,估唔到都係唔得。。。
起沙係噴光油出事,應該係噴太厚,  係咪鑵噴? 遠少少噴, 噴薄D, 等乾左先再噴多2,3層就OK.
潔白紙巾 發表於 19-4-2021 08:58 AM
起沙係噴光油出事,應該係噴太厚,  係咪鑵噴? 遠少少噴, 噴薄D, 等乾左先再噴多2,3層就OK.  ...

係呀,初頭想試試,所以買罐先試,再揾隻平平地hg試噴,咁就知自己中曬招。。。
希望試到清楚點噴後玩rg, 噴得靚靚地,唔太膠,d 消光令d水貼唔好咁易被起走就ok
依家YouTube有好多教學片
或者可以甘,噴完消光,之後先滲線
toys991 發表於 19-4-2021 05:23 PM
或者可以甘,噴完消光,之後先滲線

我見有d 人話唔得,不過我都會自己試下既
laiken 發表於 19-4-2021 04:04 PM
依家YouTube有好多教學片

我都有睇,不過可能自己未揾到個竅門遮