Toysdaily 玩具日報

查看: 4244|回復: 26

[玩具攝影] 森記炒冷飯系列︰裝著變身Kuuga

不經不覺,Kuuga已經是21年前的產物。去年20週年紀念時,Kuuga推出了不少的產品,Figure-rise standard、裝動、真骨雕等等。
小弟真的很喜愛Kuuga,但也無法不斷花錢買它的產物......目前小弟已齊全的Kuuga系列就只有裝著變身與SIC。
20多年前的產物,已經開始出現舊化和膠料脆化的情況,可動與比例當然不及現在的新系列,但小弟仍然視它們為珍寶。
哥喜愛的,是那份作為玩具的味道......
相信大家都很熟悉Kuuga,所以以下部分不再作資料介紹了。

素體︰五代雄介
對大部分Kuuga迷來說,由小田切讓飾演的五代雄介就是Kuuga,不論他本人是否喜愛特撮,他就是Kuuga的靈魂所在。
素體的頭雕滿像本人的!

變身!

裝著變身最好玩的部分莫過於可逐件裝上裝甲。

Growing Form

Mighty Form

裝著變身是有分日版和港版的,日版以套裝形式推出,在基本形態中只有Mighty Form有一個可動素體,其他形態都是附上一個單色的透明素體。
以上的Growing & Mighty Form便是日版的套裝。

至於港版,每一個形態都附有一個可動素體,但沒有了透明素體與地台。
由於兒時不知有日版與港版之分,其中數個形態買了港版。為了避免重複與保持整齊,後追時只好繼續入手港版了......

Dragon Form

Pegasus Form

Titan Form

在四個Rising Form方面,日版推出四合一套裝,還有一副棺材附送,可以擺放不同的裝甲。
可是也因兒時買了其一個港版,後來也只能繼續入手港版了......

Rising Mighty Form

Rising Dragon Form

Rising Pegasus Form

Rising Titan Form

日版的Ultimate Form更附上了46號未確認生命體(獨角仙種古朗基)。
極為強勁的怪人,變成Rising Form的Kuuga也不是牠的對手。

Amazing Mighty Form

Ultimate Form

日版的Ultimate Form不單附有怪人和地台,還有於劇中未曾使用過的各樣武器。

全靠朋友的幫助,在今年終於找到最後一個形態,集齊了11個形態。追了20年的玩物,總算都齊人了。
女朋友說︰集齊11個相同的樣子到底有甚麼意義!!!
為了完成這個拍攝,有好幾隻兒時玩到掉漆的都再次補了色。看著齊人的擺設,感覺完夢了......

雖然變身裝著造型不及SHF系列及真骨,但卻另有一種蒙面超人既「魂」,又有合金。算係我最愛的系列。甲蟲電單車也是十分出色的作品。 當年我買棺材kuuga,只系99。
裝著變身還有推出了電單車,甲蟲同電單車合體,還有別色版,附有五代雄介騎電單車的人偶及一個同實物一樣大的電話,造得十分出色絕不差於現在的shf電單車。
樓主若果喜歡裝著古加,必定要入多隻港版ULTIMATE KUUGA作收藏呀....:$
不經不覺,裝著已係 20年前 既產物 :$
jetyam999 發表於 23-3-2021 06:29 AM
雖然變身裝著造型不及SHF系列及真骨,但卻另有一種蒙面超人既「魂」,又有合金。算係我最愛的系列。甲蟲電 ...

依家雖然唔話貴,但99真係買唔返
玩呢個系列嘅裝甲嘅時候,真係好似揸住隻會變身嘅蒙面超人:)
Agito 發表於 23-3-2021 08:21 AM
裝著變身還有推出了電單車,甲蟲同電單車合體,還有別色版,附有五代雄介騎電單車的人偶及一個同實物一樣大的 ...

以前有同學唔要,送咗部Trychaser 2000同普通甲蟲比我,超好玩!
可惜缺件,所以冇攞出黎同大家分享......
別色版同Rising版都諗過買其中一隻,順便複件,不過暫時都係唔想洗錢,同埋屋企冇咩位:60:
一條電話係幾過癮:DD
老文 發表於 23-3-2021 08:53 AM
樓主若果喜歡裝著古加,必定要入多隻港版ULTIMATE KUUGA作收藏呀....

冇呀......見日版多D配件,所以買咗日版就算:78:
Vince 發表於 23-3-2021 09:59 AM
不經不覺,裝著已係 20年前 既產物

但膠料都經歷咗20年:26:
喺後追嘅過程入面,真係叫由細玩到大:DD
森記 發表於 23-3-2021 10:18 AM
冇呀......見日版多D配件,所以買咗日版就算

港版主要係啞黑色,比日版光面型好多,不過我自己都入唔到,CHING有機會可以留意吓:)
果陣時唔駛搶出左成個月先出去買都仲買到
yugi 發表於 23-3-2021 11:23 AM
果陣時唔駛搶出左成個月先出去買都仲買到

個時文具鋪都有,同朋友行吓鋪頭仔,百貨公司都買到隻,依加又炒又盛,後追就要俾多1,2百......