Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Good Smile「勇者特急」THE合体 超能加爾

yugi 發表於 19-2-2023 04:20 PM
可惜壽屋勇者模型果邊好似無左新消息好耐, 感覺條LINE唔會長命

我是覺得價錢跟質素比不上.....

反而BANDAI 現在愈開愈多LINE
yugi 發表於 18-2-2023 12:50 PM
THRE合體無得收納兩架火車入隻腳內兩者已經不能作比較啦

咁講法即係smp冇得完全變形都冇得作比較

比較還是要站在同一基準點上才客觀!
尺寸大小不同,設計精細度與變形巧思也不同。
設計成本不同自然商品價格不同。
產品尺寸大就贏很多了。看看兩家都主打完全變形的凱因...

單相對價格也同尺寸成正比阿!

SMP食玩跟好微笑成品真的沒辦法比較。各有優缺!

但這次我覺得萬代在凱薩這支做得有點差,
比例拿捏上不太用心,導致列車廂太大、又給一對合體用手等等。

有點超出玩家的容忍度了。

不過,說真的換完造型件真的好帥啊!

話說壽屋的勇者傳說斷line了嗎...
我還在苦等大合體部件跟達剛阿!

hinaoi 發表於 20-2-2023 07:53 PM
咁講法即係smp冇得完全變形都冇得作比較

SMP有得選唔換件變形的
桑契 發表於 20-2-2023 08:16 PM
比較還是要站在同一基準點上才客觀!
尺寸大小不同,設計精細度與變形巧思也不同。
設計成本不同自然商品價 ...

壽屋好像已起碼半年無勇者新消息了, 好像連展品都無
壽屋收皮喇嘛 ex凱撒boss baangaan 超級泰丹gx配件包鬼影都冇曬
k_dash 發表於 9-1-2021 08:07 PM
THE合體系列係合金成品

唔多覺得有合金囉
輕飄飄咁
yugi 發表於 20-2-2023 09:11 PM
SMP有得選唔換件變形的

咁嘅樣!你會唔會唔換吖?

同當年嗰隻kabaya廉價食玩有得比

再睇下玩家用kabaya嗰套自改出嚟嘅幾乎零換件版本
deviltony 發表於 20-2-2023 10:39 PM
唔多覺得有合金囉
輕飄飄咁

The 合體係無合金,有合金係THE 合金,第一隻隻超獸(未出)
hinaoi 發表於 21-2-2023 12:50 AM

又係你自己話人無得完全變形, 依家有又搬龍門講外形
yugi 發表於 21-2-2023 07:08 AM
又係你自己話人無得完全變形, 依家有又搬龍門講外形

你都幾搞笑嫁喎
我話個變形設計冇做好,你就話冇得比較,咁我咪認同你唔同層面冇得比較囉,你又要話係可以完全變形,但唔換件個樣衰到咁,根本就冇得擺埋一齊,咪問你會唔會揀唔換件囉,你就話人搬龍門,定係呢個時候又有得比較啦??
況且你自己睇清楚,我一開始係話smp冇做好,冇拎過其他黎比較過嫁,係你自己最先提出“比較”嫁

咁老老實實,你買咗會唔會唔換件姐?
hinaoi 發表於 21-2-2023 12:50 AM

右面個隻真係真實還原,換硬!
馬仔 發表於 21-2-2023 12:42 PM
右面個隻真係真實還原,換硬!

係,所以而家幾好奇gsc係點處理凱撒隻手臂,以the合體嘅往績,設計應該唔會好似變形金剛咁為咗收埋一件部件而需要翻轉十幾廿塊板咁複雜,雖然未決定會唔會買,但都幾期待睇到更多變形設計嘅資訊更新
hinaoi 發表於 21-2-2023 06:22 PM
係,所以而家幾好奇gsc係點處理凱撒隻手臂,以the合體嘅往績,設計應該唔會好似變形金剛咁為咗收埋一件部 ...

放係凱撒大帝個貨櫃入面(應該都係)