Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Good Smile「勇者特急」THE合体 超能加爾

想問問, THE合體系列其實係全膠定有合金?
kyostanley 發表於 20-1-2023 11:00 PM

除咗斷空我隻the合體同hagane work一齊做有合金,其他全膠
kyostanley 發表於 20-1-2023 11:00 PM

達鋼時有說過,成本考量還是拿掉合金件部份了,所以THE合體基本上應該是不會有合金,就都是塑膠.
超獸那個是不同線,只是歸到THE合體下,原本那線就是有合金成分的完成品系列.
gaizer 發表於 21-1-2023 12:04 AM
達鋼時有說過,成本考量還是拿掉合金件部份了,所以THE合體基本上應該是不會有合金,就都是塑膠.
超獸那個是 ...

其實合金真係好貴咩?

內地玩具大部份合金,佢又賣得唔貴,唔通佢唔賺錢?定已經有得賺?

大廠玩具大部份無合金,佢又賣得貴,唔通佢賺到笑爆?定已經賺到過曬籠?
我唔介意全膠,問題係GSC啲膠料太cheap,連一堆老翻廠都不如
馬仔 發表於 21-1-2023 10:21 AM
其實合金真係好貴咩?

內地玩具大部份合金,佢又賣得唔貴,唔通佢唔賺錢?定已經有得賺?

成本問題這只能說廠商不說沒人知道,但內地的那些扣除X版跟一眼就知道哪邊是抄來的無版權之外,也就沒幾家價格不錯的(相對上.至於大廠,不用說,版權費,開發費,廣告費等等的支出也都在內了,光是正版這部分就算原因之一了.
THE合體這系列達鋼缺點確實真的不少,但廠商敢出敢繼續下去多少該鼓勵下,最主要是,希望後續產品能夠在各方面都有再提升(塑料質感,變形可動的關節強度跟設計等等.
達鋼跟獅王對比師王整體有比達鋼再好一點,可惜就是人型背後毫無遮掩還有大合體那構造太差了,希望特急跟七變能夠再有所改進啊.
MMB 發表於 21-1-2023 10:28 AM
我唔介意全膠,問題係GSC啲膠料太cheap,連一堆老翻廠都不如

完全同意,搞到成隻質感好cheap
展示 updated

考慮咗幾日,終於的起心肝走去訂了,免得到時食炒。隻泰丹錯體都可以炒到兩千三,雖然有價無市,不過費事到時捱貴貨
睇翻條片雙手個接合位好似只得紅圈位置

yugi 發表於 31-1-2023 08:05 PM
睇翻條片雙手個接合位好似只得紅圈位置

原設就係咁喎,你最多可以話個接合好弱雞,但唔可以完全怪奸笑
THE合体 グレートマイトガイン パーフェクトモード

https://www.mechasmile.com/news/3176/

係 YouTube 見到有人影左 display

https://youtu.be/4bEigyEgzFs