Toysdaily 玩具日報

查看: 9054|回復: 20

[分享討論] DX 超合金魂 V型經驗 - 有冇師兄試過

話說, 早幾日係精粉攞左貨, 返到去先發現我封箱果條膠紙係開過, 再係面頭封返一條"紅色"0既膠紙, 之後彩盒都係開過再封返口,仲要封得好粗糙, 裡面0既吸塑, 未玩都已經有指模.
另外, 5號機果條發泡膠條, 係唔夠長0既...

師兄們有咩野見解...
安慰自己既咪諗係全新既,笨大真係大意。
但實際嘅就係比人開過啦。
但成五叉野,我都戥你心痛。
有冇相睇吓
外啡箱係用黑色電線膠布包, 前所未有咁實, 懷疑用機器封, 5號機嗰個發泡膠係短嘅,long 住喺機尾,注意機頭向上攞, 玩呢啲嘢我習慣影咗相先  ,先攞出嚟玩,驚 零件 無法放回原處。
有可能bandxx QC抽查。不過你買時見有double tape 係可要求換既⋯⋯下次小心D啦
多謝師兄, 因為我想講好耐....
米青好多時啲平價貨, 特價貨, 或遲取貨的玩具....好多時都有這現像...

我玩玩具都十五年....聽好多人話雙膠紙嘅玩具, 係開了盒 check 了QC..
但我嘅經驗話我知....這說法是 Bull Shxt....因次次雙膠紙嘅玩具都有QC問題....
甩油, 樣歪, 接合度不好, 花痕, 關節鬆等問題.

而米青嘅雙膠紙嘅玩具中獎率係超過 70% (我個人經驗 only)
飛雪 發表於 28-12-2020 03:04 PM
安慰自己既咪諗係全新既,笨大真係大意。
但實際嘅就係比人開過啦。
但成五叉野,我都戥你心痛。

其實我影晒相, 但唔知我係咪初級會員, 好似上載唔到
Curienc 發表於 28-12-2020 05:12 PM

c兄,放相可以用 https://imgur.com/
之後係 post 內 post 返 LINK 就可以。

另外,以我所知,行貨真係會有「開過之後封返膠紙」既貨。如果覺得介意,點解唔一見咁就叫店員換貨比你呢?
也有可能係機場海關抽check,再貼返一條紅白海関貼紙封口
下次攞貨望多兩下 唔對路老虎都唔要 現在冇仇報了
新會員唔比post link .......
fktuen 發表於 28-12-2020 03:29 PM
多謝師兄, 因為我想講好耐....
米青好多時啲平價貨, 特價貨, 或遲取貨的玩具....好多時都有這現像...

但我怕佢會叫我索性唔好要⋯⋯
Curienc 發表於 28-12-2020 05:12 PM

我都係咁嘅心態,見本體冇花,好似冇人郁過,齊件,心理上就會好少少囉
膜給人破了,
心中有條刺,
多俾人沾污,
己不是完壁!

:$
大比例是先有熟客人或自己挑过,没那么好的就再贴回去卖呗,或者是有人。现场看出了QC问题,换了别的一盒,那这个当然就是开过啦。

这个在玩具店不是很常见的吗,我都试过,在店里检查出合金魂有一只眼睛没有涂好,对方说不让换,但是又见到有换给其他人,那只能怪你同小弟一样不够靓仔
tower 發表於 29-12-2020 10:36 AM
大比例是先有熟客人或自己挑过,没那么好的就再贴回去卖呗,或者是有人。现场看出了QC问题,换了别的一盒, ...

totally agree!

It is very likely "大比例是先有熟客人或自己挑过"