Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Good Smile THE合体「勇者傳說」

睇咗啲開箱片,如果以過千蚊嘅產品嚟講,有啲位做得麻麻,例如列車同戰機嘅擋風玻璃唔分件用茶色透明膠片,把槍仔又唔分色,列車底就咁全黑唔做多少少分色
laiken 發表於 26-5-2022 10:38 AM
睇咗啲開箱片,如果以過千蚊嘅產品嚟講,有啲位做得麻麻,例如列車同戰機嘅擋風玻璃唔分件用茶色透明膠片, ...

認同,有d位上色都唔係好工整,如飛機頭
yimingyang 發表於 25-5-2022 11:43 PM
換件也沒有轉腰

1是換腰件是一整塊零件本身沒可動,與上下半身連接也都是方型插榫非轉軸

甘真係可惜,冇腰轉,擺pose會差甘d
jeffyen83 發表於 26-5-2022 12:42 PM
甘真係可惜,冇腰轉,擺pose會差甘d

大合體仲要合多個上半身上去, 仲腰有得轉都應該好易斷
合體要等咁耐,我寧願唔買
想知店舖幾時會有現貨
AYJ 發表於 26-5-2022 11:09 AM
認同,有d位上色都唔係好工整,如飛機頭

所以證明呢間廠唔夠有心去做
laiken 發表於 26-5-2022 09:34 PM

似有心冇實力去做
laiken 發表於 26-5-2022 09:34 PM

控制質素方面有待改善
你見佢之前作品,不論成品定模型既水準都係好飄忽
好起上黎十分有誠意,差起上黎會有好多好新手既問題
不過近黎佢係差少左,好多左,即係個平均分慢慢提高緊
今次隻泰丹我對佢信心唔細,但因為泰丹既變型合體結構以及最終合體個外型都唔係十分係我杯茶,
(勇者者傳說我最愛天火神飛鷹,但恐怕唔會有廠出)所以暫時都保持觀望
未來既勇者特急我就相對期待一d, 希望呢間廠可以繼續精益求精
我覺得佢出得唔差,乾乾淨淨,靚靚仔。

我反而覺得佢出多對腳浪費曬d資源,佢可以響原本對腳加d parts 或變形做番好過,

架警車成型後好似唔係好貼,好多位都有高底,

呢套大合體唔太靚仔,之前睇台灣玩灰模,獅子大合體隻手響背部好醜怪,

隻獅子就無霸氣,成隻肥仔短腳狗咁。

不過重視大合體既朋友可能會接受到,

呢套加埋差不多成3千銀, 都在思考中。
ballj 發表於 26-5-2022 05:41 PM
想知店舖幾時會有現貨

Fb有人話訂左已取及現時點有現貨但到呢刻各大鋪都未有動靜及未有取貨訊息
yugi 發表於 27-5-2022 03:25 PM
Fb有人話訂左已取及現時點有現貨但到呢刻各大鋪都未有動靜及未有取貨訊息 ...

唔係嘛,我到呢家都未收到千值殿電話...
AYJ 發表於 27-5-2022 05:53 PM
唔係嘛,我到呢家都未收到千值殿電話...

我唔知佢邊間訂, 暫時全香港得佢一個話取到貨
到貨都是日版,行版未到,但聴聞依家Goodsimle啲行貨有機會遲2星期甚至一個月,原因不明。