Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 忠信社 西行紀國潮機甲

thx 發表於 2-11-2020 06:24 PM
連續兩日見到TD有人將別人對產品意見,
扯到去完全唔關事嘅領域,咩邏輯?

師兄, 唔好理啲傻人.

thx
明白。  發表於 2-11-2020 08:01 PM
接受唔到,點解西遊記角色會好似變形金剛咁,變成格車
I agree with most of the opinions up there, can't accept the basic concept even though the transformation might be very interesting and clever.
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
I'm a TF fan and I think the transformation looks very interesting and I 100% respect designers trying their on thing and being creative instead of endlessly "borrowing" Transformers.

頭雕似仿某電影明星們, 但又作得... 嗯........
變型概念像把各系列變型金剛主題混在一起大雜燴, 所以會有車、鳥混戰...
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
本身只有追港漫西遊,變成微訊動畫後真的沒追。所以除非動畫中三師徒有變過車(?!),不然真的不太接受這種以IP之名,出非IP之實嘅搞怪產品....

要賣弄IP的話,點解唔索性大師兄可以變巨猿?八戒唔可以變吸山林靈氣個巨豬形態?沙憎還有沙甲武士形態呢?殺心要玩個千手千眼相都比變隻天鵝強 -_-

唔知道設計人員係有心賣弄還是未有看過原作(如動畫三師徒有變過車的話請告知,自删帖),否則真的接受不了。

唯一如來係咁多隻之中比較可以接受....

往往真係受唔住呢啲以賣弄為實行創意之名嘅搞怪產品
rayhywong 發表於 4-11-2020 07:50 AM
本身只有追港漫西遊,變成微訊動畫後真的沒追。所以除非動畫中三師徒有變過車(?!),不然真的不太接受這種以 ...

完全同意,既然二郎神係變哮天犬,點解四師徒係變車,悟空所變嗰架貨車拖頭擺明就係老變文哥。
始終不能接受.....四不像
都係嗰句,漫畫入面除左如來真係有變過隻雀之外,其他設計嘅變形形態全無見過,可能係設計人員自行FF卦。

堂堂三眼神將變左隻狗,陰公。

見原作者本人無特別大肆喺漫畫度宣揚有呢個動畫嘅事,so call中港合作已大概可知一二。
人物變車輛,係機械人?

設計公司開宗明義說正式獲得漫畫/動畫作品的角色做變形設計, 只是不知道設計公司的原概念是什麼?

是要表達 (故事/角色幻化形態)? 還是要表現 (變形設計能力)?

雖然說官圖無限好, 但是目前披露的3D官圖看起來加工太多 (特別是變形後的載具/動物修飾不少), 玩具實物讓人很有保留.
S.White 發表於 4-11-2020 02:47 PM
設計公司開宗明義說正式獲得漫畫/動畫作品的角色做變形設計, 只是不知道設計公司的原概念是什麼?

是要表 ...

而且依家嘅官圖都係得一張正面咁大把,會唔會後面就係出事真係好難講。
可能內地人真係太鐘意玩變形,見有咁多國內三廠所出嘅老變玩具比孩記所出嘅仲多仲靚就知。所以呢套《西遊》出變形都唔出可動(如DB Star嗰套平價SHF)
無啦啦搞變形好九唔搭八, 仲要變汽車,個思維會唔會太跳脫, 正正經經搞立像咪算囉