Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: stonekeung01

[新品消息] 6月 魂限 超合金魂 GX-69R GOLDY MARG【究極之勇者王 Ver.】

飛雪 發表於 3-1-2021 11:14 PM
果時極短時間出現過呢個價,係信和,但長時間正常價都699-799左右

我以官方定價嚟論,魂限要插成咁好難,通販就有機會,對於笨大嚟講佢無提高過suggested selling price, 只係呢次魂限賣佢自己賺哂啫
GX68, 69曾經出現超插水情況, 1set加起來1500, 記着是4萬8千yen賣1500,之後超合金魂沉寂了一段長時間,那時還以為會斷line
waiwaiwai326 發表於 3-1-2021 11:39 PM
GX68, 69曾經出現超插水情況, 1set加起來1500, 記着是4萬8千yen賣1500,之後超合金魂沉寂了一段長時間,那時 ...

睇得出當年笨大係對勇者王好有信心,不過策略真係唔得,一嚟佢貨量真係太多(GGG太快再販),二嚟鎚仔呢件嘢真係好雞肋,設計,用料又唔係特別出色,係服務fans的一件配件,唔賣得都好正常,你見呢次笨大要將鎚仔改魂限出售都明係乜事,見佢之後都無再出其他武器parts都心知唔係咁多人肯落撘
k_dash 發表於 3-1-2021 08:52 PM
佢只係想話你知腿部用色改咗

我見佢圈住,以為佢大腳肯改改件,改善下髖、膝關節。

舊版個鎚真係出得麻麻,有乜奶油以笨大技術同經驗,出隻變形簡單低可動機器人會企唔穩?
佢說明書仲好醒咁教你用背脊枝棍頂住地下幫助平衡,但係佢老哥枝棍又伸伸縮縮撐唔穩!

Garycharm 發表於 4-1-2021 10:40 AM

舊版個鎚真係出得麻麻,有乜奶油以笨大技術同經驗 ...

「但係佢老哥枝棍又伸伸縮縮撐唔穩!」 :DD wakaka 同感~!!
Garycharm 發表於 4-1-2021 10:40 AM

舊版個鎚真係出得麻麻,有乜奶油以笨大技術同經驗 ...

合金魂一般設計係取同原設相似而又唔會大改,大鎚個原設本來就係咁笨(特別係腿部,完全無考慮腳腕轉動接地),我之前响度講過照唔改動設計的基礎下係無可能做到腳腕接地(但因為台灣江大改造就被呢度啲師兄串到飛起,但無可否認佢都只係改到正面睇嚟好睇啲,無咩改良到企得穩),嚟緊pose+會出魔版GGG,應該都會有魔版大鎚,到時又睇下lu兄佢點去設計呢隻大舊衰,哈哈

k_dash 發表於 4-1-2021 12:47 PM
合金魂一般設計係取同原設相似而又唔會大改,大鎚個原設本來就係咁笨(特別係腿部,完全無考慮腳腕轉動接 ...

合金魂當然試過有大改啦,不過你講得啱,佢主流都係盡量做返原本設計。

講返呢隻野,可能師兄誤會咗,我唔係講佢擺甫士接地性,
我係嬲佢企唔穩。
佢背脊舊嘢係重,
要改善好簡單,
佢可以好似變形金剛咁有多一粒後腳踭翻出嚟又得、
錘仔支棍伸縮做實啲/加一個 lock 又得、
佢衰格啲加一個支架又得
總之而家佢做一隻嘢出嚟,就咁企都未企得穩就抵鬧。
:angry:
Garycharm 發表於 4-1-2021 01:36 PM
合金魂當然試過有大改啦,不過你講得啱,佢主流都係盡量做返原本設計。

講返呢隻野,可能師兄誤會咗,我 ...

所以我都無話合金魂無試過大改原設,而呢隻佢企唔穩最大原因係後邊重,設計上重下輕有關,大鎚企得穩主要係靠雙腿同支棍做出三角支點,最大問題係佢又無做一個特別受得力的點出嚟,2條腿就唔好講,大鎚後柱佢又唔做得受力啲lock唔死,好似無預人係會長擺機械人形態咁

k_dash 發表於 4-1-2021 01:49 PM
所以我都無話合金魂無試過大改原設,而呢隻佢企唔穩最大原因係後邊重,設計上重下輕有關,大鎚企得穩主要 ...

明白。

又,師兄講出重點,佢真係冇預你長擺機械人!
Garycharm 發表於 4-1-2021 01:36 PM

講返呢隻野,可能師兄誤會咗,我 ...

我有買勇者王,亦有買 parts, 這個鎚仔就實在太多缺點(本身人形太薯都係原因),最後還是忍着不買。
Lawchee 發表於 4-1-2021 07:28 PM
我有買勇者王,亦有買 parts, 這個鎚仔就實在太多缺點(本身人形太薯都係原因),最後還是忍着不買。 ...

隻嘢本身線條就簡單,而最多人鬧係佢身型太瘦,個人覺得係對腳太幼壞事(話哂佢係用火麻激原型嚟做AI,點都要似返個大隻佬)
k_dash 發表於 4-1-2021 12:11 AM
睇得出當年笨大係對勇者王好有信心,不過策略真係唔得,一嚟佢貨量真係太多(GGG太快再販),二嚟鎚仔呢 ...

其實怪不得Bandai咁快再版(隔10個月),因第一版銷情幾好,很快賣斷市,估不到第二版銷情咁淒慘...可見合金魂fans有一定基數,過了這個數,即使減幾多都無人要

官方preview

超合金魂 GX-69R ゴルディーマーグ【究極の勇者王Ver.】回転動画

https://youtu.be/bsCKSxatzz0

http://tamashiinations.blog.jp/archives/8824231.html