Toysdaily 玩具日報

[新品消息] CCSTOYS 天元突破 紅蓮螺岩 合金

genesicgaogaiga 發表於 15-9-2020 11:00 PM
no, I really wonder. SHE needs us to adjust screws day in dayn out. U know what I say

當然明,不過SHE係一個好特別例子,如果一般合金,要好似SHE咁,到時到候要調較螺絲,就幾大鑊。

我都有入手隻天元,
第一個感覺係重------我立即好感大增。
因為有呢個重量,佢關節就要夠緊,所以呢樣我都明白。
我自己果隻暫時唔見有問題,都收貨。只係個別關節鬆緊不一,未夠理想。

活動能力算係新一代合金水準,
我稍嫌肩、腹活動泛圍唔夠大,
唔失禮亦唔特別出色。

機關、配件方面。
身上鑽頭用上磁石接合真係一絕,
而且算夠力,我上晒鑽頭幫隻野擺pose都冇乜甩漏.....有時頂到鑽頭鬆開,佢都會自己吸翻正。
我o係個盒拎鑽頭出o黎,又唔駛逐粒摷,只要拎一粒,就成抽攝晒上o黎,好好玩~~
係少少、少少嫌D鑽頭唔夠長....
大佬,我上果隻Konami 天元合金,果D鑽仔我只係裝過一次o乍!

有辣有唔辣,磁石鑽始終比傳統插樁式較鬆,如果放入display櫃,
一段時間後,當你開櫃放新野,隻天元會容易同其他玩具碰撞甩幾粒而你會唔知。

說缺點,除了鑽頭冇其他機關,
身上顏面只得一個款,沒有以前山口式「調節一下配件就改變表情」的趣味。
顏面口中口仍然不可開合。(本來是駕駛倉,但動畫中也有張口的情況)
以這個身量的合金來說,本來不足,但考慮今次價錢,我又冇得投訴。

最後,亦係最個人、最唔科學、最偏見o既一個感覺.....
唔知點解,
成隻野老翻味好濃,
我自己係睇TD 知道有呢隻野,然後去相熟老店買,
訂之前只知係新公司,唔知背後有咁多花生。
所以我自問冇受乜野影響。
老翻感主要係隻色,金屬得來有點瘀。
我家裡有Konami 天元、有WAVE金屬色鐵巨神、笨大電鍍新賓洲----大家都係金屬紅,呢隻就係唔一樣。
感覺似......以前旺角賣五星首辦店陳列出來的作品,通常好多隻都靚,
但係有幾隻上金屬色就係出事,有一種娘娘地感覺。
今次天元就有呢個問題。

另外,關節完全係笨大式設計.......嗯,我只係消費者,你抄得好,笨大咁大間公司都咬你唔入,算你贏。

Garycharm 發表於 16-9-2020 09:56 AM
當然明,不過SHE係一個好特別例子,如果一般合金,要好似SHE咁,到時到候要調較螺絲,就幾大鑊。

魔術師兄的個人感受⋯⋯完全說出了重點⋯⋯我感覺一模一樣。好似上唔足油咁。同埋堆鑽頭仔隻色都係幾膠⋯⋯:67:
Garycharm 發表於 16-9-2020 09:56 AM

我估關節應該無版權,抄得好就得。

好過千值自製新3節關節,仲要醒到用膠,咪仆左街。

抄得出色唔係一件壞事。

銀底 噴透明紅出啲色未瘀囉~ 應該銀底噴啲透明黃或金色,先再噴透明紅就鮮囉。

hahahaa, he was complaining it is not beautiful, not asking how does it become not beautiful...  發表於 16-9-2020 03:16 PM
多謝師兄過料,我下次砌模型,一定試!  發表於 16-9-2020 02:58 PM

thanks for the great sharing Bro! :handshake:

totally agree with the metallic red....隻色金屬得來有點瘀....其次是表面的光油太厚...增加了膠感....
almost the same "not good-looking" as 國產 新星龍神丸 宇宙形態.... :cool:

唔好咁粗玩,啲關節唔係好耐玩,連登有人放係枱面企唔穩,跌低咗,成隻手就斷了....

https://lihkg.com/thread/2178584/page/20

睇完咁多師兄報告本身對佢有D興趣但睇嚟QC同上色過唔到,我等下一水睇吓冇改善,Zero就應該會入
我有千值版及CCStoys版,  這隻係好有誠意及性價比好高.

但上色, 外型設計及追加的外型資訊, 都同玩開的日式設計有少少感覺不同.

千值版, 好輕, 但線條, 上色, 關節(有連動設計) 及 外型, 我的感覺 = "精緻"

CCStoys版, 好重, 外型及關節好有MB味, 上色, 做工及魔改資訊好有國內老翻"新安洲"質素FEEL, 所以有少少好似玩國內老翻FEEL.....

最喜歡佢用磁石加全身"鑽"頭. 及外盒"單色天元外型"好靚.

最後如果隻紅色改得比較"鮮色"有更好, 但以1400倒的價格, 係值得擁有一隻. (仟值那隻當年約760-790, 以當時價格評論, 也是值得)
馬仔 發表於 13-9-2020 08:25 PM
我上年灰模時已定,都未收貨。

有無人收到貨?

未有呢, 另外還PM了你想了解一下

csstoys 鐵甲萬能俠 ZERO

鐵甲萬能俠 zero Updated
Yeah 可動手指確認!:shiny:
想知點解要咁多塊手刀替換件,唔通係配備發光件替換? (幻想中:43:)