Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2020年11月 超合金魂 GX-93 宇宙海賊戰艦 ARCADIA號

G-man 發表於 24-10-2020 04:01 AM
3000元一隻………萛了吧~+_+~

放心一定唔駛3k
每當見到超合金魂宇宙海賊戦艦系列,便 不其然 地想起當時的新世紀合金宇宙海賊戦艦糸列性價比真高
柴灣20座男孩 發表於 25-5-2020 11:18 PM
近幾年的超合金魂,除咗近期口的15機,有D睇頭外,,其餘的真係悶到呢,,睇呢就嚟,,捱到GX100,,就光榮停 ...

美版「金刚戰神」系列第三輯「光速電神」和「鐵人28FX」都仲未出!!!

仲有大量R版排住隊復刻,例如:
大王者,
忍者戰士,
傳說巨神,
珍宝3,
勇者雷登,
太空保衞者。
太陽使者戰人28

更可以繼「恐龍戰隊」之後,延續戰隊合金魂系列下去(所以我都好期待出五星戰&忍者戰隊,因為起碼有欧美市場包底嘛!)
更仲有勇者&藍光人系列哩!

大家有否感覺Bandai好似先出食玩&模型測先試市場反應/水溫,然後才會出贵價合金玩具產品。

所以師兄,估計合金魂仲可以繼續多玩十幾年落去的~放心!!!
柴灣20座男孩 發表於 25-5-2020 11:18 PM
近幾年的超合金魂,除咗近期口的15機,有D睇頭外,,其餘的真係悶到呢,,睇呢就嚟,,捱到GX100,,就光榮停 ...

其實GX-71都有睇頭架

同15機一樣仲未入手!

印象中的愛干達號是墨綠色
前面有大大骷髏頭滴!前期型嗎?
套片睇咗好少集.....

呢隻冇印象
就外型來講
艦首果2支棍很礙眼
如果無咗就會睇得順少少呢:43:
純白騎士姬Saber 發表於 29-10-2020 08:41 AM
前面大個大大骷髏頭滴!前期型嗎?
套片都係睇仲好少集.....

呢隻先係元祖
純白騎士姬Saber 發表於 29-10-2020 08:41 AM
前面有大大骷髏頭滴!前期型嗎?
套片睇咗好少集.....

出個隻艦個套係無限軌道SSX, 即係香港亞洲電視果套太空俠盜顯神威, 係太空俠盜續集黎.
kr2004jp 發表於 12-11-2020 05:51 PM
出個隻艦個套係無限軌道SSX, 即係香港亞洲電視果套太空俠盜顯神威, 係太空俠盜續集黎. ...

如果無記錯,綠色愛干達号於劇場版"我青春的愛干達"首次登埸,之後TV版無限軌道SSX沿用返呢個設定,其實兩部作品依故事時序來計係宇宙海賊既前傳。
多謝咁多位

唔怪得對呢艦0印象啦
原來比我印象中愛干達更早.....出現{:1_206:}

夏羅古的戰艦,長谷川模型出得最齊。
一番艦/First Ship

二番艦/Second Ship

三番艦/Third Ship (同一番艦一樣)

三番艦:強攻型 ,上艦橋增多一台主炮塔,共三台炮塔

真正認識 "銀河鐵路999"同"宇宙海賊夏羅古"的世界觀的人,係唔會親建制。

「銀河铁路999」主角野铁郎手上那支「宇宙戰士槍」,其實就是由「宇宙海賊」故事裡的「愛干達號」工程師大山敏郎,他在臨死前送给星野鉄郎的。

所以「銀河铁路999」和「宇宙海賊」是在同一時空之内所發生的故事。

相反,「千年女王」已經是很遥遠的過去了,因為主角雨森初其實就是星野鉄郎的祖先。

所以「千年女王」跟「銀河铁路999」&「宇宙海賊」並不是在同一時空所發生的故事。

完全正確,brother 說的很好,要了解松本零士的世界觀,必需要將三套大作一起連貫起來— 親情、友情、愛情、理想+熱血 是夏羅古的吸引之處
对,感覺就像是金庸的武俠小說「射鵰三部曲」一樣!!!
G-man 發表於 13-11-2020 02:03 AM
「銀河铁路999」主角野铁郎手上那支「宇宙戰士槍」,其實就是由「宇宙海賊」故事裡的「愛干達號」工程師大 ...

有一說話千年女王同埋銀河鐵路美達路乃同一人物黎??
kr2004jp 發表於 13-11-2020 07:48 PM
有一說話千年女王同埋銀河鐵路美達路乃同一人物黎??

对!!

根據當年松本零士的最新解说:「銀河铁路999」&「宇宙海賊」故事裡:
「千年女王」雪野彌生就變成了美達露,而她的姐姐「千年盜賊」則變成了宇宙女海贼愛美達拉斯了。