Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 還有去油麻地及旺角看玩具嗎?

仲係甘多人,相差不大。

其實現。。。。點最大鑊是樓上有間酒樓,未有抗爭運動(但係亂又唔係關哂示威事wo。。。)和疫情前,人多到爆,幾乎間間D貨擺哂出來,酒樓有乜意外真係燒到落黎先知道,到時走吾走到呢。。。???

講開疫情,除了口和手要注意外,頭髮都好緊要,唔知點解去襯睇玩具的地方都好多女,SSP兩,三間。
但D女好鍾意通街整頭髮,現在高危,手就話可以消毒,但D人之前去過什麼地方無人知有冇菌,不過一揚D頭髮就。。。。
早個幾星期前的星期日下午都多人。。。現在酒樓外牆的火車都無咗。。。。
又登入唔到 發表於 14-4-2020 06:20 AM
其實現。。。。點最大鑊是樓上有間酒精,未有抗爭運動(但係亂又唔係關哂示威事wo。。。)和疫情前,人多到 ...

師兄小心為上, 我餓了去行玩具街好久 (自從一月中..), 現在日本疫情又大, 想同Amx, Amx 訂野都怕包裹有病毒 ( 可能會有師兄笑我擔心太多.. 我這裡說 sorry )..一起禱告求病毒今天就去晒了有確認的疫苗發明成功. 祝大家及家人, 朋友, 同事身體健康
現在和以前一樣甘多人,尤其現X點,人迫人。
好耐冇出旺角了,遲d會走一轉! {:1_208:}
前幾晚去過信和,係少了一點人。

但深水埗黃金就好多人
每星期都會行INS一次:shy:
各位, 今次疫情利害. 大家出街看玩具要更加小心.. 我本想去inspoint 買d野..都要忍下. 祝大家身體健康, 希望疫情快快完全離開世界. 謝謝
SPICYMAN 發表於 15-7-2020 02:04 PM
各位, 今次疫情利害. 大家出街看玩具要更加小心.. 我本想去inspoint 買d野..都要忍下. 祝大家身體健康, 希 ...

難得CHING出帖提點大家睇玩具都要注意疫情,在下實在敬佩。在下都留吓玩玩具衛生睇法。賣玩具地點要注意之外,買咗件玩具返屋企又點?正路當然係噴酒精/滴露,但呢啲液體噴落個盒,儲盒CHING們又覺得能否接受?在下4月買咗部紫外光機,返到屋企所有街外帶返嚟都照過。玩具比紫外光照過,又會唔會傷到件玩具(唔少玩具個包裝都有開窗)?呢兩個消毒選項都想睇吓CHING們有咩意見。
大凱撒 發表於 16-7-2020 05:34 PM
難得CHING出帖提點大家睇玩具都要注意疫情,在下實在敬佩。在下都留吓玩玩具衛生睇法。賣玩具地點要注意 ...

紫外線都係好選擇,我覺得仲有另一方法係擺幾日唔掂住
大凱撒 發表於 16-7-2020 05:34 PM
難得CHING出帖提點大家睇玩具都要注意疫情,在下實在敬佩。在下都留吓玩玩具衛生睇法。賣玩具地點要注意 ...

小弟我會用酒精布抹盒然後入袋, 起碼一周後再算.
至於玩具本身, 我真的如何消毒... 又不可以用酒精..大家師兄如何處理? 版主DMS兄你有何高見?
SPICYMAN 發表於 18-7-2020 12:49 PM
小弟我會用酒精布抹盒然後入袋, 起碼一周後再算.
至於玩具本身, 我真的如何消毒... 又不可以用酒精..大家 ...

bbc.com/zhongwen/simp/science-52000772
'美国国立卫生研究院的研究发现,SARS-CoV-2病毒在硬纸板上存活的时间更长,可达24小时,在塑料和不锈钢表面存活的时间可达2-3天' 放置4日似乎足夠

多得疫情日日升
雖然呢2日有回落
都係假像來
怕會領野
留家抗疫

無去好耐了
今明兩天我局住要去了,因為訂了的東西已經到貨,時間上已經不可以等得太耐了(會被殺訂金):49:
噴酒精我信唔過
我會開一盆梘水
連運輸紙皮箱既先抹左紙皮箱2次,放多過2星期
之後再拆走紙皮箱,到時候再用梘水抹多2次
玩具本體的話,隔咁耐應該咩菌咩毒都死晒
不過玩完一定會洗手