Toysdaily 玩具日報

查看: 18612|回復: 26

[GUNDAM] 【老模時代UC 0079 】1/550 MAN-03 Braw Bro

1:550比例老模
實物好細隻
仲要放膠水黏合
塗下裝
最後總算完成了:78:

好以小朋友手指尾size,甘細都唔知點油,佩服,頂瓜瓜。現在的高達模型除左甘細粒的駕駛員,沒有這些迷你模型了。
Agito 發表於 2-3-2020 04:12 AM
好以小朋友手指尾size,甘細都唔知點油,佩服,頂瓜瓜。現在的高達模型除左甘細粒的駕駛員,沒有這些迷你模型了 ...

尾指一節半咁長
高度約3.2cm

比起1/100人仔都可以噴塗既高手們
筆塗反而算得咩

32cm開模都唔容易
比例雖然失衡
劍柄有做分模處理
所以唔會出現過厚情況{:1_377:}

1:1700/1:1200果d附送MS
比例仲要比1:550細呢....塗裝淚目。。。

1/550 MAN-03 Braw Bro

做個比對吧

體簡介編輯MAN-03布勞•布羅
吉恩公國軍軍部為了扭轉不利的戰況,決定投入應用弗拉納岡博士所提倡的新人類理論而誕生的新兵器。
於是,從0079年秋天起,以突擊機動軍為中心開始開發新型的塞可繆系統,這種系統能通過腦波達到遙控的目的,
使機動兵器即使處於米諾夫斯基粒子狀態下通訊與操作也不會受到影響。
“布勞·布羅”即是應用了塞可繆系統而由弗拉納岡機構開發出的最初的機動兵器,也是新人類專用機。
本機以回收駕駛員和智慧系統的實戰資料為第一任務,能夠分離成3個獨立的部分,每一部分都有自航能力,
駕駛艙還應用了發生誤爆的保護措施。機體大小與輕型太空船相當,遠大常規MS
設計人員在由機體中央向四周延伸的機械臂上裝備了4門有線制禦式MEGA粒子炮,
可在塞可繆系統控制下發動全方位的攻擊。
此外,布勞·布羅還可由三人同時操作,以增加機體的操控性,
駕駛倉也可以進行脫出,以保證機師的生還率。
布勞·布羅的測試機在Side6附近由賽蒙斯·艾·巴克羅夫中尉駕駛,在進行測試時被地球聯邦軍的白色基地擊毀,
但資料則回饋到了其後的MSN-02 吉恩號上。之後吉恩軍在測試機的基礎上製造出了該型的二號機,
由擁有NT能力的木星運輸船船長沙利爾·布魯中尉駕駛,同樣在與白色基地交戰時被RX-78-2 高達二號機擊毀。
而三號機則是在一年戰爭結束時,企圖攻擊前往格拉納達的吉恩公國總理達西亞·巴哈羅夫時,
遭遇擔任護衛任務的地球聯邦軍飛馬級強襲登陸母艦SCVA-72純血種馬,
被由弗特·羅姆菲洛駕駛的RX-78-5 高達五號機擊破。

無記錯,無記電視播映時,譯此MA為"波羅號"

又係一架冇印像既MA。。。  發表於 3-3-2020 10:12 PM

ガンプラ/ブラウ・ブロ(旧キット・1/550)を探して・買って・開封・製作・素組完成レビューする動画を作ってみた 50/機動戦士ガンダム(1980's GUNPLA)

呢盒MA整體來講唔難砌
如果以為砌好只有觀賞性未免太睇少
有四處叫釘爪可拉出
當然可按提供的選項
插上硬條連接上、下兩個釘爪

我就選擇四個釘爪接上提供的電線一開四
透過翼既內藏空間隱藏電線達至釘爪收回
or作線控彈出釘爪狀態

以上是未睇片前既想像
當睇完片後 修正預想
尖釘原來係射光線用
而且仲係漆黑中亂9咁射
都米話唔顛:he:

MA果然觸手向.....可以玩分體

考古學?而家D產品水準真係超勁。
近期精返了些一年戰爭和馬沙反擊的老模..
不過價錢頗便宜,細盒裝三草有找,再細些的兩草有找..但大MA唔多..此款便無..大白馬都唔見..相信間間分店應該唔同也不多....
_
又登入唔到 發表於 18-5-2020 10:13 PM
近期精返了些一年戰爭和馬沙反擊的老模..
不過價錢頗便宜,細盒裝三草有找,再細些的兩草有找..但大MA唔多.. ...

咁其實猫店都有返老模戰艦有加曼大水牛

有小白馬三草有找
MA有潛水蟹
宇宙用魔爪同砲臺四腳怪

魔霸都有....

而且玩具模型倉都同樣返咗
純白騎士姬Saber 發表於 19-5-2020 01:16 AM
咁其實猫店都有返老模戰艦有加曼大水牛

有小白馬三草有找

感覺上今次佢地好似賣得平D,之前部黃色MA同雙面蟹都係廿幾三十。。
又登入唔到 發表於 19-5-2020 04:49 PM
感覺上今次佢地好似賣得平D,之前部黃色MA同雙面蟹都係廿幾三十。。

知雙面蟹做過2X 黃爪無為以售價賣得平d?
貓貨??感覺上同過往差唔多

如果講抵買一定係米青>貓店>模型倉
就以nana號例子10>26>30
四腳怪例子12>26>30....
米青衰在衰在唔夠齊款....

純白騎士姬Saber 發表於 20-5-2020 07:29 AM
知雙面蟹做過2X 黃爪無為以售價賣得平d?貓貨??感覺上同過往差唔多

如果講抵買一定係米青>貓店>模型倉

昨日去深精無哂老模了。。。之前在旺精買ζ四爪同黃色運輸機。。。
又登入唔到 發表於 20-5-2020 09:51 AM
昨日去深精無哂老模了。。。之前在旺精買ζ四爪同黃色運輸機。。。

{:1_377:}

呢水我無買過....0收穫!
同之前比$$有調高到
但都抵過貓店

台場限定彩透ver KA叔ZZ似乎唔多受歡迎就算呢個價都賣咗好耐下....{:1_375:}

早批佢變死貨啦{:1_374:}
買來難有作為
唔及實色的通贩:38:

趁强化甲再販
最經濟玩法係買套通販+強化甲組合
好過買再販強化甲武裝Ver
計落相差200+...
而且反正唔夠綠
點都要動手重塗綠色!

當知道買強化甲武裝ver!都要加重綠色既時候
仲要比多200+就知有幾On9了:he:!