Toysdaily 玩具日報

查看: 13649|回復: 29

[其他] 想問問關於GX-34R Gunbuster嘅問題

最近有興趣買番隻SOC Gunbuster嚟玩,但本身除咗當年初號機同之前嘅三一帝王之外,就冇乜買過SOC,知道Bandai有有出過GX-34同GX-34R兩個版本,唔知兩隻有咩分別呢?同埋建議邊隻多d?thx
顏色唔同,印象中parts一樣

舊版灰色,新版藍色

建議新版,我想物料會新些吧

不過看你介唔介意顏色

GX-34

超合金魂 GX-34 ガンバスター 変形合体レビュー Bandai Soul of Chogokin GX-34 GUNBUSTER review

Chogokin GX-34R Gunbuster Bandai

mushroom 發表於 1-3-2020 10:34 PM
顏色唔同,印象中parts一樣

舊版灰色,新版藍色

但啱啱睇番d舊po好似有話新版會易甩色?唔知會唔會好嚴重呢?{:1_210:}
純白騎士姬Saber 發表於 1-3-2020 10:34 PM
GX-34

超合金魂 GX-34 ガンバスター 変形合体レビュー Bandai Soul of Chogokin GX-34 GUNBUSTER revi ...

其實我到而家都未分到邊隻色好d,因爲印象中GX-34隻色似動畫嘅少少,但又有聽過話GX-34R實物都似(實物冇官圖show得咁藍)
紫月葵 發表於 1-3-2020 10:48 PM
其實我到而家都未分到邊隻色好d,因爲印象中GX-34隻色似動畫嘅少少,但又有聽過話GX-34R實物都似(實物冇 ...

換着我GX-34灰黑色好睇d但聽聞GX-34有關節無力問題
R版未知有無改善到?

要問問買過既人了

純白騎士姬Saber 發表於 1-3-2020 10:58 PM
聽聞GX-34有關節無力問題
R版未知有無改善到?

咁大獲?睇d舊po又好似冇乜見人提過呢樣嘢{:1_197:}
不過講到有否改善嘅問題,我都擔心緊R版伊甸王會唔會改好舊版易爛嘅問題
結構應該冇變,邊隻平就買邊隻。如果價錢差唔多,買新版......同意樓上師兄所講,起碼啲膠新D。
Garycharm 發表於 1-3-2020 11:02 PM
結構應該冇變,邊隻平就買邊隻。如果價錢差唔多,買新版......同意樓上師兄所講,起碼啲膠新D。 ...

咁又係,mushroom兄同魔術師兄所言甚是

題外話問一下,你眼中邊個版本隻配色更貼近動畫?兩個都聽過人話似
紫月葵 發表於 1-3-2020 11:01 PM
咁大獲?睇d舊po又好似冇乜見人提過呢樣嘢
不過講到有否改善嘅問題,我都擔心緊R版伊甸王會唔會 ...

只係聽聞

從物料考量
當然R版較為新
起馬免去擔懮物料可能老化風險
畢竟GX-34己經出咗好耐了

至於顏色方面似唔似動畫版
可以睇呢段片然後做對比

似乎介乎GX-34同R兩者之間既色喎
無咁藍但又無咁碳灰

物料考量為優先選項其實都無咩必要對似唔似動畫配色抱持執著囉
價低就入

GX-34R初出大约$1850,现在全新大约2000上下

其實係因爲我係睇出動畫而中意Gunbuster嘅,所以會想符合d,但睇圖,兩隻都似似哋又有d唔係好似咁,不過當年冇買GX-34,到想買嗰時已經炒到上天,34R就官圖影到真係好藍咁,所以就拖咗好耐都未入手

同動畫比兩隻版本都出現色差,嚴格講唔係動畫色,除非笨大肯嚴格正視,望出復復刻版仲要明示動畫配色Ver!......會可能嗎?  發表於 2-3-2020 08:28 AM
好多年前買了34二手,吃了炒價,一出R又買1200元。只是顔色不同,但是我隻34可動拳頭太細,插得太緊,拔出拔入可能用力不當,其中一隻粉碎了。用aa膠痴返但不可動了。R版我也不敢換拳頭。我中意原版色R版如師兄講太藍了。

旧版金属灰加黄沉稳D,较有重量感,接近寫实飞行器配色。
R版的藍膠只會出现在玩具,配上膠金较為搶眼。

我果隻好像是07年清货大减价买(如记错不好意思),玩了很多次都没有关节松动的情况,膠料比较某些SOC算是比较好的。
屋企隻舊版, 一直放櫃長企, 冇甩油問題, 開盒時關節唔係特別緊, 但依加仲可以正常活動
朋友隻R版, 長放盒, 間唔時攞出黎扭下, D金屬油開始龜裂同脫落, 關節一樣冇咩大分別