Toysdaily 玩具日報

樓主: williamhychan

[玩具攝影] 太陽戰隊 Sun Vulcan Robo

根本英俊 發表於 18-2-2020 02:25 PM
其實樓主既上色已經好好! 閣下未玩過食玩? 要上筆地? 磨水口? 如果不想俾其仔人覺我妳只為惡意批評, 請放 ...

有時間去皆旺2樓間首辦店睇下,人地砌咗隻超獸係度,係磨晒水口補夾口...

嗰本スーパーミニプラ大全既作品亦都係。

根本SUPER MINIPLA就係模型
eddiem249 發表於 19-2-2020 02:20 AM
有時間去皆旺2樓間首辦店睇下,人地砌咗隻超獸係度,係磨晒水口補夾口...

嗰本スーパーミニプラ大全既作 ...

要理解重點唔係食玩可唔可以磨水口、補夾口,係某人回應時的”態度”,句子短短,但已給兩個以上師兄感覺不妥而作出回應,討論玩具當然不想駡戰,但也想某人理解問題所在。
eddiem249 發表於 19-2-2020 02:20 AM

如果整完只係企響度無所謂, 不過如果會扭就唔係咁好, 同埋人地係專業, 點解可以相題並論? 唔通一定要磨晒水口先POST得? 問題係講野既態度, 好嗎??
根本英俊 發表於 19-2-2020 12:14 AM
小弟都好想同樓主一樣, 玩下食玩上上色, 可惜人老了, 又老花, 有心無力, 當年買盒模型都會噴下玩下, 可惜 ...

同感, 我都發覺老花真係砌模型大敵.
就算戴老花鏡, 都要又戴又除先得.....

年初動手砌了多年前買的 RG Rx-78....先發覺有老花....砌唔掂....
唉, 真正有心無力.

等我仲以為四張野仲好年輕 :sad:

砌模型開心事都要講到好似返學返工咁何必呢!?:(

"閣下未玩過食玩? 要上筆地? 磨水口? "講錯野然後話 唔係重點wor, 呵呵!
屈人"惡意批評", 跟住又話人地態度有問題, 究竟係惡意批評定係態度有問題呢? 呵呵!
clivemak 發表於 19-2-2020 12:18 PM
"閣下未玩過食玩? 要上筆地? 磨水口? "講錯野然後話 唔係重點wor, 呵呵!
屈人"惡意批評", 跟住又話人地態 ...

妳都幾有趣, 妳係態度有問題, 同時係惡意批評, 妳要上筆地, 磨口口當然可以, 但食玩如果咁做又要可動, 關節會爆係一定會發生, 妳咁利害咪放張相出黎表達一下妳食玩上可以磨口水加上筆地仲可以郁都無事既相出黎囉! 妳用一間手辦鋪同一本模型雜誌去對比? 而家參加比賽呀? 妳未見過人上色唔磨水口? 銀色? 真係答妳唔到! 妳係大師啱晒咁得未? 真心唔想口角, 我都唔會再回覆, 因為好明顯妳係搵野黎嘈, 妳慢慢!
根本英俊 發表於 19-2-2020 12:33 PM
妳都幾有趣, 妳係態度有問題, 同時係惡意批評, 妳要上筆地, 磨口口當然可以, 但食玩如果咁做又要可動, 關 ...

我幾時話食玩要補畢地? 真搞笑, 我只係奇怪樓主上得色但唔磨水口姐, 自己玻璃心仲話人地態度有問題, 態度有問題既係另有其人lor. 人地齋park我問人做乜唔落膠水唔通就係惡意批評? 心靈唔駛咁脆弱吧, 不陪了小朋友.

真心覺得樓主用心制作比靚唔靚重要,再加上我覺得靚!

想請教樓主銀色位係手油定上色?變形會易甩油嘛?
樓主開心SHARE啫..又唔係攞去比賽, 突然變哂評審上身?
可能樓主頂唔係某D色所以有噴,
玩玩具各人睇重不一,樓主玩得開心就得, 我就睇得出有心機上色..
雖然唔識太陽戰隊
樓主噴咗銀色能夠提昇合金感覺算好有心制作了
作品表現係靚滴

支持{:1_377:}

threeeye914 發表於 19-2-2020 01:13 PM
真心覺得樓主用心制作比靚唔靚重要,再加上我覺得靚!

想請教樓主銀色位係手油定上色?變形會易甩油嘛? ...

銀色噴油上色,變形後不覺得有甩油,但食玩膠料質量,上色時要小心處理,用料較一般Gunpla模型較差,過份上油容易爆膠,經驗黃色 & 紅色較差,當年超獸戰隊獅子腳已試過斷腳
williamhychan 發表於 20-2-2020 11:00 AM
銀色噴油上色,變形後不覺得有甩油,但食玩膠料質量,上色時要小心處理,用料較一般Gunpla模型較差,過份 ...

師兄你好,想問隻銀色係咩牌子模型油?
heroandyandy 發表於 20-2-2020 02:52 PM
師兄你好,想問隻銀色係咩牌子模型油?

Gaia 121
但如果要求不高普通噴罐銀色已可
想無咁易爆膠可先噴畢地.