Toysdaily 玩具日報

查看: 11318|回復: 32

[玩具攝影] 太陽戰隊 Sun Vulcan Robo

Cosmo Vulcan

Bull Vulcan

Sun Vulcan Robo

各類武器

今次不是五機合體,兩機變型組合反而容易D,上色遮蓋位不多,只是飛機頭尖端紅咀,頭部組件今次再細分少許 (頭/ 眼/ 面相),冇超獸戰隊第一機械咁,一塊件面相
原先諗住等埋隻大艦 & 掌動人型先搞,但近期大環境PB派貨要Delay到下月,為有先動手呢隻,下款入手應該都是剛公佈的救急戰隊,但另外架列車機械相當大件,是否意味戰艦& 要塞級越出越大{:1_376:},還有太陽戰隊 與 超電子 機械有類近設計,二機合體機械(面相又似) & 變型大艦藏機,其實都可以又出一套{:1_374:}

呢陣老土味相當吸引!:shiny:
唔用畢地都算, 上得色竟然唔磨水口?
上銀色後靚好多。
我覺得半touch up 後好有情懷感覺、好正。而且對唔玩開戰隊既我好毒
clivemak 發表於 18-2-2020 12:05 PM
唔用畢地都算, 上得色竟然唔磨水口?

其實樓主既上色已經好好! 閣下未玩過食玩? 要上筆地? 磨水口? 如果不想俾其仔人覺我妳只為惡意批評, 請放上妳的完成品俾大家羨慕一下妳的手藝, 好嗎?
{:1_221:} 靚到可比美合金!!!
根本英俊 發表於 18-2-2020 02:25 PM
其實樓主既上色已經好好! 閣下未玩過食玩? 要上筆地? 磨水口? 如果不想俾其仔人覺我妳只為惡意批評, 請放 ...

講得好,我睇完諗緊點回佢嘅時候,你已回了我想講的說話。
補充:真正愛砌模型或真正高手,是不會這樣回人家作品的,給人感覺只是:扮晒野!
好有 合金 FEEL ... {:1_377:}
根本英俊 發表於 18-2-2020 02:25 PM
其實樓主既上色已經好好! 閣下未玩過食玩? 要上筆地? 磨水口? 如果不想俾其仔人覺我妳只為惡意批評, 請放 ...

無磨水口係事實, 指出客觀事實叫惡意批評? 我有無話樓主砌得差砌的核突? 玻璃心到咁? 食玩既膠唔磨得水口? 肯定?
上色同影相都很正!建議師兄可以進一步展現這套食玩最大特點:超高可動!!!

不想引起罵戰, 不是本意!
bigbigfriend 發表於 18-2-2020 04:36 PM
講得好,我睇完諗緊點回佢嘅時候,你已回了我想講的說話。
補充:真正愛砌模型或真正高手,是不會這樣回 ...

小弟都好想同樓主一樣, 玩下食玩上上色, 可惜人老了, 又老花, 有心無力, 當年買盒模型都會噴下玩下, 可惜年紀越大, 越無時間, 近年更因為老花, 上色更加唔好諗! 加油! 希望多看樓主的作品!
clivemak 發表於 18-2-2020 06:56 PM
無磨水口係事實, 指出客觀事實叫惡意批評? 我有無話樓主砌得差砌的核突? 玻璃心到咁? 食玩既膠唔磨得水口 ...

講句公道話, 我相信ching你唔係有意批評人地點砌模型, 但之不過有時回句野都應該自己先睇一次會唔會引起誤會先...

依家句野俾人感覺就係"喂有冇搞錯你唔用畢地都算, 做乜連水口都唔磨?! 0分重做!" 好似上司責怪下屬咁款

如果句野講成"ching既然上色咁有水準, 點解唔順便補筆地處理埋D水口o既?"基本上已經好好多...

同感  發表於 19-2-2020 10:51 AM
nobita16 發表於 19-2-2020 12:25 AM
講句公道話, 我相信ching你唔係有意批評人地點砌模型, 但之不過有時回句野都應該自己先睇一次會唔會引起 ...

補唔補畢地好閒,不過磨水口容易過上色好多,既然肯花心機上色點解唔先磨走水口呢?不過樓主舒服就得啦,只係我未見過有人上色前唔磨走水口,仲要係上銀色姐,絕無批評之意,枉論惡意。