Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 可遠觀、近觀、褻玩的 解体匠機 (更新主體特寫)

laiken 發表於 27-12-2019 12:22 AM
其實真係唔明,各位Ching扣除租樓供樓養家生活開支,自己嘅閒錢買下呢d,真係冇得好好同另一半溝通咩?
定 ...

其實有時唔係話唔比, 只係有時一拿回家即換來一句“又買玩具”
laiken 發表於 27-12-2019 12:22 AM
其實真係唔明,各位Ching扣除租樓供樓養家生活開支,自己嘅閒錢買下呢d,真係冇得好好同另一半溝通咩?
定 ...

網絡上曾經有幅圖好出名,大意如下:

A: 你試過最大膽同老婆(或女友)講咩?
B: 講道理

{:1_203:}

外盒 graphic 特寫

大盒內部 graphic

頭部特寫

胸腰特寫

真係黐孖筋...連腋下都咁多 detail!
無野講, 繼續睇埋下半身.

肩膊/手部特寫

細節非常充足。連手指也有刻線處理,手指關節也用銀色。要挑剔的,只得手臂左右的紅色塗裝出了界。
不然這手臂的造功,雕功,刻線,marking, 上色,也在 95分以上。

裙甲特寫

個人對裙甲不太滿意。很大部份是對 marking 的不喜愛,尤其聖誕鐘嘅大小。
JJ位紅底也塗出界...染到金色 V 上。
本來對 Bandai 嘅錯漏百出見怪不怪,但這隻 MS 他部位的手工算是出奇的好。 所以突然接受不了。

裙甲內側也有相當多的細節,賺回不少份數。
若留意排氣口的細膩造工, 其實裙夾是非常出色
而且這是未爆甲前的狀態呢!

大腿內部 / 側甲

沒想到關節都那麼細心。不但用多重上色塗裝,更用了軟膠件去突顯喉管設計。

腿部特寫

真係癡線,可以做到細節的地方到盡做! 根本無得挑剔!

駕駛艙

總結:
• 無水口位!無水口位!無水口位!連手指到無! (硬要搵的話,都搵到極微細處理過水口嘅痕跡)。
• 細節度 : 已是無可挑剔。
• 塗裝 : 只有些微地方是塗出界,出界的地方也不是顯見位。美中不足是冇滲墨線。
• Marking : 個人覺得有些 size 可再細少許。不過我更是讚嘆選字有心思。如 「WARNING」,「CAUTION HOT AIR」, 「BEWARE OF BLAST」,「NO STEP」等實用性警告字眼。
• 重量 : 係好重。我唔明 facebook 條片個細路點有咁大力扭得斷。亦唔認同有 youtuber 話佢係膠咁輕。
• 比例 : 雖然無Ka版咁修長,但較似原祖版本吧。總之無頭細身大或喇叭褲就收貨了。
• 立體感 : 除了刻線, 全身上下都有大小不同的凹位或凸出設計, 令立體感倍增基本上沒有一小塊地方是覺得平坦、偷懶、或沒花心思的
• 關節骨架
: 非常硬淨好扭, 而且能支撐擺放動作, 唔會鬆/跌返落黎其實如果無咁大隻玩具, 細節做得多出色都會易爛哩隻野除咗頭部嘅天線, 主體實淨, 無野會鬆或甩甩漏漏。玩嘅時候唔需要好似千記玩具咁就住玩。MB系列都係實淨, 但因體積較細, details 比不上解体匠機 。

不得了⋯⋯買唔起睇咗都開心

那些白色甲⋯⋯會唔會變黃
感謝CHING美圖靚相。
nela 發表於 27-12-2019 10:17 PM
不得了⋯⋯買唔起睇咗都開心

那些白色甲⋯⋯會唔會變黃

我都驚變黃, 但又唔想亂噴消光:no:
Douglas.M.Saint 發表於 26-12-2019 05:26 PM
Easy if you haven't got a girlfriend like me..............

:DD what would u do if u were his girlfriend?
fktuen 發表於 28-12-2019 03:51 AM
what would u do if u were his girlfriend?

Sell it... {:1_203:}

lol, on what ground though?
Bad in QC??{:1_214:}

其實見銷情咁好,都諗住出左花紅入手
但見到師兄呢個總結,我就慳返{:1_216:}

唔係針對師兄,而係師兄既總結裡,只係一個玩家既基本要求
但呢D基本要求竟然要8千至1萬,甚至乎佢只做到8-9成,重有瑕疵
咁我就放棄呢部野好過

我都入左但仲未開箱 等訂造個阿力克箱返黎先入箱黎供奉
goetat 發表於 28-12-2019 07:06 PM
我都入左但仲未開箱 等訂造個阿力克箱返黎先入箱黎供奉

玩咗先啦~ :36:
youtube 有個細路坃斷左?有冇LINK