Toysdaily 玩具日報

查看: 29399|回復: 59

[活動展覽] 魂展2019將展出「魔神英雄傳 七魂之龍神丸」商品

https://tamashii.jp/special/wataru/

即係 新 既 龍神號 最少 都有 7 個型態 :shiny:

細心睇, 中間隻4不像同初公開果陣比多咗對翼, 又, 依家呢個新形態個膝關節設計已經改成同NX一樣 (舊設定個樣唔會係咁)
超魔神每層一個look固技重施?今次第七層支柱應該係虎王同祥龍子啦!河馬師傅會否傳衣鉢俾下代?美子應該長大了。主角應該唔係飛雲,可能係飛雲仔女囉
Vince 發表於 16-10-2019 03:51 PM
即係 新 既 龍神號 最少 都有 7 個型態

又玩多形態, 唔通係黑歷史超魔神設定 (反正佢都係接唔返正傳) 然後重新將七形態設定變返正常時間線的正式續作? 不過玩多形態就變成笨大出多幾隻魔神玩具呃錢的藉口 (好可能又係唔玩變形系統純粹形態改變以方便响NX出)
icyhugs 發表於 16-10-2019 03:56 PM
超魔神每層一個look固技重施?今次第七層支柱應該係虎王同祥龍子啦!河馬師傅會否傳衣鉢俾下代?美子應該長 ...

可能個設定係以神部七龍神為力量之源 (留意下張圖啲龍神丸, 邊位啲發光顏色唔一樣, 對應返神部七龍神啲色又好似敏合, FYI: 元祖龍神丸原設係以金龍神為力量中心, 配以另外4龍神頭蓋骨+五粒寶玉成為身體, 但七魂龍神丸個設定有無改就唔知...), 每到一界層就可以得到多一條神龍力量, 藍龍力量就係依家個基本形態 (中間果隻龍神丸發藍色光).
k_dash 發表於 16-10-2019 03:58 PM
又玩多形態, 唔通係黑歷史超魔神設定 (反正佢都係接唔返正傳) 然後重新將七形態設定變返正常時間線的正式 ...

超魔神 d 機 唔係咁差 ja ...
001.jpg 018.jpg 014.jpg 012.jpg 003.jpg 002.jpg 009.jpg
咁多形態又係為出玩具而設

超魔神已經睇到眼花, 而且冇特色, 根本唔記得有咩形態...
其實70-90年代, 大部份TV動畫都是為出玩具而製作, 因為主要靠玩具商贊助.
k_dash 發表於 16-10-2019 04:07 PM
可能個設定係以神部七龍神為力量之源 (留意下張圖啲龍神丸, 邊位啲發光顏色唔一樣, 對應返神部七龍神啲色 ...

咁又呼應到第一代七龍神噃!當年七龍神合一好型
Vince 發表於 16-10-2019 03:51 PM
即係 新 既 龍神號 最少 都有 7 個型態

七層,起碼啦,希望今次故仔是RPG 啦。。。
上次(超)好似是AVG 咁。。。
Vince 發表於 16-10-2019 04:51 PM
超魔神 d 機 唔係咁差 ja ...

的確超魔神機設差, 只係當年啲出玩具出得衰浪費咗啲設計, 仲要到最後要爛尾無咗超魔神龍神丸, 依家又將一層一形態個concept攞返出嚟用, 我會覺得啲機設會為咗fit返NX玩具出品而唔會搞複雜結構, 預佢唔會有變形設計
最下方兩隻黑影, 隠約見到戰神丸同幻神丸既線條形態喎
redfish 發表於 16-10-2019 05:08 PM
其實70-90年代, 大部份TV動畫都是為出玩具而製作, 因為主要靠玩具商贊助.

到千依家,全部機械動畫都係為出玩具而製作,仲要一個角色有二百個型態,追玩具追到破產XD
chachacha79 發表於 17-10-2019 02:48 AM
最下方兩隻黑影, 隠約見到戰神丸同幻神丸既線條形態喎

我都有留意, 有幾隻黑形都有少少次主角魔神的影子, 前面2個影咁巧合戰神丸又係紅色, 幻神丸又係綠色, 可能係玩fusion concept, haha..., 不過人數上主角團就多咗2個,