Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] BANDAI RG 汎用人型決戰兵器 人造人 EVA 初號機

私こと林哲平製作のRGエヴァ初号機。

キットの成型色を活かしつつ、グリーン部分に夜光塗料をスプレーし暗闇でボワッと光るように一手間加えています。

注目のニューキットなので、気になる人はぜひ実物を見てチェックしてくださいね。

係唔錯,不過太貴,,,,傻傻地:54:
凡高 發表於 28-2-2020 01:28 AM
係唔錯,不過太貴,,,,傻傻地

其實那些年既HG版都要2700yen,咁e家係RG版賣4900yen,真係好貴?{:1_215:}

師兄高見  發表於 29-2-2020 05:26 PM
凡高 發表於 28-2-2020 01:28 AM
係唔錯,不過太貴,,,,傻傻地

唔算貴嘎啦⋯⋯對比起robot魂系列.

雖然要自己組裝,但模型(大部份)MIJ;成品部係MIC...quality有區別
Gundam6j 發表於 28-2-2020 02:13 AM
其實那些年既HG版都要2700yen,咁e家係RG版賣4900yen,真係好貴?

講實況啦,,,HG,,,HKD一般百幾,RG一般都唔過兩百(除特別款),,,,初號機唔係特別精密又唔係特別大隻,,,,如果3字頭,我覺得貴。
boxart

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
凡高 發表於 28-2-2020 01:48 PM
講實況啦,,,HG,,,HKD一般百幾,RG一般都唔過兩百(除特別款),,,,初號機唔係特別精密又唔係特別大隻,,,,如 ...

MS系機設定18米高(正統UC系機),
EVA系機設定40米高
如果RG嘅EVA系比例跟MS系1/144嘅話
RG嘅EVA系會係MS系嘅2倍或以上大細
當然1/144EVA=1/60MS大細
1/144EVA已經可以出PG
ZZGverka 發表於 11-3-2020 06:28 AM
MS系機設定18米高(正統UC系機),
EVA系機設定40米高
如果RG嘅EVA系比例跟MS系1/144嘅話

冇比例亦揾唔到身高資料, 有伏味!:(
keroro-1972 發表於 11-3-2020 08:06 AM
冇比例亦揾唔到身高資料, 有伏味!

不專業推算:睇返樓上個展品圖,隔離隻超人suit係1/12大概6吋,個頭頂大概去到初號機頸嘅根部,加埋有少少屈膝,我估高度大概20cm左右

本帖子中包含更多資源

x
lagann 發表於 11-3-2020 12:39 PM
不專業推算:睇返樓上個展品圖,隔離隻超人suit係1/12大概6吋,個頭頂大概去到初號機頸嘅根部,加埋有少少 ...

https://www.1999.co.jp/10653029

拉落去會見到有講約150mm, 而且LMHG 都當230mm 即係全高唔係頭頂高!:(
keroro-1972 發表於 11-3-2020 05:18 PM
https://www.1999.co.jp/10653029

拉落去會見到有講約150mm, 而且LMHG 都當230mm 即係全高唔係頭頂高! ...

啱啱睇到,原來有講約20cm
lagann 發表於 11-3-2020 05:39 PM
啱啱睇到,原來有講約20cm

呢個高度正常好多!
RG 汎用人型決戦兵器 人造人間 EVANGELION 初號機
RG 汎用ヒト型決戦兵器 人造人間エヴァンゲリオン初号機
価格: 4,950円(税10%込)
発売日: 2020年03月14日
https://bandai-hobby.net/item/3552/

RG 汎用人型決戦兵器 人造人間 EVANGELION 初號機 DX 輸送台 SET
RG 汎用ヒト型決戦兵器 人造人間エヴァンゲリオン初号機DX 輸送台セット
価格: 7,150円(税10%込)
発売日: 2020年03月14日
https://bandai-hobby.net/item/3553/

本帖子中包含更多資源

x

4,950円/7,150円.....30CM以上就差唔多:38:,,,,我留名睇$百頭  / $百尾~
RG過200,,,,真係黐根