Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2021年6月 METAL ROBOT魂 (Ka signature)<SIDE MS> ZETA GUNDAM

還是老機型好看 , 有特色且不浮誇
頭唔正!頭殼厚!
唔明KA叔做乜搞到對眼無神
窄眼框?

動畫頭像設定反而精神
眼似乎大d咯。
完全浪費zeta獨特頭
純白騎士姬Saber 發表於 26-1-2021 09:48 AM
頭唔正!頭殼厚!
唔明KA叔做乜搞到對眼無神
窄眼框?

一向Ver Ka風格,今次已是最接近動畫設計。個人覺得反而少了Ka風格。
wkhken 發表於 26-1-2021 10:12 AM
一向Ver Ka風格,今次已是最接近動畫設計。個人覺得反而少了Ka風格。

動畫唔係咁囉,胸窄腰短下盤大,hguc revive 靚過佢9倍
宣傳圖好正,好有懷舊feel,D回憶返晒o黎!
對這隻不滿意的可以不要買ka版
放心 後面Z高達有很大機會會出忠於動畫的ver.ANIME版
wkhken 發表於 26-1-2021 10:12 AM

我睇只能近似動畫設計
綑綁着KA叔風格靈魂
睇得出並無減少呢...

純白騎士姬Saber 發表於 26-1-2021 11:19 AM
我睇只能近似動畫設計
綑綁着KA叔風格靈魂
睇得出並無減少呢...

話晒都係Ka Signature,Ka叔放番自己風格都無可厚非。不過比起早期Ver Ka,明顯睇到有所改變,想“接近”原設。但已不再是當年令我感到“嘩”一聲的那設計…… 至於頭形,一些角度係怪怪地,希望大貨會好點。這一隻,我會買的。

既然MR魂出得完全變形Zeta唔該出埋完全變形Double zeta
等日後可以收齊KA叔奧干主力隊伍

若然隊伍成員中有隻唔可變ZZ
會覺好礙眼有違和感!:67:

til520102 發表於 26-1-2021 10:40 AM
對這隻不滿意的可以不要買ka版
放心 後面Z高達有很大機會會出忠於動畫的ver.ANIME版 ...

不過到時果隻ver.ANIME版ZETA分分鐘又係不可變的版本,因為ver.ANIME一向都係外型先決,宜家佢咁樣的身型(胸細下盤大)可能係為咗遷就「完全變型」。
仲有唔知等幾耐先有ver.ANIME版本的ZETA,咁不如入呢隻玩住先啦!
THOUTHER 發表於 26-1-2021 01:57 PM
不過到時果隻ver.ANIME版ZETA分分鐘又係不可變的版本,因為ver.ANIME一向都係外型先決,宜家佢咁樣的身型 ...

ROBOT魂就出完0083,跟住已經係Z 時代
THOUTHER 發表於 26-1-2021 01:57 PM
不過到時果隻ver.ANIME版ZETA分分鐘又係不可變的版本,因為ver.ANIME一向都係外型先決,宜家佢咁樣的身型 ...

MG 2.0 又完全變形,RG又係,人地都無呢個問題,唯獨呢隻有,應該係設計人員既偏好

eddiem249 發表於 26-1-2021 02:45 PM
ROBOT魂就出完0083,跟住已經係Z 時代

輪到08小隊先,唔好打尖
eddiem249 發表於 26-1-2021 02:51 PM
MG 2.0 又完全變形,RG又係,人地都無呢個問題,唯獨呢隻有,應該係設計人員既偏好

...

睇下髖關節個變形結構,你就知點解下盤大。你再諗吓佢用金屬關節,就知點解要咁大。個人覺得不是偏好與否,而係受物料限制。MG大隻好多,關節可以相對做得小一點。RG個結構同呢隻完全兩回事,不可相提並論。
呢隻外型較接近MG2.0,其實MG1.0才像當初Katoki版本,MG1.0未出時已有設定畫和手辨模型,今次MR如果按MG1.0去修飾就更好