Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] HG 1/300 熱血最強 格蘭修羅

yugi 發表於 24-7-2020 10:58 PM
其實模型一開始都唔適合出呢D變形合體的款, 近年連接位支棍仲好似出短左變到好易甩 ...

冇錯,所以如果佢一開始係出係SMP可能會仲好(最好當然係用番戰隊食玩系列d膠)
yimingyang 發表於 24-7-2020 11:07 PM
問題原本DX就是靠換件來變,各個形態都會有剩餘零件,這次HG已經意外地有很多地方都是跟原本DX的設計,只 ...

我最唔中意呢set就係佢連個本體都要做剩餘件,然後今次大合體要套外殼(咁不如成個part用外掛件算了),但出到嚟個効果...比例幾怪都有眼睇㗎啦:49:
大合體個頭可以郁嘅幅度太低,冇得向下少少,搞到有啲呆滯,我岩岩試左加啲blu tack晌後面嘅坑位,long高個頸嘅筍位少少,之後個頭就可以向下望,會冇咁呆滯,外觀好似好少少。
今日用咗成個下晝去砌, 玩埋大合體
哥修羅本體真係敗筆, 膊頭太長, 小腿太短個問題搞到最終合體個比例唔啱, 而且個小腿設計既問題搞到接地性極差
另外唔用模型聖水, 哥修羅對手關節咁軟, 大合體你想舉劍都難......
而且三角龍頭設計大到過哂火, 雖然好有氣勢, 但搞到阻住龍王哥修羅對手嘅活動...
不過點都好, 大合體最後剩件已經唔算太誇張, 起碼用得番哥修羅個身叫有啲驚喜, 整體100分我俾70分
z21948814 發表於 25-7-2020 09:09 PM
今日用咗成個下晝去砌, 玩埋大合體
哥修羅本體真係敗筆, 膊頭太長, 小腿太短個問題搞到最終合體個比例唔啱, ...

三角龍頭大都有佢好處,令到兩隻手臂望落冇咁分隔得太開
ar_yuk_0604 發表於 25-7-2020 10:19 PM
三角龍頭大都有佢好處,令到兩隻手臂望落冇咁分隔得太開

細咪可以調番雙手近啲, 兩隻手個連接位又唔影響變形合體嘅
laiken 發表於 24-7-2020 10:02 PM
如果係咁,笨大應該喺超合金魂或者Robot魂出好過

我反而想Pose + 出。 起碼有信心 、有樣、 有pose 同有實淨嘰關接。

個頭向下望,好似好d~
紫月葵 發表於 25-7-2020 03:06 AM
HG條product line比較難銜接,應該出喺SMP,再出係合金魂,咁就符合晒笨大嘅作風啦,可能本身唔算太睇好 ...

SMP個size會細d,所以有可能係大量換件,大合體之後每隻都有大半隻部件剩都似

不過如果SMP真係出曬呢三套藍光人大合體,我會儲齊佢
幾何人生 發表於 26-7-2020 08:55 AM
我反而想Pose + 出。 起碼有信心 、有樣、 有pose 同有實淨嘰關接。

Pose+出,個價我就捨得買
如果ActionToys出我就會入

本身藍光人系列呢3+1部機就係啲唔合比例o既合体,換件合体無可避免.
呢隻龍王修羅可動性可以話係0,不過合体後有呢個比例算係咁,手臂如果可以再近身就會靚仔啲.

近十年戰隊系列都係為左出玩具而出,佢響SMP出機体比例當然冇咩問題.
超合金系列,BANDAI基本就係睇款出,啲唔合比例既變形合体好少出,GUNBUSTER可以話係其中一部,唔換件冇外觀可言.
laiken 發表於 26-7-2020 01:03 PM
SMP個size會細d,所以有可能係大量換件,大合體之後每隻都有大半隻部件剩都似

不過如果SMP真係出曬呢三 ...

都唔一定嘅,畢竟SMP冇固定size或比例,但至少可以肯定會比hg模型膠襟變d
大合體, 覺得有d怪, 拉到好長
上半身肩膀太寬大  造成翅膀視覺上太細

下半身小腿太短 足部貼地性也不好

整體比列不協調...

若致敬早期DX,我覺得很成功,精緻很多!

三支分體也超漂亮的!

但大合體不拆件伴隨就是可動性不佳@@

想屍站很吃角度 不然怎麼擺看起來都很尷尬..

好猶豫要不要入手阿...