Toysdaily 玩具日報

你今日用左高清電視未???

小弟家住鑽石山公屋 , 前幾日公用天線已經轉左高清天線 ,

不過我屆企仲係用梗舊式電視 , 雖然依然可以睇到 ,

不過已經見識到比以前濛左 , 影像有殘影..............
原帖由 莫探員 於 10-11-2007 03:01 AM 發表

不過已經見識到比以前濛左 , 影像有殘影..............

:?
即係迫你要用高清????

知唔知公共屋苑幾時有schedule 轉高清天線?

HDTV broadcast 應該今年都未ready.......至少個解碼器都未出
原帖由 莫探員 於 10-11-2007 03:01 AM 發表

:47: 咁PK??

我一直無諗過買高清電視啊~有得睇咪算~越來越少睇電視啦~:42: 不過要就阿媽啊~
其實佢成個流程我都唔知係點整:(
我有部LCD電視 , 但點睇高清?:?
想換高清電視...實在玩不起了,因為價錢實在太過貴了.:50:

其實我一直都想換高清電視機的,睇怕要等多一/二年先可以玩,因為那個時後,D高清電視會再平DD的...:34: :34:
先不要說看高清問題了, 單係要睇多幾條channel 就要換解碼器,
剛剛才知道升級版要成2千幾蚊.........
原帖由 大面豬 於 11-11-2007 01:22 AM 發表
先不要說看高清問題了, 單係要睇多幾條channel 就要換解碼器,
剛剛才知道升級版要成2千幾蚊.........

高清數碼講 (S)
無線10 Nov 07/23:00
http://digitaltv.tvb.com/index-1.html

高清數碼廣播解說
http://660168.blogspot.com/2007/11/blog-post.html

我等待Konka推出廉價1080p/24Hz輸出,21吋"Full HD TV5.1杜比-Nicam,兼容(內置)咩乜東東升級版中度機頂盒接收解碼器~~!!!
不然自己欣賞睇動畫5.1-DVD算吧啦~~!!!
好多動畫5.1-DVD我都未睇~~!!!
以前Nicam又係要外置加個咩乜東東Nicam機頂盒接收解碼器~???
以前黑白電視都可以接收睇彩色電視,
以前冇咩Nicam電視都可以接收睇電視,
香港咁多窮人,如果香港政府,電視台忽然停止冇傳統廣播電視睇的話~?
會否暴動~~???錢~錢~錢~!!!
:53: :53: :53:

咁高科技要求的話,為乜唔一早生產兼容(內置)咩乜東東升級版中度機頂盒接收解碼器丫~?

咁HD廣播有冇外購多D日本原汁原味無需配音日本動畫,特撮日語中文字幕5.1-Dolby呢?
HD廣播會否保留日本動畫,特撮原裝OP/ED歌曲,唔CUT動畫,特撮原裝OP/ED歌曲呢~?
原汁原味日語動畫,特撮原裝OP/ED歌曲丫~!!!
最討厭香港電視台播放日本動畫,特撮時,
將日本,外國動畫,特撮OP/ED改編成廣東歌詞,曲解了日本,外國動畫,特撮原裝OP/ED歌詞,同Melody~!!!
咁HD廣播有冇獨立一個頻道專播放原汁原味無需配音日語動畫,特撮原裝OP/ED歌曲中文字幕既5.1-Dolby動畫,特撮畀觀眾睇丫~???
以現在電視台製作質數的話...
不然就算有咁多HD頻道把鬼~咩~?

~!!!