Toysdaily 玩具日報

樓主: WalkerMachine

[玩具報告] [介紹&報告] 我的超合金魂GX38 - 戰鬥機械可變戰艦 IRONGEAR

師兄你D photoshop 技術認真一流:) ,我當時都係鍾意D原畫同盒面先至留意呢套野。高荷義之用左好破格手法(我指相比佢其他科幻野)去畫全套模型盒面,所以印象特別深刻!

不過師兄,你D高荷義之原畫係邊度搵返黎架呢? 我本來想買佢上年出果本模型盒面畫集,但係係書店一睇之下,發覺一幅Bandai盒面都無,反而幫Takara,今井有井畫果D就有:no:
大大誤會咗~~模型盒封面並非高荷作品,風格的確有D近似,大概因為草稿都係出渕裕起嘅...高荷嘅畫集Yahoo Jp耐唔耐會有,當中以一本 xabungle 做封面嘅印刷最精美 ( 下面最尾張圖 )
下面係部份高荷嘅作品:61:

回覆 62# 的文章

多謝師兄更正,我一路都以為大部份戰鬥機械盒面都係佢畫:(
因為D角度同pose都好特別,唔同其他科幻模型咁,一味張隻機體擺正係中間,然後set個必殺pose出黎,盒盒如是:o

不過1/144Walker Galliar果盒應該係喇掛:?

仲有,我揭過果本畫集大部份係飛機、戰艦同坦克,SF野只佔少數。

不得不讚,無o左樓主,無o左你,我o地祇係
孤兒仔一班:71:
正正正
精華精華:he:
大大真幸福, 「戰鬥機械」有幸出超合金魂(仲三隻…), 而蒼流星同機甲戰記都只係出膠感十足的魂SPEC.:no:

原帖由 WalkerMachine 於 14-10-2007 11:46 AM 發表
大大誤會咗~~模型盒封面並非高荷作品

「戰鬥機械」模型系列盒面由石橋謙一(已故)繪畫, 水準超高, 而家睇番都覺得好正!

根據一般記載,「戰鬥機械」機設係大河原邦男, 但除左初代主角機Xanbungle之外, 其他機體完全睇唔到任何大河原風格, 亦從未見過一張以大河原招牌Marker筆觸畫O既「戰鬥機械」設計圖.

所以我一直懷疑除左Xanbungle外, 「戰鬥機械」機設係另有其人(出淵裕?)
原帖由 太陽之牙 於 15-10-2007 08:36 PM 發表
大大真幸福, 「戰鬥機械」有幸出超合金魂(仲三隻…), 而蒼流星同機甲戰記都只係出膠感十足的魂SPEC.:no:

「戰鬥機械」模型系列盒面由石橋謙一(已故)繪畫, 水準超高, 而家睇番都覺得好正!

根據一般記載,「 ...

係呀~~大河原只設計三部主角機,其餘絕大部份正斗嘅WMs, landships 以至艇仔电單車都係出渕裕(偶像呀),有D資料 ( Wiki Jp ) 話湖川友謙都有負責一部份 ( 如 Promeus Type ) ,但小弟証實唔到,而且手中嘅出渕裕MechanicalDesignWorks一書都有Promeus手稿,所以對呢個資料有保留。
下年Takara應會有太陽之牙新產品,大大我地呢班老鬼不愁寂寞矣:73:
原帖由 WalkerMachine 於 14-10-2007 11:46 AM 發表
大大誤會咗~~模型盒封面並非高荷作品,風格的確有D近似,大概因為草稿都係出渕裕起嘅...高荷嘅畫集Yahoo Jp耐唔耐會有,當中以一本 xabungle 做封面嘅印刷最精美 ( 下面最尾張圖 )
下 ...

d插畫好正, 好有油畫feel

原帖由 WalkerMachine 於 8-10-2007 01:08 AM 發表
多謝各位美言,有時推介半冷門嘢,會覺得自己係"孤獨的推銷員" ^_^;

三幅wallpapers都係小弟影咗實物再用photoshop整的,第一幅刻意模仿油畫方格因為想向小弟的其中一位"精神師父"致敬:高荷義之。
...

"孤獨的推銷員"....對, 有時真係知音難求:unhappy:
原帖由 WalkerMachine 於 7-10-2007 12:57 AM 發表 [url=http://www.toysdaily.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=1274265&ptid=40966]
P.S.
正如先前所說,故事中還有兩隻Irongears,那......即是有GX-38X 甚至 GX-38XX 的可能性 ( 汗 )

應該會出左面的グレタ・ガリー的機會大d, 因為後半段的新Iron Gear就是グレタ・ガリー, GX-38有齊新和舊Iron Gear的面罩
redfish bigbig
Hope u are right, coz I love yellow color mecha (haha  XD), and also, this yellow landship did take place in some serious memorable scenes in anime :
http://www.youtube.com/watch?v=e4dZrW7aEr8
原帖由 WalkerMachine 於 16-10-2007 11:27 AM 發表
redfish bigbig
Hope u are right, coz I love yellow color mecha (haha  XD), and also, this yellow landship did take place in some serious memorable scenes in anime :
http://www.youtube.com/watch?v=e4 ...

不過就算唔出, 呢款都可以自己油.
Gear Gear就要改少少模先出得.
原帖由 WalkerMachine 於 15-10-2007 09:48 PM 發表

係呀~~大河原只設計三部主角機,其餘絕大部份正斗嘅WMs, landships 以至艇仔电單車都係出渕裕(偶像呀),有D資料 ( Wiki Jp ) 話湖川友謙都有負責一部份 ( 如 Promeus Type ) ,但小弟証實唔到 ...

果然。同機甲界一樣, 大河原只負責設計主角機Galient, 其他機體由出淵裕攪掂。

如果Bandai超合金魂出太陽之牙就正咯…始終覺得Bandai的超合金成品(超合金魂&合金GUNDAM FIX, 不包括魂SPEC)乃係機械人玩具的最高峰:!
請問一下,YouTube 有GX-38的展示影片(老美拍的 )嗎?GX31∼37都有(之前的沒有)大家幫忙找一下吧。http://www.youtube.com/watch?v=pJUxyu_K3Qk GX37

原帖由 太陽之牙 於 17-10-2007 12:07 AM 發表

果然。同機甲界一樣, 大河原只負責設計主角機Galient, 其他機體由出淵裕攪掂。

如果Bandai超合金魂出太陽之牙就正咯…始終覺得Bandai的超合金成品(超合金魂&合金GUNDAM FIX, 不包括魂SPEC)乃係機械人玩具的最高 ...

"太陽之牙"~~~我好大預感佢會出魂SEPC~~~~:36: