Toysdaily 玩具日報

查看: 3215|回復: 18

個主人晤綁住隻狗係咪無公德心?

個主人晤綁住隻狗係咪無公德心?
兩大黑狗狂咬白狗
http://usefulads.blogspot.com/2007/09/blog-post_23.html
那個仆X主人還慢條斯理地走過去~人家的狗可是在生死關頭~正久種
頭像被屏蔽
養兩隻黑狗個主人正一死雜種黎,帶隻狗出街又唔拖實隻狗(隨時連狗帶都無),如果今次唔係攻擊隻狗而係一個人呢?香港實在太多ed自私既狗主喇:oh:

[ 本文章最後由 大舊金 於 24-9-2007 12:58 AM 編輯 ]
漁 農 自 然 護 理 署
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... qua_awc_ac_con.html

管制危險狗隻

任 何 狗 隻 如 在 沒 有 受 任 何 形 式 的 激 怒 的 情 況 下 , 襲 擊 任 何 人 或 家 畜 , 令 其 受 重 傷 , 或 屢 次 襲 擊 人 畜 , 或 令 人 害 怕 會 受 其 襲 擊 , 則 裁 判 官 可 宣 布 其 為 危 險 狗 隻 。

已 知 危 險 狗 隻 所 受 的 管 制 , 大 致 與 格 鬥 狗 所 受 的 管 制 一 樣 ( 即 須 絕 育 、 戴 上 識 別 頸 圈 、 於 在 公 眾 地 方 時 須 以 狗 帶 牽 引 和 戴 上 口 套 。

大 型 狗 隻

所 有 體 重 超 過 20 公 斤 的 狗 隻 於 在 公 眾 地 方 時 均 須 以 長 度 不 超 過 2 米 的 狗 帶 牽 引 。

大 型 狗 隻 可 以 用 長 度 不 超 過 1.5 米 的 狗 帶 縳 在 公 眾 地 方 , 只 要 這 樣 做 不 會 對 公 眾 人 士 、 其 他 動 物 或 該 狗 隻 的 福 利 構 成 危 險 。

以 狗 帶 牽 引 的 規 定 不 適 用 於 在 郊 野 公 園 的 大 型 狗 隻 或 正 在 海 中 游 泳 的 大 型 狗 隻 。 這 使 狗 主 有 很 多 機 會 讓 狗 隻 在 不 受 狗 帶 束 縳 的 情 況 下 運 動 。 此 外 , 漁 農 自 然 護 理 署 署 長 可 豁 免 經 考 試 證 實 在 不 受 狗 帶 束 縳 的 情 況 下 仍 服 從 管 束 的 大 型 狗 隻 。

懲 罰

違 反 這 規 例 的 懲 罰 包 括 罰 款 高 至 25,000 元 或 監 禁 長 達 3 個 月 ( 以 違 反 與 大 型 狗 隻 及 已 知 危 險 狗 隻 有 關 的 規 例 而 言 ) 。 如 違 反 某 些 與 格 鬥 狗 隻 有 關 的 規 定 , 可 被 罰 款 高 至 50,000 元 或 監 禁 6 個 月 。
人不如狗:blame:
話時話 可能個主人一早已被兩隻狗食左:p:o
呢D合金鈴!
我細個遇過....:*

佢個PK,由隻狗撲向我.:time:

我個時還是小孩:no:
隻死狗撲向我之後不停吠和流口水:ice:...但無咬:o
我阿媽立即拉住隻死狗.

跟著個主人慢慢走過來.(我在不停慘叫中:what:...隻狗高過我:cool:)
慢慢說:我隻狗唔咬人的.

:angry:咬左點算呀!!!佢一啖就可咬去我半個頭那麼大呀:ice:....

之後被我唔講粗口的阿媽破戒爆粗才施施然拉開隻死狗:*
:blame:正PK!合包散!!

我從此對一切畜牲都無好感:^
原文章由 原罪 於 24-9-2007 03:23 AM 發表
隻死狗撲向我之後不停吠和流口水...但無咬

Hey BOY 那是愛的表現呢:p
原文章由 原罪 於 24-9-2007 03:23 AM 發表
呢D合金鈴!
我細個遇過....:*

佢個PK,由隻狗撲向我.:time:

我個時還是小孩:no:
隻死狗撲向我之後不停吠和流口水:ice:...但無咬:o
我阿媽立即拉住隻死狗.

跟著個主人慢慢走過來.(我在不停慘叫中:what: ...

童年陰影真係好影響人既性情...:ice:
我細個都試過俾狗圍, 自己走上屋邨後斜坡玩, 一班野狗突然衝出黎, 我企定定唔敢郁, 最後慢慢步前, 脫離狗群...

講返呢單野, 正所謂物似主人形, 就係平時冇管教冇約束, 所以先會有佢發惡~~!!:*
原文章由 Tachikoma 於 24-9-2007 03:32 AM 發表

Hey BOY 那是愛的表現呢:p

:blame:我唔愛呀!!!
原文章由 原罪 於 24-9-2007 03:37 AM 發表
原文章由 香港人 於 24-9-2007 03:36 AM 發表

我細個都試過俾狗圍, 自己走上屋

你想講我性情點..??:what:
原文章由 原罪 於 24-9-2007 03:38 AM 發表

你想講我性情點..??:what:

:shy:唔鍾意小動物LOW~~!!
請勿殺我~~!!:unhappy:
原文章由 香港人 於 24-9-2007 03:48 AM 發表

:shy:唔鍾意小動物LOW~~!!
請勿殺我~~!!:unhappy:

:^我對小動物都唔會傷害....點會殺大大?:he:
原文章由 香港人 於 24-9-2007 03:36 AM 發表

我細個都試過俾狗圍, 自己走上屋邨後斜坡玩, 一班野狗突然衝出黎, 我企定定唔敢郁, 最後慢慢步前, 脫離狗群...

講返呢單野, 正所謂物似主人形, 就係平時冇管教冇 ...

我細個反而試過在沙灘狂追一大羣狗:!
原文章由 Tachikoma 於 24-9-2007 03:55 AM 發表
我細個反而試過在沙灘狂追一大羣狗:!

幻想下個場面都好震憾下:x