Toysdaily 玩具日報

查看: 15845|回復: 16

[訊問]買左super sculpey & 油泥 後的問題

小弟買左盒super sculpey,灰色果隻,

但係好硬呀,有無咩方法令佢變軟?

我想用佢包住d 石紙 先雕刻,可以唔洗用咁多super sculpey.:).........

但係咁硬,包唔到:no:

另外,請問油泥點先令到佢變硬,我做左隻公仔...但放左成日都仲係好軟:die:

除左油泥,其實用咩黎做型好?
最好沾到水,唔會熔果d....

thx~~~~:love:

[ 本文章最後由 marcus 於 4-8-2007 06:29 PM 編輯 ]

super sculpey firm(灰)
你買了特硬的 super sculpey , 如果沒有Pasta機的話,用Mug杯(用後記得洗乾淨,不然就用來作sculpey專用)當作Roller,拿一小塊,roll roll(碌碌) 下,好像麵包師傅Roll麵糰,就會變得比較軟。不過我是參普通的Super Sculpey (肉色)(比例50:50)來roll。希望有幫助。 油泥應該是要放進冰箱裏變硬吧!?沒用過,所以幫不到你。

[ 本文章最後由 seinyat 於 4-8-2007 07:53 PM 編輯 ]
原文章由 seinyat 於 4-8-2007 07:44 PM 發表
你買了特硬的 super sculpey , 如果沒有Pasta機的話,用Mug杯(用後記得洗乾淨,不然就用來作sculpey專用)當作Roller,拿一小塊,roll roll(碌碌) 下,好像麵包師傅Roll麵糰,就會 ...

剛剛試過了....

碌完之後,會簿左...

但都係好硬...表面好多 龜裂 的"恨"...

一拎上手就 "睡" 曬...

=0=
原文章由 marcus 於 4-8-2007 09:18 PM 發表

剛剛試過了....

碌完之後,會簿左...

但都係好硬...表面好多 龜裂 的"恨"...

一拎上手就 "睡" 曬...

=0=

簿左- 要折起來,然後再碌, 要重復10次以上!剛開始比較容易碎掉, 慢慢的會越來越像朔膠泥的感覺!在試試吧。
原文章由 seinyat 於 4-8-2007 10:28 PM 發表

簿左- 要折起來,然後再碌, 要重復10次以上!剛開始比較容易碎掉, 慢慢的會越來越像朔膠泥的感覺!在試試吧。

多謝 師兄的指導呢...

一間再試...thx...

另外,想問... 一般自己做Figures,係買素體番黎,再係素體加野上去, or 全個身都係自己打做???

素體邊到買會平d?? 我要買5個...唔想太貴....

素體又點分?因為見幾多唔同型號咁...

係yahoo網拍果d得唔得??
原文章由 marcus 於 4-8-2007 10:45 PM 發表

多謝 師兄的指導呢...

一間再試...thx...

另外,想問... 一般自己做Figures,係買素體番黎,再係素體加野上去, or 全個身都係自己打做???

素體邊到買會平d?? 我要買5個...唔想太貴....

素體又點分 ...

你做首辦定可動FIGURE先..首辦我諗係自己做..
用素體叫改造, 全部做曬先為之原形/雕口野
super sculpey係可以用thinner嚟令佢軟化及緊貼在其它部分
油泥在有熱力下就會軟,在完成後應該倒模
super sculpey同油泥都非改造材料,識野嘅都只會用作原形,原子灰則兩用
所以改造應用混合筆地,原子灰等材料,而非sculpey

[ 本文章最後由 KiuKiuCompany 於 5-8-2007 08:42 AM 編輯 ]
原文章由 seinyat 於 4-8-2007 07:44 PM 發表
你買了特硬的 super sculpey , 如果沒有Pasta機的話,用Mug杯(用後記得洗乾淨,不然就用來作sculpey專用)當作Roller,拿一小塊,roll roll(碌碌) 下,好像麵包師傅Roll麵糰,就會 ...

吓....加少少開油水就軟晒la....唔洗碌餐懵......:?
原文章由 O_biscuit 於 6-8-2007 10:16 PM 發表

吓....加少少開油水就軟晒la....唔洗碌餐懵......:?

正是:shiny:
開油水 係 俗稱 定 真名??

我去5金鋪話 "開油水" 佢會唔會唔知我要果隻?
原文章由 marcus 於 7-8-2007 08:21 PM 發表
開油水 係 俗稱 定 真名??

我去5金鋪話 "開油水" 佢會唔會唔知我要果隻?

五金鋪........:die:

模型鋪有售.....我係用孖星X-20....琺瑯油專用, 藍色蓋四方膠瓶

油性果隻就無試過勒....唔知得唔得

記住唔好落咁多, 唔係D super sculpey會好溶好黏手下,,,,,,,,成品記住POST上黎呀......:DD:DD

仲有係雕完件野后, 用毛筆沾少少掃響件野上面可以消除指紋同令到件野表面平滑....然后先拎去焗

最重要都係果句...唔好落咁多!

[ 本文章最後由 O_biscuit 於 7-8-2007 09:35 PM 編輯 ]
原文章由 O_biscuit 於 7-8-2007 09:27 PM 發表

五金鋪........:die:

模型鋪有售.....我係用孖星X-20....琺瑯油專用, 藍色蓋四方膠瓶

油性果隻就無試過勒....唔知得唔得

記住唔好落咁多, 唔係D super sculpey會好溶好黏手下,,,,,,,,成品記住POST上 ...

我較推Mr. Colour Leveling Thinner
我都有用過X-20,太濃,比較易溶
哈! 小弟過黎搭下咀.
想問問
有種叫樹脂用畢地噴罐. 係咪噴軟膠面專用??

另外
如果我用 雙星噴罐(TS-10法國藍), 消光劑係咪一定要用番同牌子? (或者有邊隻好介紹)

thanks 大大
原文章由 KiuKiuCompany 於 7-8-2007 10:34 PM 發表

我較推Mr. Colour Leveling Thinner
我都有用過X-20,太濃,比較易溶

哈...又學到野勒.....:DD

下次買支Leveling Thinner黎試下先......thanks KiuKiuCompany兄

另外有事請教KiuKiuCompany兄, 小弟啱啱要自製一d水貼, 唔知師兄你在唔在行.....:?

坊間我見有一款係for噴墨printer, 另一款係for專用printer既, 咁我公司有部lazer, 唔知應該買邊款, 就連賣果個都唔清楚

因為成舊水張鑊左都幾赤下.....如果師兄知道既話麻煩賜教下.....感激感激:help::help:

[ 本文章最後由 O_biscuit 於 7-8-2007 11:47 PM 編輯 ]
原文章由 O_biscuit 於 7-8-2007 11:33 PM 發表

哈...又學到野勒.....:DD

下次買支Leveling Thinner黎試下先......thanks KiuKiuCompany兄

另外有事請教KiuKiuCompany兄, 小弟啱啱要自製一d水貼, 唔知師兄你在唔在行.....:?

坊間我見有 ...

我都想知但..........
我主要係跟太歲學雕野, 所以模型我吾在行
p.s. 我都幾年冇買模型