Toysdaily 玩具日報

查看: 3629|回復: 11

點解部機影出黎d相濛渣渣......

我部機係Panasonic DMC-FX3買返黎好地地,
唔知攪左d咩,而家影出黎d相濛渣渣......:no:
請各高手求救...........thx....:sad:

[ 本文章最後由 甩得古 於 14-7-2007 02:04 PM 編輯 ]
原文章由 甩得古 於 14-7-2007 02:02 PM 發表
我部機係Panasonic DMC-FX3買返黎好地地,
唔知攪左d咩,而家影出黎d相濛渣渣......:no:
請各高手求救...........thx....:sad:

唔知...

不過...請先檢查一下...個鏡頭表面有無手指模或者污漬...

小櫻上
似係over exposure....試下影下第二d野睇下有冇事?
可能係測光模式set 得唔好....又或者係你無意中+左ev....
到真係諗唔到有咩問題既時候....reset 晒所有setting睇下仲有冇事吧....尼個function應該部部機都有的....
原來真係鏡頭表面有污漬......而家惦哂!!thx........:)

[ 本文章最後由 甩得古 於 14-7-2007 02:39 PM 編輯 ]
咁試下-ev影尼個agito囉....我硬係覺得似係爆光導致既濛....
比多d第二d環境既相黎望下丫~
一張相真係好難睇得出咩事....(雖然多幾張都未必睇得出...:die:)

[ 本文章最後由 Horus 於 14-7-2007 02:36 PM 編輯 ]
原文章由 Horus 於 14-7-2007 02:35 PM 發表
咁試下-ev影尼個agito囉....我硬係覺得似係爆光導致既濛....
比多d第二d環境既相黎望下丫~
一張相真係好難睇得出咩事....(雖然多幾張都未必睇得出...:die:)

而家已攪惦!  謝謝你Horus大大!:sad:
原文章由 甩得古 於 14-7-2007 02:26 PM 發表
原來真係鏡頭表面有污漬......而家惦哂!!thx........:)

:sad:原來我判錯症.....sorry........
呵...

原來已經OK...

咁就真係可喜可賀...

小櫻上

[ 本文章最後由 小櫻 於 14-7-2007 02:46 PM 編輯 ]
thx!!兩位大大.....:sad:
原文章由 Horus 於 14-7-2007 02:43 PM 發表

:sad:原來我判錯症.....sorry........

嗱...就咁...

其實樓主張相...除咗中間好似有啲霧嘅情況之外...其他地方其實係非常之清...所以小櫻先至唔認為機件故障...

查實...啲個情況小櫻以前就試過...張張相都好似加咗Soft鏡咁...原來係手指模...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 14-7-2007 02:52 PM 發表

嗱...就咁...

其實樓主張相...除咗中間好似有啲霧嘅情況之外...其他地方其實係非常之清...所以小櫻先至唔認為機件故障...

查實...啲個情況小櫻以前就試過...張張相都好似 ...

@0@我都見佢中間以外既地方非常之清呀.....但又見佢中間好似打左spot light 咁.....因為以前影過d有大量光線入鏡既相....都蠻soft 的....所以咪以為係中間爆左光導致soft 囉....
事關小弟次次影相總會check check / 抺抺個鏡頭....所以....未試過尼個情況....:no:
原文章由 Horus 於 14-7-2007 03:40 PM 發表

@0@我都見佢中間以外既地方非常之清呀.....但又見佢中間好似打左spot light 咁.....因為以前影過d有大量光線入鏡既相....都蠻soft 的....所以咪以為係中間爆左光導致soft 囉....
事關小弟次次影相總會check  ...

就當小櫻馬後砲...如果係測光出錯Over...就應該連其他地方都會一齊over...樹關其他物件嘅顏色同主體差唔多...

況且...樓主已經提過...張張都矇嘛...

仲有呢...測光錯誤...幅相都可以對到sharp嫁嘛...

查實...鏡頭沾上手指模...尤其係喱啲輕便DC相機...發生機會唔細...而且又唔好似我哋用單鏡反光機咁...可以响觀景器到睇到鏡頭有無花...同埋呢...LCD嘅影像好多時都會誤導拍攝者...所以鏡頭污糟咗係唔知嫁...

所以呢...有時啲嘢...唔駛睇得咁複雜嘅...就正如當年啲婦女節目...阿曾Sir解答觀眾嘅電器唔著嘅問題時候...第1句緊係先叫佢:「先檢查有無插好插穌...」...咁之嘛...:DD

小櫻上