Toysdaily 玩具日報

查看: 17302|回復: 25

請問那一部比較好 Panasonic FZ28 / FZ35/ LX3 / Canon G10

新手一名...請問這幾部是Prosumer嗎?
其實Prosumer是什麼? 和一般的dc有何分別?? 請指教一下
一般需要拍近鏡同微距...亦有時會拍下中距、遠距
預算$3500左右, 請問那一部比較適合?? 各有什麼優劣呢??
還是有其他更好的選擇呢?
:64::64:

為了拍出更好的收藏而出發:!
FZ28 / FZ35 都係ULTRA ZOOM機, 一般使用夠用有突, 而且光圈唔細, 都幾好玩,

另外兩部就係定位PROSUMER既機, 功能上有齊DSLR既野, 而質素亦算DC中至TOP, 當然價錢都係DC中既TOP CLASS

4部比我選就會要LX-3, 因為FZ系既ULTRA ZOOM對我無用, LX-3 60MM都已經夠殺, 反而LX-3有24MM F2, 十分之有用+常用...

另一個同影玩具有關既原因, 就係LX-3/G10有HOT SHOE可以駁閃燈, 影玩具好方便~ 影人又可以BOUNCE打燈, 十分有用~
我對lx3都好有興趣
請問有無d近拍示範相睇下呢??
原帖由 自由之翼 於 7-9-2009 02:22 AM 發表
我對lx3都好有興趣
請問有無d近拍示範相睇下呢??

一時間要搵返D舊相有D難度...

近拍

夜景都OK

風景更加無問題...

玩具近拍都好夠用

24MM 要好誇張都OK...

回覆 4# 的文章

好有用的參考~
多謝大大的指點:43:
原帖由 Noctilux 於 7-9-2009 03:58 AM 發表

一時間要搵返D舊相有D難度...

近拍

http://img114.imageshack.us/img114/3102/P1010009. ...

:77:thx
如Noctilux所言,LX3係好機
佢近攝可以做到強勁既變形,相片D色水仲幾岩影玩具.
G10感覺似一部工具機,LX3影出來的相片更有味道.
LX-3 la:71:
lx3 比較實用

G10都係正野架:$

不過就黎出S90 and G11

買呢2部仲好:he:
LX-3 good!:71: :71: :71:

I have that too!
唔知lx-3 影人像掂唔掂呢~? 有冇brother 有相睇睇...我諗緊買佢定係g10 好..
原帖由 john 於 27-9-2009 08:34 PM 發表
唔知lx-3 影人像掂唔掂呢~? 有冇brother 有相睇睇...我諗緊買佢定係g10 好..

如果真係影人, 兩部都唔好啦,
panasonic有新機gf-1, 20mmf1.7雖然冇得zoom, 但影人有淺景深好過dc好多嫁,

canon又有g11, s90, 又輕又新又細部

數碼就係咁, 你睇個post幾時開, 咁快就又有新機lu....
原帖由 Noctilux 於 27-9-2009 09:07 PM 發表

如果真係影人, 兩部都唔好啦,
panasonic有新機gf-1, 20mmf1.7雖然冇得zoom, 但影人有淺景深好過dc好多嫁,

canon又有g11, s90, 又輕又新又細部

數碼就係咁, 你睇個post幾時開, 咁快就又有新機lu....

我都有諗過gf1, 不過咁既價錢又好似cannon 500d 好d ...仲要平d
雖然gf1 係sale 佢細部...

哎...實在太快啦, 追唔切..

不過都唔該晒師兄~:77:
原帖由 hoying710 於 6-9-2009 09:42 PM 發表 新手一名...請問這幾部是Prosumer嗎? 其實Prosumer是什麼? 和一般的dc有何分別?? 請指教一下一般需要拍近鏡同微距...亦有時會拍下中距、遠距預算$3500左右, 請問那一部比較適合?? 各有什麼優劣呢??還是有其他 ...
買相機前考慮下自己的需要,喜歡影什麼,使用習慣等.
如果是成日袋身邊的,又乜都影沒什麼特別要求的,IXUS120這類已經是好好的選擇了.
如果喜歡旅行時影下風景,SNAP SHOT,接受到機身大一點的LX-3會是不錯的選擇.
但就影玩具我覺得28~140焦距的G11會比較順手.反過來LX3太WIDE有時影棚都無咁大易穿崩.
G11如果負擔得來配支580EXII閃燈影玩具是算是水準以上的組合了.

我本身用緊LX-3,之前用G9.但影玩具就很少用LX-3的.