Toysdaily 玩具日報

查看: 29364|回復: 35

★ 刺殺特攻 ★ 武裝神姬 EX Type Dolphin

繼人魚,鳥型之後,終於可以介紹EX 海豚式。這個神姬一直被人指責『樣衰』,有商店甚至因為此理由而於發售前一個月表示不會入此貨(真的,我親口問,店員親口答,理由就是『樣衰』…)說真的,單憑官方發報的宣傳照真的很普通,不過實物又不是那樣遜。而且裝備有軍事feel,幾討好。不過EX一個嚴重問題,就係不會有素體同綑,素體要另外買入,這個對香港玩家來說,真是大問題…市面一般沒有商店入貨,就算有貨的,價格就推得高高的,大約HK200一個…EX本身賣約HKD100,100+200=HKD300…太貴了吧?

幸好這一彈神姬(人魚、鳥、EX海豚)可以玩人魚鳥合體…騰出一個素體來玩EX。我就用人魚素體玩合體版,而鳥型的紫色素體就拿來玩EX。

上次玩人魚、鳥型時都是集中玩創意組合,玩多變化,我甚至幻想了一套連環畫表達鳥型的變身過程。但今次EX海豚沒有以上的賣點,沒有多變的組合,完全是一套簡單裝甲,所以玩法亦有所不同。其實這樣是不錯的,不會3只神姬都同一種feel,有點點變化反而更有特色。

當組裝完成後,我已經覺得好有metal gear既感覺,尤其那個潛水面具。所以呢只神姬我又當真人咁玩。(原本神姬設定是手掌般大的戰鬥人形)老毛病又發作:又亂玩一統,fans們可別怪我喔。而且我又亂搞了一個短篇漫畫,可能會影響其他角色形象,所以各大佬多多包函,以平常心看待我的惡搞作品吧。

小時候喜愛拿著一兩件高達模型互撞扮打鬥,現在大了已沒有這種童心去玩『笨蕉笨蕉、銀牙銀牙…』(模擬機械格鬥時的聲音)反而對玩具有更多的幻想,有更多的背景故事,樂趣多了。

有時候玩具不需要太複雜,只要你能享受過中樂趣,又何嘗不是一件好玩具呢。
個人滿足度:★★★☆☆

多謝觀賞

[ 本文章最後由 nakeman 於 27-6-2007 02:25 AM 編輯 ]
好靚呀:shiny:
原文章由 星之物語 於 20-6-2007 10:40 PM 發表
好靚呀:shiny:

多謝晒:shy:
我3隻ex都有買,最喜歡是這一隻.
你支合體槍好型!!
個故事更正,如果有蛇伯真身演出就更好了.
Nice story.
Thanks for sharing.
樓主的貼圖十分精彩.
well done!!!
正丫.....好有漫畫Feel :)
WAOH!! Nice "toy" comic man !! ~~

I will never understand why Konami dont release more 素體....
:die:
good job!
樣衰?? :? 呢隻我覺得超型wor:!
原文章由 warxv 於 21-6-2007 08:55 AM 發表
我3隻ex都有買,最喜歡是這一隻.
你支合體槍好型!!
個故事更正,如果有蛇伯真身演出就更好了.

係呀?專業人仕睇野角度都唔同d。
EX其實至今出左四只:黑兔、聖誕老婆、炮子、同埋呢只海豚。
我最鐘意炮子,因為佢果種獨有的cyber feel 好正,
而且好似mecha 娘,幾討好…又令我唸起最終兵器彼女…
感情更覺深厚…:$

最唔鐘意聖誕老婆,未出前想象佢會好好玩,
但實物又跟幻想有一大段距離、此消彼長,失望更深。
而且女人頭手功比較馬虎,尤其髮型…

而海豚就令我有驚喜,買時唸住『儲埋佢』既心態,
無唸過外型又幾ok,係腳底拍水蹼比較礙眼,如改為小型加速器會smart一d。

原文章由 cybaster 於 21-6-2007 09:09 AM 發表
Nice story.
Thanks for sharing.

原文章由 師弟 於 21-6-2007 11:17 AM 發表
樓主的貼圖十分精彩.

原文章由 自由之翼 於 21-6-2007 11:19 AM 發表
well done!!!

原文章由 玩具and籃球狂 於 21-6-2007 11:42 AM 發表
good job!

多謝你地鼓勵喔。

原文章由 lassie 於 21-6-2007 11:21 AM 發表
正丫.....好有漫畫Feel :)

更係喇…真係漫畫黎架…不過係我自製既漫畫囉…呵
今次較重歐美多旁白的風格,短篇幅用呢個風格會易d講故仔。

原文章由 WalkerMachine 於 21-6-2007 11:28 AM 發表
WAOH!! Nice "toy" comic man !! ~~
I will never understand why Konami dont release more 素體....
:die:

多謝呀,今次都係影晒相之後『推砌』而成,呵。
其實大家有無唸過點解EX唔包素體呢?
我估計佢原意係想比玩家多d空間去創作。
自已買素體,上油畫衫衫。但係對於香港人難以買到素體,
莫說創作,就連玩樂也困難…:die:

[ 本文章最後由 nakeman 於 21-6-2007 10:55 PM 編輯 ]
I feel & passion in this toy series! & of coz, u are so professional!:$
的確佢個樣係差左少少:(:(
不過自己鐘意就ok啦:$:$
原文章由 Gundam@EFSF 於 21-6-2007 10:35 PM 發表
I feel & passion in this toy series! & of coz, u are so professional!:$

哇…受寵若驚,不過先多謝你回覆呀…

呢個月(6月)係一個玩具界大事代,
出玩具數量之多直叫玩家破產…
唔買又見人玩自已無得玩,
真係跟又死唔跟重死。
我唯有揀其中幾件玩具深入少少玩…
可能因為咁會玩得認真少少喇。
不過點都唔算pro既,
咁岩幾張相砌埋又俾我駁到個章節,運氣較好吧了。

不過我都好想拋磚引玉,希望有其他人一齊玩慶d,
唔好成日望住日本仔幾個網讚嘆…香港人都可以玩得顛喔。

p.s.我去你個blog留唔到言喎…請賜教…(踢館不遂,心有不甘:oh:)