Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: eb1815

[分享討論] 近年ES合金開始進步返

遊俠 發表於 12-1-2019 11:31 PM
天威, 超獸, 六神都係
三者我都有

有同感, 隻天威第一次變形自己已攪到斷件, 而家要長擺罸企 pose,  所以隻高廸安而家都唔敢買,另外隻真三一, 一開盒頭部隻電鑽角已經斷開, 好彩用 AA 膠攪得掂.
eb1815 發表於 14-1-2019 01:53 PM
有同感, 隻天威第一次變形自己已攪到斷件, 而家要長擺罸企 pose,  所以隻高廸安而家都唔敢買,另外隻真三 ...

一開就爛應該可以去AT門市度換架wo...
三者我都有

ES合金我買唔係多, 只有六神同超獸, 以呢2隻Lu兄的設計去評我會有以下的感覺: 佢有用心去用盡晒物理空間去做出變形合體, 不過就有唔"come"玩的問題, 好多位都囉得好盡, 關節鬆緊度拿列得麻麻 (呢啲係做工問題), 用料就一直都一時時, 間中有用錯料的時候 (超獸鷹戰機果次最經典), 不過lu兄一直都好熱心去做, 呢點我係睇到的, 希望將來的產品會更成熟...
三者我都有

超獸, 六神我都想買但未出手,估唔到會係咁
三者我都有

我都係SD迷,ES既三一,鐵人28,宇宙騎士,鐵甲萬能俠,超獸,六神,金毛,宇宙飛龍,高迪安,天威都有入。
ES系列我係爭黑真三一同哥頓無入.

如果淨係講設計同造型真係上乘.
不過到實物造出黎,有時會覺得係物料追唔上設計,
結果就會有某D款會鬆同甩既情況,以六神黎計,D變型位設計到完全無BUFFER走
例如獅身人面對手摺入去果位,我果隻就係連接位塊膠大左DD,第一次變點都啪唔到入去.
最後要自己削走少少先可以變到.

其他我就唔逐一數喇,但總括黎講,好開心有ES合金既出現.
由第一款戰國魔神出果陣仲係光棍一條.
到今時今日出六神,我個女都三個月大了.

絕對係陪住我過日子既系列.

自己有三款想佢出的 : 大武士,電腦戰士,光速電神

咁我既童年就補完了.

ES 合金 - 我只儲合體既机械人, 因為放在一起時, 各自比例做得好好

由 天威, 超獸, 高迪安, 金毛, 到六神, QC愈做愈好!! 基本上吾駛點換!

要讚既係之前超獸出左問題, 廠方都好樂意逐一同買家更換, 換到最好比你。

若佢出埋宇宙大帝, 百獸王, V型, 電磁就Perfect 啦!!