Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Pose+ Metal 系列新品 集中區

kennethli 發表於 6-10-2022 10:22 AM
不能認同更多, 睇完佢條片我真係心諗, 呢個解釋你都可以唔笑講出來都幾野, 好似好為你班消費者著想咁, 佢 ...

我睇完佢既講法,除左笑左出來外,都做唔到咩反應。

事實上佢分開賣,佢根本對只賣個背包無咩信心,所以老屈人地買個鎚。

講到好為買家去想,聽到反而仲火爆。

佢話分開買會仲貴,我知係會仲貴,但我好想買兩樣咩?

我只想買個鎚,俾貴少少又得唔得,點解要就你一齊生產而要買家硬食呀!

其實賣家點樣講,我地點樣講都係多餘,佢由佢生產,我由我地銷費,買唔買就決定響我地手上,

呢隻鎚set我就唔會買,Lun 兄其餘作品都會再支持,快D出光速電神啦,整個排行磅出來都無用,拿拿聲出貨最實際。
同版主講一樣,如果我地玩家唔係年年去檢身,分分鐘無命睇到你既成品出貨。
馬仔 發表於 6-10-2022 10:43 AM
我睇完佢既講法,除左笑左出來外,都做唔到咩反應。

事實上佢分開賣,佢根本對只賣個背包無咩信心,所以 ...

佢最尾個排行榜又係吹鬼脹, 開頭我都仲信, 到最尾原來係賣廣告law ....

利申: 已訂DX set。同意能把Stealth Gao II同Goldy分開發售對玩家好點。

不過大家理解是否不同? 片中Lu解釋同綁發售不單是生產,而是包括可以預計發售量。這個發售方式正確與否,其實看最終銷量情況才好說。銷量差的話,POSE+就知道這發售方式玩家不賣帳,反之亦然。

但自由市場我看不到「屈」這情況,買了GGG本體的人仍然有GGG完整的體驗。若沒有某DLC就連原本購入的也玩不了才算「屈」吧?
ToyKnife 發表於 6-10-2022 11:28 AM
利申: 已訂DX set。同意能把Stealth Gao II同Goldy分開發對玩家好點。

不過大家理解是否不同? 片中Lu解釋 ...

覺得佢屈唔係因為GGG, 係因為槌仔, 我係想單買槌仔, 唔想要架飛機, 而家佢個問題係迫你俾多左錢, 要多件唔想要既野, 然後話為你好, 咁樣係平左...
如果Pose+ 係想用呢個方法睇市場反應就仲錯哂, 賣得好, 唔代表D 人鍾意你呢個鎖售方式, 只係迫於無耐之下, 我要屈服. 賣得唔好就仲衰, 賣家同買家都得唔到佢想要既野
估唔到咁多人咁憎架飛機,攪到為了鎚仔而被屈全套買或不甘受屈寧願乜都唔買……. 咁咪好囉,唔買慳返唔小錢。我就慘啦,鎚又鐘意,飛機又鐘意,連佢套原創part加燈都咁鍾意,訂鬼曬下年找數實破產喇…..
bigbigfriend 發表於 6-10-2022 12:40 PM
估唔到咁多人咁憎架飛機,攪到為了鎚仔而被屈全套買或不甘受屈寧願乜都唔買……. 咁咪好囉,唔買慳返唔小錢 ...

其實我唔係憎架飛機, 只係本體我得一個... 多左架飛機好似唔知點咁, 一切都係錢作怪...
1>本體,尚未绝版
kennethli 發表於 6-10-2022 12:45 PM
其實我唔係憎架飛機, 只係本體我得一個... 多左架飛機好似唔知點咁, 一切都係錢作怪...
...

架飛機又唔係一模一樣,只係換裝備,係一種玩法,無話多唔多。好似千值練Final超獸機神都係跟兩套背翼,又係只能裝一隻,難道又話佢屈你跟多一隻背翼?

如果講屈,近期嗰隻MB粉紅Strike就真係屈,為咗把新規大開信刀,又要屈買多個相同本體和背包…..
Prime1031 發表於 5-9-2022 06:03 PM
Bandai 2020 魂商店
GX-69R GOLDYMARG $1,460
GX-68X STAR GAOGAIGAR OPTION SET 【The Ultimate King of  ...

剛剛看完Lu兄解釋條片 (兩次)
我想計一計數整理一下

"觀乎過去的產品, Goldy Marg + Stealth Gao II 貴過勇者王本體"
$2,250 = GX-68 (我當年買嘅初版價錢, 再版應該都係咁上下)
$3,050 = GX-69R GOLDYMARG $1,460 (大約係本體70%價錢)+ GX-68X STAR GAOGAIGAR OPTION SET $1,590 (大約係本體65%價錢)
Fact check: 冇錯, 兩隻加埋大約係本體135%價錢

"規劃指標: 不希望加埋貴過本體"
Fact check: Post+ 本體 $3,380; Option Set $2,880 (唔計燈+自創組件), 平過本體 (@85%), 亦平過 Bandai 的相同產品

上面嗰啲比較客觀, 以下落嚟就假設做法同Bandai一樣:
Goldy Marg = 本體 $3,380 x 70% = $2,366
Stealth Gao II = 本體 $3,380 x 65% = $2,197
Total = $4,563

"如果分開製造同售賣, 可能單獨價錢(顧客)好難接受"
以下純主觀分享
Stealth Gao II二千幾.... 就應該冇乜人買
二千幾淨係買一隻佢哋心儀嘅Goldy Marg, 應該有唔少唔想要Stealth Gao II的師兄接受這個價錢
我就覺得畀多五舊有埋隻幾創新嘅Stealth Gao II都唔錯

之前我話我抽到PS5就唔入這一set, 我諗我身體都係比較誠實, 都係會乖乖落訂
我調轉淨係想買飛機
如果2千幾買個鎚仔我唔會買,但我亦唔想要飛機因為太大舊根本冇位展示,所以最後乜都唔買玩本體算。

買得咁貴既玩具大家都係大人啦,鍾意咪買唔鍾意咪唔好買囉,又唔係冇其他嘢玩,不過最緊要係買同玩得開心,為儲而儲真係冇意思,兩腳一伸咪又係一場空
睇完P+果幾段片,睇得出佢地好有heart去設計件玩具,亦好重視香港玩家,淨係依樣野都好值得支持,點都好過某大廠開一秒訂,完全當香港玩家係乞衣來看待。利申:對勇者王完全無愛唔會買,銀河旋風1516中等現貨再決定。
算啦,合賣set一定有人講係cap水,我自己兩樣都要當然冇問題。J9係列我冇愛亦唔會買,但睇得出佢哋有心思設計玩具。
唔知你哋可唔可以計埋smp  當年smpggg3800 gm+飛機先2850
nimiao 發表於 7-10-2022 11:10 AM
唔知你哋可唔可以計埋smp  當年smpggg3800 gm+飛機先2850

係囉,當時又冇人話SMP屈你買飛機…..