Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: tsoi3523

[其他] metal build ARX 7斷腳

JyhncA 發表於 16-10-2018 04:59 PM
那個螺絲是普通的 phillips screw 嗎? 從照片中看不出來螺絲上有沒有紋路. 若是有更清楚的照片就更好了.
...

佢粒螺絲應該係滑左牙..因為我就咁都可以插返隻腳又去...但係鬆既...
我一開始以為係粒螺絲鬆左..就諗住睇下可唔可以拎粒螺絲出黎再扭返入去...
但我發覺粒螺絲係冇十字同一字頭...圓形果到就係粒螺絲既背面..

關於黏合方法, 可以先試試用 CA 瞬間膠 (Gel 型, 才不會到處流), 但在需保持轉動的部位請先用乳液或凡士林稍微塗抹(才不會被黏住). 黏著的重點為: 上方的 Pin 孔, 零件下面的凹凸部分, 和旁邊的連結面. 接合後'內部的'多餘溢膠也能提高一點接合力.

若是接著力不夠的話, 也能試試 epoxy 類金屬接合劑 (像是這個

最後或許可以考慮 Solder. 詳情可參考這個 Youtube 影片. 不過因為會用到熱, 要保護好旁邊的上色部分可能會有點困難. 因此還是先考慮其他比較好.

對了, 再黏合前請先給轉動軸上點潤滑液確定轉動順暢, 才不會轉動時產生太多阻力讓黏好的兩片又分開了.

我覺得可以多花點時間計畫一下, 反正問題都已經發生了, 那就不妨慢慢地考慮多做點試驗, 一邊留意別讓損壞擴大, 再採取最可行的方案.

以上只是一些小點子供您參考. 希望您能順利地解決問題 ^_^

真的想向 Bandai 抱怨一下. 這種價位的產品, 真的希望他們能多花點時間在結構設計上, 讓玩家維修能方便些 (如最基本的調整關節的鬆緊度) .

補充:各種品牌的接著劑就實驗結果綜合的來看, CA 表現最好的是 Scotch Super Glue, 而 Epoxy 最佳表現的則是 JB Weld Original. 我想用在黏死那兩片分開的零件應該是很足夠了.
Which Super Glue Brand is the Best? Let's find out!
The Ultimate Epoxy Competition--Which Epoxy is the Best?
tsoi3523 發表於 16-10-2018 03:16 PM
你果隻幾耐之前買...我果隻係岩岩返貨第二日就走出去買果一批貨黎...
唔知會唔會係岩岩出果批貨會有問題. ...

我應該係就
一扭訂
唔係香港仲未開到箱{:1_206:}
sohingyan 發表於 17-10-2018 12:29 AM
我應該係就
一扭訂
唔係香港仲未開到箱

你睇下囉...睇下右股關節果個位會唔會有D變型...
同埋會唔會隻腳抬高既幅度比較細...如果係..10有9中招...
合金唔同模型...最小模型維修起上黎都冇咁煩:67: