Toysdaily 玩具日報

查看: 14249|回復: 18

[其他] metal build ARX 7斷腳

我想問一問...係咁既..我4月果時買左隻metal build既ARX7....
4月果時玩都冇咩問題...但果時已經發現右腳拉唔得太高..但最後冇為意...
玩完就收返落個盒到...琴晚突然諗住拎出黎影幅相...
拎左出黎...轉兩轉右腳...發覺成隻腳甩左出黎...股關節果個位....仲有琴晚又發覺膝位超鬆..下次買合金都係玩清玩楚D關節先收落盒.唉
本生買果時可以7日內換...但已經過左咁耐..冇得換喇...
咁我想問可唔可以拎去BANDAI到比佢地整?...如果唔得..
又有冇師兄自救...自己整返好..可以分享心得:64:
係呢到放返張斷腳既相比大家睇下..
[img][/img]

基本上可以確定都係右腳股關節個螺絲位問題...
死症⋯⋯日本也有。
我自己那只已經放棄⋯⋯
我那只比返代理到依家都未比返我,半年都有.......
lydiamomo0903 發表於 16-10-2018 06:36 AM
死症⋯⋯日本也有。
我自己那只已經放棄⋯⋯

咁睇黎我都係要放棄..希望下隻會更好{:1_198:}
bigbigfriend 發表於 16-10-2018 09:53 AM
我那只比返代理到依家都未比返我,半年都有.......

半年都未拎得返...一個股關節都搞咁耐
您碰到的問題與 DSEMI 兄指出的問題是ㄧ樣的嗎?
JyhncA 發表於 16-10-2018 02:28 PM
您碰到的問題與 DSEMI 兄指出的問題是ㄧ樣的嗎?

係呀...右邊股關節螺絲位鬆開左...之後成隻腳甩左出黎
我個隻買完番黎仲未開..............唔知會唔會有事..........
tsoi3523 發表於 16-10-2018 02:17 PM
半年都未拎得返...一個股關節都搞咁耐

其實維修等半年咁又誇張D!ching你應該吹下進度攪到點
sohingyan 發表於 16-10-2018 02:57 PM
我個隻買完番黎仲未開..............唔知會唔會有事..........

你果隻幾耐之前買...我果隻係岩岩返貨第二日就走出去買果一批貨黎...
唔知會唔會係岩岩出果批貨會有問題...你可以睇下右腳股關節會唔會有D變左形..
我果隻就係...但我一開始玩果時冇留意到..估唔到前日再拎出黎玩兩玩..就成隻腳甩左出黎!
老實人 發表於 16-10-2018 03:14 PM
其實維修等半年咁又誇張D!ching你應該吹下進度攪到點

其實已經回頭兩次,第一次比錯咗我,第二次係維修比我,但手功超差好多膠水漬我唔收貨,之後我要求換隻新比我,但佢地話要長D時間,咁又拖我一個月
bigbigfriend 發表於 16-10-2018 03:33 PM
其實已經回頭兩次,第一次比錯咗我,第二次係維修比我,但手功超差好多膠水漬我唔收貨,之後我要求換隻新 ...

膠水漬..咁姐係就咁落膠水落去.唔係換左個關節:47:...落膠水既話我自己拎膠水整返都得
tsoi3523 發表於 16-10-2018 02:32 PM
係呀...右邊股關節螺絲位鬆開左...之後成隻腳甩左出黎

那個螺絲是普通的 phillips screw 嗎? 從照片中看不出來螺絲上有沒有紋路. 若是有更清楚的照片就更好了.
抱歉問了一堆問題. 我的想法是, 如果是 phillips screw 的話, 或許您可先將螺絲取出來 (可能把後面那片塑膠零件拿下來就能看到螺絲孔), 再修復另一邊的螺絲孔中的螺紋.

若是取不出來的話就只能考慮黏合的方法了.