Toysdaily 玩具日報

查看: 19462|回復: 41

[玩具報告] Acadica 無限地帶23 Garland 開盒報告~~!!

簡單報告,謝謝!:shy:

盒面重新繪製,我個人幾鍾意呢類風格

外形
無論車形或機械人形態還原度極高,睇圖説明一切。
不過同原設中人車比例就有一定有距離了。

變形

一定要睇説明書!同一張防掉漆提醒纸!

變形方式同上隻大同少異,但明顯放多左關注係细位度。所以整個過程顺利吾會luckluck散散,因啲位好實,冇掉件,讚!
只係有啲位好似partpart吾入,因為驚太粗暴整爛,原來只要比啲力就得。

吸收過上次經驗,今次A記將上次用磁石鎖位轉返用傳统凹凸位插入式。好處真係好實淨,壞處可能某啲位有luck油危機,同耐左吾知會吾會鬆。

上次的大sad位,吾知今次點,要時間證明了…

上色
又愛又恨,全隻上色係好,但變形過程中有個位真係超大機刮掉,我已經好小心但都係中招。
雖然係係後關節同呢隻灰色,要補返油冇問題。

但一隻玩具玩變形竟然會幾乎必定會掉漆,仲要特登有張纸講明會必有掉漆可能,叫玩家情可以堪呢……

仲有screw位要用貼紙貼上去…..:49:

特典册子內有新繪漫畫,設定,演變表,尚算豐富。

今次有埋可換眼mask ,但要些工具才能更換。

總结整體評價:
實浄,全噴塗,多金屬,夠份量,外形90分以上,QC98分!(德兄應該好滿意:he:)
但要小心把玩,有些位易掉漆,有個位高危掉漆。
玩耐咗,扭得多都可能有關節鬆的潛在危機,特别係膊頭位。我隻一邊膞有好輕微鬆…

當佢模型完成品咁玩

人形在中...(算把啦)

多謝分享~我變形嗰陣胸白位甩咗小小油,其他滿意{:1_377:}
雙腳拉得太出,現在雙腳太長,應拉到中間位會有”卡”感覺就対,關節拉最出是方便屈膝
為咗可以成個人坐入去, 架車比例上真係太大
正! 謝謝分享,有點心動,想入添

Thanks!市面開始小貨,要快但之後可能再出冇特典版....  發表於 2-8-2018 02:26 PM
toylover 發表於 2-8-2018 01:30 PM

不能成個人坐入去,只能放入半身像
冇入以前Y記嗰隻,但睇番A社隻vf-1都有加強番Y版易爆嗰個位,我諗呢隻都應該會有加強個sad位吧?畢竟當時鬧到咁大,唔知有冇兩隻都有既ching可以對比下?
wwwkcc 發表於 2-8-2018 01:14 PM
多謝分享~我變形嗰陣胸白位甩咗小小油,其他滿意

係!其實除左甩油問題,我整體係滿意!!!{:1_377:}
bigbigfriend 發表於 2-8-2018 01:26 PM
雙腳拉得太出,現在雙腳太長,應拉到中間位會有”卡”感覺就対,關節拉最出是方便屈膝 ...

係wo!!!!:@多謝提醒!!被近年長腳美化同化了....:DD
toylover 發表於 2-8-2018 01:30 PM

係呢方面比例係錯,所以我想佢比番個岩size的人做display都好...
紫月葵 發表於 2-8-2018 02:10 PM
冇入以前Y記嗰隻,但睇番A社隻vf-1都有加強番Y版易爆嗰個位,我諗呢隻都應該會有加強個sad位吧?畢竟當時鬧 ...

應該有加強,感覺硬淨d....我有上果隻...但已入左屋中深淵..要找下...:(
想請問師兄們,目前有沒有街貨?幾錢左右? 同埋車形時,d轆轉唔轉到?thanks!!
haha19880311 發表於 2-8-2018 03:11 PM
想請問師兄們,目前有沒有街貨?幾錢左右? 同埋車形時,d轆轉唔轉到?thanks!! ...

尋日超人千九有找 walk in 買左,當時目測重有貨。輪轉到,但5可以推車。
同當年個隻差不多, 但爆個一個位是否有加強到?

摸上手(加心理上)好似有…  發表於 2-8-2018 05:53 PM
剩係車形雙手夾胸已知掂硬,尋日見樓主 post 圖放
工即去買。連手果枝雙節棍真係要 假以時日,舊
果隻出土時,果兩條鐵係中間斷同粉碎,5知
重以為係 塑鋼土。

依架只有時間能證明…  發表於 2-8-2018 05:54 PM