Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] Robotech VR 52T: Beagle 1/10 vs 千值練 1/12

takeshi 發表於 24-4-2018 04:36 PM
甘都係ge...美版硬盒又頂得耐啲.....不過件衫如放盒就應該全部死..... 我吾敢再開盒....

包裝好似一本書嗰隻係日版定美版?

點解件衫放盒裏面會死?是不是會自動溶或甩色?
lewisli 發表於 24-4-2018 05:13 PM
包裝好似一本書嗰隻係日版定美版?

點解件衫放盒裏面會死?是不是會自動溶或甩色? ...

包裝好似一本書---美版

吾拎出來抖氣,PU料會快溶.....

Thanks !  發表於 24-4-2018 05:33 PM
玩具Joe 發表於 24-4-2018 01:59 PM
想問當年隻Beagle賣幾錢?千記以較細既比例出D咁複雜既變形難度不是更高的嗎? ...

千值練今次唔係衰在複唔複雜,而係衰在啲基本項目:點解啲balljoint咁易甩?點解咁多位用balljoint?點解頭盔唔用深藍半透明?點解灰模時電單車有引擎但現貨時冇?點解臂甲連接條咁緊但其他連接位又自動彈開?明明有件9年前嘅產品參考卻錯哂啲基本嘢?

呢啲已經唔係設計複雜與否嘅問題,係連基本功都唔穩陣嘅問題。如果千值練咁嘅質素,在老變玩具界裏面已經被淘汰咗好耐。只不過佢宜家除咗B記外冇其他競爭對手才能生存。
多謝分享詳細報告
takeshi 發表於 24-4-2018 05:28 PM
包裝好似一本書---美版

吾拎出來抖氣,PU料會快溶.....

我隻Beagle 1/10 重未玩過
lewisli 發表於 24-4-2018 07:13 PM
千值練今次唔係衰在複唔複雜,而係衰在啲基本項目:點解啲balljoint咁易甩?點解咁多位用balljoint?點解 ...

講晒重點,分析得好好{:1_220:}
lewisli 發表於 24-4-2018 07:13 PM
千值練今次唔係衰在複唔複雜,而係衰在啲基本項目:點解啲balljoint咁易甩?點解咁多位用balljoint?點解 ...

d 人成日話 balljoint 易甩, 唔知係我好彩定乜, 我跟足說明書逐個 step 變

我唔係話完全唔甩, 初初玩人型時大角度屈佢手臂時, 膊頭 balljoint 係甩過一次, 但用力裝返上去後, 同埋知點扭, 就冇甩過, 腳甲左邊係甩過兩三次, 都係大動作扭腳踩位時甩, 但右邊又冇事, 大力裝返上去時亦唔係常甩

至於重點講到變型, 我隻真係無一路變一路甩, 唯一有甩係裝前臂裝甲連背脊那個灰色 balljoint , 因為唔係好識調較長度同角度去前臂, 所以扯甩咗, 但知點調較長度同角度後, 另一邊就冇甩

我講到咁 detail, 就知我真係玩過變過, 唔係吹水, 我只是講我實際玩的經驗
hongwohse 發表於 25-4-2018 12:14 AM
我隻Beagle 1/10 重未玩過

甘可能keep住吾開好啲....:DD...我都係開盒玩過一次就入返盒,依架吾敢開....:o
toylover 發表於 25-4-2018 08:07 AM
d 人成日話 balljoint 易甩, 唔知係我好彩定乜, 我跟足說明書逐個 step 變

我唔係話完全唔甩, 初初玩人型 ...

咁就唯有當我自己/很多師兄們唔好彩中sad貨。我昨晚只不過把已經合體狀態的放入櫃,純粹調整手腳姿勢,冇變過,已經甩過:左+右臂連接條ball joint各1次,右腳甲1次、左腳甲2次,電單車左肩甲一次、右裙甲2次。其中一次係放入櫃後才發現左邊腳甲唔見咗,才知道原來甩咗喺枱面。我相信總有一日兩邊腳甲會無聲無息咁消失

某些位明知特別易甩, 可以襟實個甲先再扭, 就無咁易甩, 電單車mode 算幾實淨喎, 咁都甩? (可能我玩得比較細心, 慢慢扭)  發表於 25-4-2018 11:17 AM
toylover 發表於 25-4-2018 08:07 AM

我唔係話完全唔甩, 初初玩人型 ...

電單車mode冇甩,只不過係電單車mode時嘅人形甩左右腳甲和左肩甲⋯⋯

要故意㩒住個ball joint去扭,咁唔係玩具質素好ball joint唔甩,係玩家刻意唔俾個balljoint甩。玩得咁唔暢快,我會選擇由佢甩,變完/擺完pose後一次過將甩咗嘅balljoint啪番哂上去⋯⋯我好似玩緊B記聖鬥士咁⋯⋯

所以話把玩度2009年隻1/10完勝。要玩家刻意襟住ball joint唔俾佢甩根本係本末倒置,可能係千值練刻意訓練嘅專屬玩家嘅特有技能
可能可以咁樣比喻: Beagle 係 Tomica 車仔, 而千值練就係香港TINY車仔; 一個用來玩, 一個用來睇

我猜測易甩Ball joint原因係: 比例細左, 所以Ball joint也細左, 細Ball joint係易甩;
如果ball坑做深D就唔會易甩, 但後果可能係支ball杆會易斷.

唔知有無師兄玩過其他玩具, 有咁細嘅Ball joint? 有無咁易甩? 麻煩比較分享下.
carousal 發表於 25-4-2018 02:00 PM
可能可以咁樣比喻: Beagle 係 Tomica 車仔, 而千值練就係香港TINY車仔; 一個用來玩, 一個用來睇

我猜測易 ...

b記dx超合金 vf25 2.0套瘦裝甲,
肩膀附近嗰兩組導彈係用一支頭尾都用ball joint既膠條連接佢同主體既,連接主體嗰邊易甩,但連接導彈盒嗰邊就好穩陣
carousal 發表於 25-4-2018 02:00 PM

我猜測易 ...

另外有一款大d既,老變第三方出嗰隻MP size郭文,佢原本對腳前護甲又係撞一撞就甩,但後黎補件(送既)就改善左呢個問題,證明個socket既形狀同點cup住粒ball亦係好重要既
紫月葵 發表於 25-4-2018 04:23 PM
另外有一款大d既,老變第三方出嗰隻MP size郭文,佢原本對腳前護甲又係撞一撞就甩,但後黎補件(送既)就改 ...

即係話今次千值個socket 同個ball都做得唔好吧
樓主請問上甲後兩隻比較, 肩膀的活動範圍是否亦係Beagle優勝? 千值個隻我上甲後發覺隻手臂好難第高過水平level, 因為個甲頂住