Toysdaily 玩具日報

[分享討論] DX超力電磁俠 坐艇原因?

太大盒亦太大隻, 而且我對超力唔算有大愛, 同埋只覺得佢係 GX-50 的放大版, 無乜非買佢不可的理由
(那些所謂少許變型唔同的 detail 位, 我又唔會好介意, 玩第一次可能有點驚喜, 但玩多兩三次咪又係咁)

我只有 GX-03, 反而想買 GX-50 再販, 始終 GX-03 都有點舊, 同埋跟 GX-31V 體型夾 d (我有GX-31, 又係買 31V 更新咗隻 31)

但我反而對 V 型有大愛, 如果出 DX, 將會係我第一隻 DX, 亦可能係我唯一一隻
土地問題………………
有音有燈效係正, 不過會唔會唔夠一年就壞?  咁到時就真係純放大版gx50.............

日本開賣時小弟有幸在日本、當時都是以港元3300-3200賣緊。現在沒有得炒就回落正常價發售。樓主以坐艇來形容實在太厚度啦。
DX系列都有前科、開售時沒有人買、到現貨少時又要同人搶。
反應沒有預期熱烈、多數件野唔細、以地少人多來計、真正有能力去擁有的人又會有幾多呢?
Ching 降價是預料中!  以下只是本人對Bandai 搶$的不滿.
因為
外形其實是張GX-03/Gx-50 放大而已!機倉又無人仔!根本無什麼特別.

發聲播歌仔玩意實在太低能,自己都哼到啦.
而且每次玩又要續粒入電,之後要拆返粒出嚟太麻煩了!如果唔記得拆電, 可能永遠唔駛再拆.

外箱超大,大而無當. 但入面5-6盒黑色月餅盒包裝+打開盒又見到月餅盒吸塑,兩個字"肉酸"
跟以前的Popy Boxset Delux, 無得比. 見到d師兄開箱介紹我已經媽媽聲啦!
真係值HKD3/4000元嗎?
咁就是DX? OMG!

我估會再降價到HKD3000以下!

所有一直沒有買. 安放的空間反而唔係問題!
希望以上只有我這些掃興的想法!
如果對任何Ching 造成掃興,就請包涵包涵!
LTC 發表於 20-2-2018 10:25 PM
Ching 降價是預料中!  以下只是本人對Bandai 搶$的不滿.
因為
外形其實是張GX-03/Gx-50 放大而已!機倉又無 ...

說的真好。這支我有買,為回憶而買,而不是為了品質質量而買; 說真的,買了之後會覺得不值得,Bandai明明可以做的很出色的,結果只是gx-50的放大版;難道Bandai認定吃定了我們的心理吧! 這也難怪,一開賣,沒多久,價格一路跌了{:1_216:}
追風 發表於 21-2-2018 01:09 AM
說的真好。這支我有買,為回憶而買,而不是為了品質質量而買; 說真的,買了之後會覺得不值得,Bandai明明 ...

追風Ching, 您說得對了, Bandai 就是睇中我們這些穴位, 往往不會把最完美的設計推出, 留待往後出1.5 ver, 2.0 ver or Superme DX etc.... 其他廠雖有心有力返出D老餅野, 無奈有些很化學, 有些唔好扭, 一扭就嗚呼, 然後哀哉了:o
而且Bandai D 電子, 電動玩具好鬼化學, 萬能俠格納庫, 大鐡人17.
如果好像以前POPY 版DELUX 出一盒/排過套裝, 說Good la. 好似之前有香港廠出V型搪膠五合一, 一盒Boxset 過, so classic! 連個盒都可display.

最後, 這DX 超力價會坐艇到HKD2600-2800 左右,
因為 正價Yen 59940 = HKD4300 左右, 6折/ 7折批發價, 去貨沒有預期, 會把倉存得平跳樓價出售(我估)

嘩原來變左財經版, 勁啊!
冇位放...最大問題
後追超合金魂的我, 已入GX-31V, 當然想買GX-50, 但看到價錢已經升到3千以上已經不考慮.

而這隻DX由初4K有找, 到現在和GX-50價錢差不多, 我覺得好抵咗 XD
唔知點解要分幾個細盒又唔明點解唔用發泡膠, 睇完包膠只會更唔想買, 收一個唔算平嘅價錢但感覺係便宜貨嘅包裝我已經唔識講總之冇晒興趣就是了!{:1_216:}
首先我無幸夠老在小時睇過此動畫, 雖然一早識佢, 但多少少感覺都係因為機戰

即係無大愛先

諗下, 如果係高達出, 咁大隻三千蚊我會唔會買? 係唔會, 因為太大

如果咁大隻但三百蚊買唔買? 咁就未必唔會喎

一千蚊呢? 都可能會喇, 二千蚊呢? 可能會可能唔會喇

依家呢件貨跌價仍未掂到大部份人的 "臨界點"
之前的DX萬能俠有內構+倉庫賣點, 再加亮燈聲效, 跟合金魂有明顯分別
呢次DX電磁俠的賣點放在聲效上, 真係唔多中招, 望一望屋企隻GX-50就會覺得沒必要買佢
昨天上youtube 看 日本 那邊介紹, 其實聲效不只在合體前/合體間和合體後,

所有出招(電磁yo-yo/  電磁劍/ 電磁炮/ 電磁鑽至到變電磁車也有其特別音效, 可能我唔識日文所以miss 左
無位係借口 無吸引力就真 外形唔吸引係事實 太保守 第一隻有內構好吸引 但係因為手踭較位只有2條鐡其實可以有更好方法 第2隻又用同樣方法多隻翼 到超力期待外形上會好過合金魂 但只係放大加聲連駕駛艙都無叫人㸃買 要老餅D錢唔係容易 HT45千都可以有人買 你無突出賣點買