Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 關於變形金剛日版同美版發售問題

真係往事只能回味了。。。 {:1_373:}
ALENTR 發表於 15-1-2018 08:32 PM
以後吾使煩了。
因為不滿孩記越嚟越離譜嘅成本壓縮,T社乾脆重心移轉,復活親生仔戴亞克隆系列之後,終於 ...

咪吹到日版咁神奇啦,一直以嚟日版同美版都係同產地同工廠同工藝同質料製作,只係部分角色改模配色唔一樣咋嘛,有部分款式日版仲嫌唔夠美版好添
所謂各花入各眼,的確唔係隻隻日版都一致叫好。

不過昔日日版較多上色工序/加上電鍍也是事實。

我個人也多是喜歡日版多些,但也有例外,如: 超神仁箂我就鍾情美版過於日版。
alien133 發表於 16-1-2018 09:10 AM
咪吹到日版咁神奇啦,一直以嚟日版同美版都係同產地同工廠同工藝同質料製作,只係部分角色改模配色唔一樣 ...

呢啲吾使吹,系市場決定 響好長一段時間裏日版就系無論官方定價還高炒款式都要高於美版。你都講咗“有部分款式日版仲嫌唔夠美版好添”,即系兄台你都明白點解有壇友話要等日版出再決定入邊款嘅大趨勢點嚟。
前排泰坦回歸日版更有3C膏藥證明其產地為東莞,與同系列美版越南村區別開。
當然,如幸日佐志般爆氣大改咁情況確系少有,但側面亦證明咗孩記近年嘅壓縮成本有幾咁不得人心。

至於T社完全自主後嘅戴亞克隆有幾好玩,呢方面亦有大陸同胞背書——佢地好多人根本吾知呢個系列叫咩,純粹就系覺得好玩。在玩具文化相對無咁發達嘅大陸真正實現咗“無動畫播照樣賣機械人”:36:
ALENTR 發表於 16-1-2018 09:41 PM
呢啲吾使吹,系市場決定 響好長一段時間裏日版就系無論官方定價還高炒款式都要高於美版。你都講咗“有部 ...

泰坦斬首系列日版東莞廠?邊隻??我買咁多隻美版日版都係MIV越南貨喎

我話咪吹到咁神化,意思係日版嘅生產工藝同質料同美版冇分別,好係好在配件同配色搭得比美版好,但都係部分嘖,例如格威隆就係美版深紫色比日版有質感,博士美版日版塑膠同色,美版腳側有移印還原舊版貼紙機械紋路,日版冇

我就唔會睇價錢,平貴冇所謂,只睇效果揀款買:he:
alien133 發表於 17-1-2018 10:23 AM
泰坦斬首系列日版東莞廠?邊隻??我買咁多隻美版日版都係MIV越南貨喎

我話咪吹到咁神化,意思係日版嘅 ...

變咗目標戰士,尤其系胸口火焰紋改透明模個只火棒,後面3C貼產地就走返東莞啦。下一批嘅雙頭龍都仲系。
至於物料,近排大陸呢邊有樣幾得意嘅圈內聞——借著越南流出CAD圖,大陸出咗KO版,然後奇葩地QC比孩記嘅正版仲要好:72:
而邊一版好,睇大家口碑其實早有公論,你都講左啦,美版更靚系偶然現象,但日版高炒卻系普遍現象……
ALENTR 發表於 17-1-2018 09:22 PM
變咗目標戰士,尤其系胸口火焰紋改透明模個只火棒,後面3C貼產地就走返東莞啦。下一批嘅雙頭龍都仲系。
...

日版高炒因為HK冇行貨大量派啫,大陸賣美版掛卡最後2 wave嘅狂派標靶戰士missfire同slugslinger,炒得高過日版啦,因為大陸行就電影貨期冇上呢2 wave大貨,市面少有

美版更靚都唔算係偶然現象,狂派頭領3獸頭雕造型就係比日版還原動畫嘅風格更加搭配宜家個身體設計,見仁見智㗎咋

近幾個系列我自己幾乎全收日版,都係因為佢放棄咗無謂嘅金屬上色同電鍍,1來唔襟擺,2來金屬色要就翻變形位置有啲地方冇上,搞到塑膠底色同金屬色部分1噠噠,我覺得觀感仲衰過美版
ALENTR 發表於 17-1-2018 09:22 PM
...

火棒是越南, 最近新出的LG包括超神仁萊, 都是越南製造

redfish 發表於 18-1-2018 09:53 AM

明明个鋼印都係MIV,上邊C兄話貼紙標東莞廠我都半信半疑唔敢答,日版火棒未出貨就公佈POTP系列洛迪文,果斷冇入手所以唔確定
alien133 發表於 18-1-2018 10:41 AM
明明个鋼印都係MIV,上邊C兄話貼紙標東莞廠我都半信半疑唔敢答,日版火棒未出貨就公佈POTP系列洛迪文,果 ...

近期的LG都未見過中國製造.

MP36麥加登出現聲稱廠貨的中國製造假野(真野是越南製造), 連說明書和人物卡都直接COPY, 仲追加配件和發聲, 改埋金屬色, 狂派LOGO都印埋在玩具上.
redfish 發表於 18-1-2018 10:51 AM
近期的LG都未見過中國製造.

MP36麥加登出現聲稱廠貨的中國製造假野(真野是越南製造), 連說明書和人物 ...

國貨出廠QC比越南廠好係正常,越南個組裝質量真係越嚟越離譜,之前合體系列啱啱轉廠去越南都冇咁多問題,嗰時對比再之前嘅IDW漫畫系列中山、惠州廠甚至仲覺得有進步添,宜家真係差
alien133 發表於 18-1-2018 10:57 AM
國貨出廠QC比越南廠好係正常,越南個組裝質量真係越嚟越離譜,之前合體系列啱啱轉廠去越南都冇咁多問題, ...

最近MP39中國製造, 少見左投訴, 除左價錢.

MP41在官網寫左會中國製造, 不過HASBRO不會接呢隻MP41 ORDER, 所以香港不會有行貨
根據網上流傳的信件, 好似話孩記覺得生產質量不符合他們要求, 不會售賣這產品
http://takaratomymall.jp/shop/g/g4904810877172/
redfish 發表於 18-1-2018 11:11 AM
最近MP39中國製造, 少見左投訴, 除左價錢.

MP41在官網寫左會中國製造, 不過HASBRO不會接呢隻MP41 ORDER ...

MP41冇講中國製造啊,內地官網客服回覆退單都話仲係越南廠

我覺得好正常唔需要考慮坊間太多陰謀論,孩之佬中國負責日本以外最大嘅日版MP出貨,只狄龍堡設計咁多折疊變形,又係鐵軸加薄件,以越南廠個工藝....孩之佬中國出3C貨包售後即係玩死自己啫:34:  不如擱置等處理好再出好過
其實邊度制造都唔係太大嘅問題,偷膠神技先係恐怖之處。。。。:blame:

搞到好似買咗半個玩具咁! :die:
redfish 發表於 18-1-2018 09:53 AM

眼大睇過龍添{:1_200:}
個日攞住盒MP斯韋伯嚟睇,手邊一堆泰坦日版,轉多幾眼就將壁上村飛咗出腦{:1_229:}