Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 「機動戰士 GUNDAM THE ORIGIN 6 誕生 紅彗星」2018年5月5日上映

安彥老師說 THE ORIGIN 今集是最後一集, SUNRISE社長不會製作一年戰爭本篇

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
stonekeung01 發表於 8-4-2018 03:51 PM
安彥老師說 THE ORIGIN 今集是最後一集, SUNRISE社長不會製作一年戰爭本篇

之前我睇過一編安彥老師既訪問,佢話漫畫版已經好完美,沒有什麼再補完,所以應該不會重制一年戰爭
eddiem249 發表於 9-4-2018 11:25 AM
之前我睇過一編安彥老師既訪問,佢話漫畫版已經好完美,沒有什麼再補完,所以應該不會重制一年戰爭 ...

晒氣, 在決定"是否把一年戰爭動畫化下去"的一事上, 安彥算是老幾?

決定權係BANDAI度, 只是透過佢把口講出來

此階段唔重畫本篇出來係正確的商業決定, 我係BANDAI都會咁做
「THE ORIGIN 誕生 紅彗星」限定
HG 1/144 ZAKU II C型/C5型 劇場限定 Limited Clear Color
価格:2,300円(税込)
日本上映戲院發售
http://www.gundam-the-origin.net/

本帖子中包含更多資源

x
「THE ORIGIN 誕生 紅彗星」15分鐘片段

https://www.youtube.com/watch?v=gbkRrDuo1Gw

嘉禾院線獨家放映『機動戰士高達 THE ORIGIN VI 紅彗星的誕生』
https://www.goldenharvest.com/film/detail?film_id=460

本帖子中包含更多資源

x
素組王 發表於 3-4-2018 12:26 AM
以下仍是個人意見,不喜勿插

師兄有時間可以睇番漫畫第16卷第49至51版,高達擊破紅渣,馬沙脫出 ---- 重 ...

就咁睇ching你講應該係當左高達系列真係 "真實系", 如果連呢d都要按真實世界去抽秤的話,
成套高達應該都係揸番戰機同坦克係最合乎現實...

仲有唔係依家高達冇名場面, 而係可能ching你人大左心態已經唔同細個果時睇呢d野睇得咁
中毒...
其實電影好多細節野無交代到, 很可惜 (同銀英一樣得個快字).

除左魯姆會戰 (開頭果下) 同舊渣對十二部鐳射大炮外, 無再翻睇了.
玩具? 設計最好都係紅綠查 II同舊渣, 其他真係無乜興趣.

白色惡魔膊頭支大炮同機身設計完全唔夾.
熱狗OO 發表於 9-4-2018 07:59 PM
晒氣, 在決定"是否把一年戰爭動畫化下去"的一事上, 安彥算是老幾?

決定權係BANDAI度, 只是透過佢把口講 ...

BANDAI (姐)係邊個人 ?BANDAI好似係公司名,死物
ray1849 發表於 27-4-2018 06:38 PM
玩具? 設計最好都係紅綠查 II同舊渣, 其他真係無乜興趣.

白色惡魔膊頭支大炮同機身設計完全唔夾. ...

師兄,如果你唔一定要喺 OVA 出現過嘅 MS, 其實 Origin MSD 仲有好多正嘅模型。小弟推介有手老虎(沙漠色), 水中型高達
Gundiver, 呢啲都好正嘅。
ray1849 發表於 27-4-2018 06:34 PM
其實電影好多細節野無交代到, 很可惜 (同銀英一樣得個快字).

除左魯姆會戰 (開頭果下) 同舊渣對十二部鐳射 ...

真係睇完就算,唔會翻睇。故事改編後反而出現矛盾,Origin 版嘅聯邦既然在魯姆一戰之前可以整到 Guncanon, 為何到魯姆之戰,竟然一部都無?既然知道渣古咁強,聯邦於魯姆之戰竟然無諗過會有 MS攻擊,好似完全失憶唔記得有 MS 咁?

原版魯姆一戰,聯邦因為完全無接觸過 MS, 亦無任何 MS 資料。因此,聯邦才被偷襲成功,完全無力抵抗。咁樣劇情才算合理。

nobita16 發表於 27-4-2018 04:19 PM
就咁睇ching你講應該係當左高達系列真係 "真實系", 如果連呢d都要按真實世界去抽秤的話,
成套高達應該都 ...

高達唔算"真實系", 難道是 "超級系"?

小弟到今日仍然對高達非常中毒,我都睇咗獨角獸第一至五集好多次。但第六,七集又係爛戲。
一文字BX 發表於 27-4-2018 07:09 PM
BANDAI (姐)係邊個人 ?BANDAI好似係公司名,死物

Bandai 要搵食, 就會出動畫宣傳玩具, 所以富野同安彥老大不願意, Bandai 話要出就出動畫了.
素組王 發表於 27-4-2018 08:18 PM
師兄,如果你唔一定要喺 OVA 出現過嘅 MS, 其實 Origin MSD 仲有好多正嘅模型。小弟推介有手老虎(沙漠色) ...

老虎係靚的, 但潛水高達就 not my cup of T la:67: