Toysdaily 玩具日報

查看: 32130|回復: 34

[分享討論] 「機動戰士 GUNDAM THE ORIGIN 6 誕生 紅彗星」2018年5月5日上映

前賣卷特典:EXCEED MODEL ZAKU HEAD 馬沙專用渣古II (Metallic Ver.)
発売日:2017年9月2日(土)
価格:3,000円(税込)
上映戲院發售

http://www.gundam-the-origin.net/

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
MOBILE SUIT GUNDAM THE ORIGIN Ⅵ Rise of the Red Comet Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=l9GJYo04RZ8

MOBILE SUIT GUNDAM THE ORIGIN Ⅵ 誕生 赤い彗星 Trailer #2

https://www.youtube.com/watch?v=KwXulrMrrZU

GUNDAM THE ORIGIN VI 初回限定 Blu-ray
【価格】10,000円(税込)
5月5日起日本戲院發售

GUNDAM THE ORIGIN VI 通常版 Blu-ray
発売日: 2018年7月13日(金)
価格 : 7,400円(税抜)

本帖子中包含更多資源

x
「GUNDAM THE ORIGIN VI」主題曲「破線の涙」由山崎まさよし主唱
収録CD情報:
商品名: 『機動戦士ガンダム THE ORIGIN 誕生 赤い彗星 』ORIGINAL SOUND TRACKS
劇場限定版(LZM-2172): 2018年5月5日(土・祝)発売、4,000円(税抜)
通常版(LACA-15725): 2018年5月30日(水)発売、3,000円(税抜)

本帖子中包含更多資源

x

本帖子中包含更多資源

x

本帖子中包含更多資源

x
stonekeung01 發表於 27-3-2018 11:54 AM

真係完? 咁算唔算爛尾?

以下為個人意見,不喜勿插。
雖然小弟係 Gundam 嘅超級 fans (全套 0079 睇過超過十次), 但對 Origin 真係興趣不大,提唔起興趣番睇。 Origin 嘅故事改變高達歷史太多,部份劇情更算誇張失實,人物性格變得模糊。

ORIGIN 對我最大得着就係令到 Bandai 肯推出 MSD 系列嘅模型,完咗好多 MSV 模型嘅夢想!

(靠 MSD 系列,小弟終於可以入手 Gouf有手 A型, Gundiver, Zaku Cannon test type, 愛娜渣古,Dom test type, 啱啱入手 藍Act Zaku,又訂咗 Heavy Gundam)
素組王 發表於 1-4-2018 12:50 PM
真係完? 咁算唔算爛尾?

以下為個人意見,不喜勿插。

THE ORIGIN 漫畫版好睇好多         
stonekeung01 發表於 2-4-2018 09:59 AM
THE ORIGIN 漫畫版好睇好多

以下仍然係個人意見,不喜勿插

就係漫畫版更難頂,九唔搭八,自相矛盾!畫到一堆吉姆同渣古好似古惑仔打架咁!!  格魯古古都未有,就有強人!!  強人可以潛水而唔會浸死麥克!!  麥克竟然係憂國軍人而唔係陰險嘅希莉亞走狗!!  渣古又無厘頭係心口加對人機槍而唔用一發就可以殺成村人嘅 120mm zaku machine gun!! 既然改歷史聯邦一早有鐵騎隊又被自護渣古打敗,去到魯姆一戰,聯邦又好似失憶咁,完全無諗過對應 MS!! 搞咩呀~~~!?

OVA 又係, 紅渣雖然係三倍速,但唔使畫到條紅光影成條街咁長呀!!唔知仲以為紅渣快過光速! 而家高達動畫又欠缺 ""名場面"",  睇完就無印象...

P.S.  0079名埸面又多又印象深刻 -- 高達於衛星7號初戰貫穿渣古,高達巧劈老虎雙手,高達避開噴旋攻擊切開大魔,紅魔爪穿吉姆,高達最後一擊!!  呢啲畫面,我諗個個 fans 都記得。
0080有高達渣古你拮我劈。  0083有 GP01FB 同 GP02互劈齊爆!!08小隊有 Ez8 劈開老虎但係又作戰失敗!! 仲有.. 唔數啦。

ORIGIN 呢?睇完幾集,我一個畫面都想唔起...
素組王 發表於 2-4-2018 09:03 PM
以下仍然係個人意見,不喜勿插

就係漫畫版更難頂,九唔搭八,自相矛盾!畫到一堆吉姆同渣古好似古惑仔打 ...

我覺得你有少少部份將動畫同漫畫混淆咗,漫畫無動畫咁離譜,動畫真係成日篡改歷史,漫畫嘅補完我覺得係可以接受,同埋睇完你篇文字我第一時間想起馬沙一句說話:被重力吸住靈魂嘅人類(講笑):DD
stonekeung01 發表於 2-4-2018 10:03 PM
我覺得你有少少部份將動畫同漫畫混淆咗,漫畫無動畫咁離譜,動畫真係成日篡改歷史,漫畫嘅補完我覺得係可 ...

以下仍是個人意見,不喜勿插

師兄有時間可以睇番漫畫第16卷第49至51版,高達擊破紅渣,馬沙脫出 ---- 重點嚟啦 --- 馬沙從駕駛室輕輕一跳,就咁就可以跳到一部 ""飛行中嘅 Dodai上" 雙腳着地,直插無水花,十分滿分。 我睇完即時 O 嘴,再心想: 搞乜X嘢呀?武俠小說呀?

我只知道一部 Dodai 咁大體積飛行器,飛行中所產生嘅氣流,足以令馬沙於
Dodai 十米以外就被氣流吹走啦, 吹水都唔好吹咁大啦,真係笑料!!(現實中一部行八十公里巴士嘅氣流,已經足以令旁邊嘅人企唔穩)。再者,真係俾馬沙跳到 Dodai 之上,嗰度成二三十米高,對腳一落地仲唔立即拆斷咩!! (你一係吹水話佢帶住人用飛行器)
睇到呢啲畫面真係非常失望,Origin 完全破壞哂我心目中嘅機動戰士!所以漫畫我只快睇過就算。

請各位原諒小弟嘅激動!

師兄,我唔係"被重力吸住靈魂嘅人類", 因為我係"地球主義至上" 嘅人 (都係講笑,哈哈)

P.S. 多謝師兄經常提供第一手模型嘅消息,thanks you!  (6月我又可以買哥邦迪B啦, yeah!)
請問以前是否在這裡發過一個日本官方的漫畫網,可睇到 origin 架??

想睇番,因佢好耐至更新一話,所以耐耐下就唔記得啊...,現在想搵番!!
Lau 發表於 3-4-2018 09:27 AM
請問以前是否在這裡發過一個日本官方的漫畫網,可睇到 origin 架??

想睇番,因佢好耐至更新一話,所以耐 ...

機動戰士GUNDAM THE ORIGIN - Comic Walker
https://comic-walker.com/content ... W01000002030000_68/
jgugu 發表於 5-4-2018 09:49 PM
機動戰士GUNDAM THE ORIGIN - Comic Walker
https://comic-walker.com/contents/detail/KDCW_CW010000020 ...

多謝提供資料!!

但睇番佢記錄,好似唔止咁少話喎,見單行半都廿幾本..