Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 1月 魂 Shop 限定 SHF BATPOD (THE DARK KNIGHT)

孫行者 發表於 20-10-2017 01:09 AM
但係Bandai SHF個轆可以o甘樣轉喎

真? C兄邊到睇到﹖

你睇o下48樓先~  發表於 23-10-2017 01:30 AM
孫行者 發表於 20-10-2017 01:09 AM
但係Bandai SHF個轆可以o甘樣轉喎

我見到只係全架車打斜

你睇o下48樓先~  發表於 23-10-2017 01:28 AM

官方preview
http://blog.livedoor.jp/shfiguarts/archives/1068366345.html

通常形態

車輪回轉

180度

後輪

睇戲果時都覺架車幾不可思異,不斷翻睇更覺無可能,前輪都叫勉勉強強,後輪咁轉試問駕駛者個腳掌點攪,但係架野真係堅型,batman 貓女配落去都好夾
反宜最想要有燈,出過咁多款Batpod都無幾多架有燈。
睇落唔錯,應該係第一架個轆真係可以轉轉轉既BATPOD?
希望關節實淨D,如果平放架車都DUP落黎就乜霸氣都無晒
交叉人 發表於 21-10-2017 11:53 PM
睇戲果時都覺架車幾不可思異,不斷翻睇更覺無可能,前輪都叫勉勉強強,後輪咁轉試問駕駛者個腳掌點攪,但係 ...

師兄眼利,咁多年我都無為意過呢個問題
可能坐完一轉蝙蝠俠都變殘疾人士:x
交叉人 發表於 21-10-2017 11:53 PM
睇戲果時都覺架車幾不可思異,不斷翻睇更覺無可能,前輪都叫勉勉強強,後輪咁轉試問駕駛者個腳掌點攪,但係 ...

研究o下~

手柄唔係銀色,和mafex唔同,係咪跟電影?

車頭未必係360度轉,可能只係轉180度

老實講笨大哩部BAT POD已經超越咗M記果部 , Mattel就玩舊化塗裝 , 柱正和明顯玩自己Style  發表於 23-10-2017 09:24 AM
大貨係1樓第一幅圖果隻色 , 48樓果堆圖係未上色  發表於 23-10-2017 09:22 AM

敗筆!!
睇黎笨大將腳掌踩踏位錯誤地同後轆連接左:angry:
GIF明顯見到車轆轉動果陣腳踏位不變
再睇返笨大個設計就會將腳掌鑑生扭斷:ice:
話時話
笨大既設計師唔覺得咁樣好傻咩...
就當佢無為意到後轆設計會扭斷腳掌
如果腳踏咁設計首先係無可能掛到枝EMP
如果發現到呢個POINT,就好應該返轉頭求証後轆設計
如果有求証,後轆就唔應該咁轉
雖然無可能實現到一架咁既車
但其實要解釋個轆可以咁轉,其實係要個轆轉除左夠快,仲要轉既時候可以維持車身高度,先可以順利轉彎
車身設計都重要,因為如果轉果陣有物件既轉動所產生既圓形直徑大過車轆轉動所產生既圓形直徑,最後結果只有兩個
一係果樣物件炒落地下撞至粉碎
一係就駕駛員炒落地下撞至粉碎
車毀人亡避唔到
笨大今次求其左D
:42:
空車先可以前後轆轉轉轉.......如果真係坐緊人去轉, 即變傷殘人士...........哈哈哈.......笨大你攪咩??{:1_374:}
咁都夠膽收咁貴.........我玩MAFEX果架夠.............

想轉碌,就不如買呢架啦,真係有晒動感。{:1_214:}

https://www.youtube.com/watch?v=4ipIKlbFatU

如果車輪轉果下...佢隻腳同時縮起D吾踏落個腳踏度,可能可以免斷腳

不過睇返Gif圖,左邊果張,車輪轉但個腳踏冇同時轉....右邊
腳踏就有同時轉,另隻腳似有縮起(青蛙甘辦起)....車輪轉完先放返下來
佢轉係cg效果 對腳梗係唔斷啦

我知,我就係話佢兩個CG做得吾match...  發表於 24-10-2017 03:29 PM
arde2046 發表於 23-10-2017 01:14 PM
空車先可以前後轆轉轉轉.......如果真係坐緊人去轉, 即變傷殘人士...........哈哈哈.......笨大你攪咩??{:1 ...

明明做得好過mafex. 硬要搵位入 人地轉係Cg效果 同真一定有出入嫁啦

所以Bandai哩部貴都貴得好合理  發表於 24-10-2017 06:44 PM