Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] Storm Collectibles STREET FIGHTER V 1/12 RYU

其實一開始見到body關節出面包軟膠心想都可動有限,但出黎效果好過預期,講真好唔好玩好個人,不過我又覺得抱住接受下d新野態度會玩得開心d

至於大小,1:12就真係會大少少,不過好多公司,山口、bandai模型、Mafex都係開始做1:12或者接近呢個比例,有比例,對舊素體限制玩具唔o岩比例會有好改變

呢隻阿隆自己最鍾意個質感,3D造模,肌理唔會因上色而無左,從3D到後期人手上色做到咁既水準,真係會係其他公司一個好好既借鑒
driftchu 發表於 14-1-2017 04:18 PM
其實一開始見到body關節出面包軟膠心想都可動有限,但出黎效果好過預期,講真好唔好玩好個人,不過我又覺得 ...

同意!
以細size包膠可動figure嚟講
我覺得收貨有餘!
我覺得今次storm呢隻 阿隆
係現時市面上最好嘅 街霸可動figure
唯一挑剔係面相真係有少少趕客
完全唔似game入面嘅神緒
wpy0411 發表於 14-1-2017 05:02 PM
同意!
以細size包膠可動figure嚟講
我覺得收貨有餘!

唔係唔接受新野, 如果唔接受都唔會去訂啦!!

不過玩落真係覺得造型同可動平衡唔到, 造型完全合格以上, 我反而覺得面相係最似SF5 RYU 嘅6"玩具, 可動就.......

主要係關節出問題, 由其頭竟然抬高, DUP低都唔得, 對手同腳又屈唔到想要的角度, 好似出昇個動作都做得唔似; 當日睇阿KEN官圖D踢腳姿勢, 完全無GAME味, 估佢應該係用同一關節, 所以無訂KEN, 試下RYU先, 依家覺得有80%可能性係一樣........

如果要盡力隱藏關節(包膠), 而令可動性變差, 咁只可以話呢隻唔啱小弟(可動控)嘅口味, 好睇唔好玩, 而唔係出得差

Ryu is not a seamless figure{:1_215:}
gumng 發表於 15-1-2017 12:38 AM
唔係唔接受新野, 如果唔接受都唔會去訂啦!!

我唔係話你,我只係講對事物既態度o者,話你的話就直接回你po啦,係咪

不過ching你提出一點係值得思考,"買左"係咪就代表"接受新野"呢? 我又覺得唔一定,接受係講緊一種態度。
舉個例,你以往唔食榴槤但唔知點解今次食左,咁你係咪接受左榴槤? 同樣都唔一定,因為你可以打後繼續覺得榴槤係難食既

都係果句,玩玩具好個人,而多d深入討論會令大家知多d咩玩具o岩自己,到時shf出阿隆果時咪又討論下比較下咁o羅:78:
何解我見唔到包膠........
mushroom 發表於 15-1-2017 05:54 PM

就係冇包膠可動都唔得先慘
driftchu 發表於 15-1-2017 05:35 PM
我唔係話你,我只係講對事物既態度o者,話你的話就直接回你po啦,係咪

不過ching你提出一點係值得思考 ...

路過搭咀, 買咗来試玩都唔叫試新野?咁點先叫試?
再者試過接受唔到就係接受唔到, 試咗就ㄧ定要接受?点解?
利申, 我都有買, 可動真係比預期差, 不過接受到。
driftchu 發表於 15-1-2017 05:35 PM

不過ching你提出一點係值得思考 ...

依小弟理解, 試都唔試果D叫唔接受新事物!  
試完唔啱自己而唔再試, 果D叫唔啱口味, 師兄你似乎MIXUP咗!

SHF小弟都會買來試, 到時再比較一下
真的有大分別
mushroom 發表於 15-1-2017 05:54 PM

如果真係要講係有包膠......包左條頸:he:
條頸嘅可動的確好有限
連抬頭咁簡單都做唔到
的確係扣咗唔少分
wpy0411 發表於 16-1-2017 11:09 PM
條頸嘅可動的確好有限
連抬頭咁簡單都做唔到
的確係扣咗唔少分

唔止, D手腳想屈勁D都屈唔到, 可動性可能同以前美國公司出的SF玩具差不多..........

其實頭部可加大可動的.用介刀將頸部上方入波joint個窿位"米"字形介開.就可加大頭部可動度
其實頭部可加大可動的.用介刀將頸部上方入波joint個窿位"米"字形介開.就可加大頭部可動度