Toysdaily 玩具日報

查看: 13245|回復: 14

怎樣令 SIC ball joint 位變緊?

頭像被屏蔽
原文章由 Artoo 於 29-5-2007 10:14 AM 發表
怎樣令 SIC ball join 位變緊?

希望各位大大提供教學  最好有圖片  :shy:    thank you!!

用隻叫 "Pattex" 的膠, 輕輕搽上去, 即可!!!:DD
頭像被屏蔽
原文章由 Artoo 於 29-5-2007 10:50 AM 發表

係邊度買  如果用多左  可以容易擦掉嗎??  係咪快乾?

一般文具舖有售!!

耍幾拉中至乾!!
用aa膠滴少少o係粒ball度....乾左塞返入去....搞掂....
頭像被屏蔽
原文章由 Artoo 於 29-5-2007 11:48 AM 發表

係咪買有彈性那一種? 係咪好細滴就夠?? 係咪即係點一點??

AA膠都有分有無彈性架咩?
我都好想知點先可以等d關節位緊d...
12吋都係咁做?
我試過滴AA膠o係隻figure 條頸度
扭左一輪以為乾左ok
點知過左陣硬晒郁唔到
又唔敢大力再扭過....
原文章由 小刺蛋 於 29-5-2007 10:29 AM 發表

用隻叫 "Pattex" 的膠, 輕輕搽上去, 即可!!!:DD

Yes!  It is the best method~~~~~~~~~ :)

Can try blue tap also!  Same effect!  :)
耍幾拉中至乾!! ...........Really??
galaxyconvoy 發表於 13-6-2011 12:16 AM

如果係BALL JOINT, 其中一面有彈性就得.
我通常在BALL五個方位(參考六面骰)各一滴AA, 3分鐘已乾透.

PATTEX都分好多款, Jelly款要超過幾粒鐘完全乾透(可受力幾多幾多KG)
Jelly款要兩面黏合先啱用, 唔建議用在BALL JOINT.
用 blue tap 啦, 效果都好好 ; 用膠一個唔小心重手咗分分鐘救唔番 ~
以前玩SIC 都會用AA膠 乜乜膠等等咁整實D JOINT
但係整到鬼五馬六...以前用金屬果d joint仲會爛
之後搵左修理玩具既人幫手攪
真係唔建議整...除非改造.
因為滴過AA膠之後,D膠件會好弱,好化學,好易..............................:unhappy:
真係唔建議整...除非改造.
因為滴過AA膠之後,D膠件會好弱,好化學,好易..............................:unh ...
Karaku 發表於 13-6-2011 07:06 AM

ABS或者可能會...

拆唔開既就麻煩D, 要好快手; 拆得開既, 整完唔鐘意咪磨番走囉~(PVC關節一般無上漆)
其他玩具就唔清楚...
不過以我經驗所知,SIC果D膠真係幾脆,好化學下...
所以.....個人建議寧願佢關節"條條fing",好過遲D耐左斷關節..:cool:
唔搞佢始終穩陣D.