Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 中伏之Mega House 超時空世紀 Orguss

Ching 非常同情您. 如有下次, 唯有小心D吧!!!
唉!假貨當正貨賣,真係無良!謝謝樓主提示,這個現在是有假貨的!
請問盒面下角有証字的係正貨定米奇貨?{:1_375:}
純白騎士姬Saber 發表於 18-10-2016 06:09 PM
請問盒面下角有証字的係正貨定米奇貨?

上月,我用二千尾買了隊長機,係有Big west 貼紙。個証字,其實係提醒工人貼番證紙。因為每一盒都係受權生產,要計番版權費比版權持有人。至於無證紙係咩貨,有Ching說是行版,乜有一說亞版。恕我見識淺薄,雖然港版、日版證紙有時不同,但未見過大廠既出品會無證紙。
師兄可吾可以影D相望下,thx
harrykit 發表於 18-10-2016 11:59 PM
上月,我用二千尾買了隊長機,係有Big west 貼紙。個証字,其實係提醒工人貼番證紙。因為每一盒都係受權 ...

超合金魂試過幾次行貨沒有証紙, 應該是因為部份動畫日本本土的版權持有者和外地的不一樣.
例如GX-28 XABUNGLE, XS-05 DRAGONAR, GX-29 BLACKOX

在沒有BANDAI ASIA鐳射貼的時期, 亞洲版的確是什麼貼紙也沒有, 例如GX-10B
不過其實唔係好明, 成隻玩具都老翻得, 張貼紙有咩難度...?

隻野咁貴, 又算係比較少數既玩意都有老翻......依家買玩具真係唔知點分真假貨
howardyung23 發表於 19-10-2016 07:28 PM
不過其實唔係好明, 成隻玩具都老翻得, 張貼紙有咩難度...?

隻野咁貴, 又算係比較少數既玩意都有老翻.... ...

好明顯係過唔到 qc 的廠貨啦麻?
呢隻D平貨明顯係鼠鼠,老翻都吾翻呢隻啦.....
hk小文 發表於 19-10-2016 09:31 PM
好明顯係過唔到 qc 的廠貨啦麻?

咁感覺上都好過係老翻既.....

唔知其他玩具一般係點係點處理過唔到QC既成品呢?

同埋老翻/老鼠貨 LEE個問題好似係MEGA HOUSE 這條生產線最嚴重
redfish 發表於 19-10-2016 12:36 PM
超合金魂試過幾次行貨沒有証紙, 應該是因為部份動畫日本本土的版權持有者和外地的不一樣.
例如GX-28  ...

我都想自己千九蚊買來的係港行/亞行貨,我自問唔識分別,Y拍有人以外盒膠袋/裡面本體有冇膠膜來分辦,但係呢D野鴨記買都係幾毫子個。呢隻野廿九年未出過合金,我知有唔少收藏家想入手,甚至不惜高追完夢。但係睇清楚舊錢係咪買緊自己心目中要既野,還是一件廠QC出來的次貨。利申:MH定價3萬5Yen, 我接受到幾百蚊買件KO 貨粗玩,平情而論呢隻野,論變形設計、手工上色,我比九十分。但唔好將KO貨搵原裝盒入住扮全新賣。
harrykit 發表於 22-10-2016 10:20 AM
我都想自己千九蚊買來的係港行/亞行貨,我自問唔識分別,Y拍有人以外盒膠袋/裡面本體有冇膠膜來分辦,但 ...

根據上一頁zzturboman大大:
"我係孤注訂隊長機行貨,盒面無 Big West 貼紙,盒㡳有中文行貨貼紙"

如果盒底沒有中文行貨貼紙, 咁你個盒一定唔係香港行貨.
其實就算Megahouse正廠出品, QC都差到嚇死人

好似 :
翼神世音 ,腳鬆手甲甩
Jumbow ,金屬Q版頭前後甩開,自己要用AA膠痴返,最大鑊係對腳扣位超鬆,企都企唔到
銀河機攻後翼一拆即斷件
地球隊長叫較正常

全部都係正品貨,一開盒即發現

呢間公司上色問題已經預左,唔明好多半冷門系列點解得佢一間公司有版權,如果唔係其他公司無出product我點都唔會買

樓主呢隻應該都係間公司內部散出既米奇貨,老番點都唔番佢個設計,模具錢分分都賺唔返

好耐以前識得朋友喺壽屋加工廠度做,入面d人好興偷偷將工廠入面d貨拎出來賣,零售價幾百賣幾十,不過就無盒。

米奇貨好多品牌加工廠都出現,老變情況仲勁,防不勝防
Mcgarden 發表於 22-10-2016 02:13 PM
其實就算Megahouse正廠出品, QC都差到嚇死人

好似 :

請問Megahouse是否出過魔動王系列的?係的話小弟有話要說了!
小弟買過三隻邪動王,其中兩隻都是開盒後一拿上手就斷右手,好在駁得番!
剩番果隻希道倫聽講企唔穩,小弟都費事開來玩了!
小弟玩玩具多年從來未遇過這種事,Megahouse的出品小弟從此就不買了!
THOUTHER 發表於 22-10-2016 07:58 PM
請問Megahouse是否出過魔動王系列的?係的話小弟有話要說了!
小弟買過三隻邪動王,其中兩隻都是開盒後 ...

魔動王系列正是megahouse出品