Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: jimjimto

[改造交流] WALKING DEAD DARYL 長左頭髪喎

請問用咗透明膠會點? Thanks
雖然小弟都唔敢試植髮,

但係好like Daryl,

先學習了,感謝分享!{:1_377:}
cowcowcow 發表於 8-10-2016 11:15 PM
請問用咗透明膠會點? Thanks

一劈硬Q曬, 同埋黃膠一扯就甩, 可以再痴過
thanks for sharing
很好的分享 THANK YOU師兄指教
感謝分享! 雖然未應用到住, 不過都係果句: 學左先!
多謝師兄。我有兩個問題想請教,第一係D假髮係邊度買架?第二,D頭髮係咪一執一執咁逐D痴上去?係直插。插秧咁插上去?
elliottlai 發表於 22-8-2017 12:08 PM
多謝師兄。我有兩個問題想請教,第一係D假髮係邊度買架?第二,D頭髮係咪一執一執咁逐D痴上去?係直插。 ...

諗唔到咁耐會有人問, 又諗唔到我咁耐先再入返黎

https://www.facebook.com/media/s ... 44227272&type=3

用真人用假髪就OK, 試玩的話, 可以去廟街附近賣髪型屋工具的鋪頭有得賣, 亦可以上淘寶, 用[高溫絲假髪] SEARCH, 但中伏機會大, 可能太粗, 或太硬, 用唔到, 要交下學費
jimjimto 發表於 7-10-2016 05:33 AM
呢隻, 要買CLASSIC, 吾好買TRANSPENCY - 用黎痴鞋底果隻, 吾好買錯

我自己用美術刀切, 因為夠利同靈活,  ...

如果上台灣網搵
布袋戲偶 偶頭 造形 細髮絲等字眼
都搵到啲貼頭髮教學
不過, 一般電視布袋戲偶大約1/3尺寸
比1/6人偶易搞好多啦

台灣人一般用OK膠/立時得透明裝/保利龍膠
因為佢哋啲布袋戲偶十隻有六隻白色頭髮
所以要用透明裝
的確透明裝較難用...因為慢乾好多
但可以慢慢定位{:1_210:}
jimjimto 發表於 23-8-2017 05:01 AM
諗唔到咁耐會有人問, 又諗唔到我咁耐先再入返黎

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.559768344 ...

多謝師兄賜教。

{:1_208:}{:1_208:}{:1_208:}
客咩氣吖