Toysdaily 玩具日報

查看: 16086|回復: 27

[改造交流] WALKING DEAD DARYL 長左頭髪喎

有個師兄比左張相我, 問我攪吾攪到, 咁我又有野玩

其實我都吾知係邊個, 是但啦,就幫佢搵頭 (原頭頭就係咁的)

第一步最簡單, 同佢出家:

剷光, 打磨, 上色(難度最高, 因為原貨隻膚色好怪....攪左好耐 (頭頂就係打磨完的色..........)

然後上頭髪

係用普通做駁髪用的高溫絲, 用黃膠痴上去

上曬頭髪個樣, 好BARBIES

最後修剪, 定型

最後完成圖

多謝觀看(以上只係我的方法, 如有不足, 見諒, 及請勿PM問價 )

後記: 有次見到個師兄整個小丑植髪好靚, 就問佢, 如果批頭髪時批開左有個窿, 可以點整, 當然, 對方無覆我

中國人就係呢樣野衰, 你又吾係做原子彈, 怕咩講比人聽喎??上INTERNET搵料, 真係咩野資料都有, 咁巴閉做咩??定係驚人爭生意????
師兄們可以自己試下. 幾好玩架, 買D幾蚊粒的頭試下做,有信心先做落個想改的頭度, 比少少時間, 學費
超多謝師兄教路。多圖又詳細,正。
近日我都入左這個同主角,都想攪植髮。
請問師兄黃膠係咩? 可在那買?
另外用咩工具可切走原本果d頭髮。
謝謝。

呢隻, 要買CLASSIC, 吾好買TRANSPENCY - 用黎痴鞋底果隻, 吾好買錯

我自己用美術刀切, 因為夠利同靈活, 記得左手戴住防界手套, 因為好易批到手(JUSCO一對, 12蚊, 開生蠔用的

小小經驗, 吾好太心急想一刀切曬, 要慢慢片出黎, 用陰力慢慢片

多謝師兄觀看

很同情師兄的遭遇, 也很認同閣下的見解, 現在人與人之間已經再沒有互信, 更沒有互相幫忙的觀念, 可幸的是這裡還有一些師兄會出言相助, 但可遇不可求呢! Good Luck!

另: 閣下所提及的美術刀, 能否上存相片呢?
gargan 發表於 7-10-2016 06:39 AM
很同情師兄的遭遇, 也很認同閣下的見解, 現在人與人之間已經再沒有互信, 更沒有互相幫忙的觀見, 可幸的是這 ...

我用類似呢隻, 但係日本版子, 已跟左我廿幾年, 貴買平用, 因為可以轉吾同的刀刃

個人意見, 吾好貪平去淘, 常言道刀利吾會界到, 把刀鈍先會瀨野, 刀片都係買返原裝好, 用過不知廠名的, 三野就吾利........{:2_251:}

thanks for your info.  發表於 7-10-2016 08:42 AM
jimjimto 發表於 7-10-2016 05:33 AM
呢隻, 要買CLASSIC, 吾好買TRANSPENCY - 用黎痴鞋底果隻, 吾好買錯

我自己用美術刀切, 因為夠利同靈 ...

再次感激師兄圖文回覆,原來用痴鞋膠都得,一舉兩得。希望今晚可去買料。
akiaki 發表於 7-10-2016 08:36 AM
再次感激師兄圖文回覆,原來用痴鞋膠都得,一舉兩得。希望今晚可去買料。

買假髪吾駛買咁多, 夠一個頭就好, 因為你仲要試髪質啱吾啱用
師兄,多謝你分享! 請教一下,我想請問頭髮係點上?係續段貼上還是連底皮上?
前額的髮線怎樣做?

我也請教過其他師兄,又真係無人理無人覆,驚死教左你會飛咁。

材料, 假髪, AA水劑, AA啫喱先將小部份假髪壓平, 再用水劑AA膠痴係張紙度:

然後係頭部標好上髪的髪線, 其實可以用鉛筆, 黑色只係方便影相

塗薄薄一層黃膠

將無硬化左的頭髪壓實佢

會有D頭髪係無痴到, 咁就用少少啫喱, 用牙籤掃平佢

乾後, 剪走多餘的地方

再反返過去, 咁就有類似真頭髪的效果

大至上係咁做, 如果有師兄有個快D的方法, 請指教, 多謝觀看
多謝Ching你既無私教學!
又吾係整原子彈, 可能我個方法好白痴呢{:2_269:}
師兄請問閣下用甚麼方式可以削下原型膠髮後能把頭型打磨得那樣圓? 因那些膠料比較難打磨; 另打磨後補色又有無甚麼秘訣呢? 謝!

多謝大大真心分享,圖文並茂,細心解釋……正
gargan 發表於 8-10-2016 09:15 AM
師兄請問閣下用甚麼方式可以削下原型膠髮後能把頭型打磨得那樣圓? 因那些膠料比較難打磨; 另打磨後補色又有 ...

1. 削頭髪盡量削得圓D, 跟住用320粗沙紙用手省, 圓左之後用600, 800號再省滑佢

2. 補色我無咩特別, 將底色調到同佢基本膚色接近, 我係用啡色加白色調左隻比原本膚色深少少, 油到係同原色接近位置, 再加多少少白色, 好薄咁一層一層油上去, 等兩隻色個接位自然D, 呢度係最花時間

thank you so much!  發表於 8-10-2016 11:47 AM
謝謝師兄 有求必應