Toysdaily 玩具日報

查看: 12549|回復: 33

[玩具報告] Mafex mark43 17/7更新

與SHF比較

肩膊及腰部可拉出

真人頭雕,近睇係幾核突,遠少少個輪廓都好似,以呢個尺寸整體做得算好精細

終於到貨,見到蕉人個display心郁郁入返隻
求其影張,講下感想,大家吹下水
整體行走寫實路線,比例佳,十足迷你版hottoys,設計的確用心,肩部腰部等均有拉出關節
頭雕可以睇得下,但真係要遠少少,而我就滿意及收貨了
大家最關心的關節,一改以往的死證「軟骨散」關節大部分都好實,不過用料真係好化學,我真係擔心唔敢大力扭,感覺d膠好脆,裙甲的活動關節咁快就甩了
上色方面運用了蹟洗,咁就唔覺佢出界兼舊化埋
價格是稍高了,假如用料實淨d就perfect了,期待44

外型真係無得頂{:1_377:}
個頭幾靚。外型又掂
樓主係講shf定mafex似迷版hottoys?

同埋誰用心設計?

我只係睇唔明想知買唔買mafex好,因為我都好緊張比例。
mushroom 發表於 15-7-2016 10:53 PM
樓主係講shf定mafex似迷版hottoys?

同埋誰用心設計?

用手機寫到唔清唔楚,已改了,圍繞返Mafex mark43, 加多張相
論觀賞,這隻一定ok,因為設計得精細如果把玩為主,選擇shf好了,因為這只精細得黎好似好化學
交叉人 發表於 15-7-2016 11:50 PM
用手機寫到唔清唔楚,已改了,圍繞返Mafex mark43, 加多張相
論觀賞,這隻一定ok,因為設計得精細如果把 ...

謝謝你!

感激
呢隻我都拎過上手,感覺ok,上色唔太差,頭雕亦見到仔細

係唯一擔心甩手甩腳再現,期待大大的爆地相
1/12來說已經好靚仔了,細細粒易玩易收藏
已有SHF M43, mafex只係多左個頭的話我都係決定skip
如果無甩手甩腳, 小弟一定選MAFEX, 可惜之前的經驗實在太不幸, 唔敢再亂入!!
gumng 發表於 16-7-2016 10:27 AM
如果無甩手甩腳, 小弟一定選MAFEX, 可惜之前的經驗實在太不幸, 唔敢再亂入!!

原因?頭雕?

。。。。。

頭雕一向都比SHF 有水準, 造型都比SHF MK43仔細, 最可惜是關節鬆散得太利害!!
gumng 發表於 16-7-2016 10:38 AM
頭雕一向都比SHF 有水準, 造型都比SHF MK43仔細, 最可惜是關節鬆散得太利害!!

明白, 謝謝師兄

.......
Seems not so bad.
edmondphk 發表於 16-7-2016 09:18 AM
已有SHF M43, mafex只係多左個頭的話我都係決定skip

佢個模設計得好精細,好多detail位,上色方面,佢上滲埋線(或應該是漬洗),無咁白無咁乾淨感覺寫實一點,貴shf百幾我認為是值得,不過唔多建議把玩,因感覺化學