Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Soulreaver

[詢問] 氣泵買邊隻好?

Soulreaver 發表於 12-7-2016 09:43 AM
有冇介紹?
我只見到旺角X明有sparmax 610h,
但啲人就問一句答一句.....

我就是在旺角英x買…是一個買眼師兄教我用,解釋得好詳細:)

如果是新手, 我提議上淘寶買些百零蚊的電泵試下先。
去皆旺附近街,日本麵隔離 RX8*,老板好人又會詳細解釋...
takeshi 發表於 12-7-2016 10:03 PM
去皆旺附近街,日本麵隔離 RX8*,老板好人又會詳細解釋...

係呀…呢間都好好,快富街口近洗衣街…

我也絕對認同這店的正面評價!  發表於 13-7-2016 06:58 AM
mpp025師兄, 唔該哂~~
我仲想問下, 氣缸係越大越好?
因為8L同2.5L都差2倍有多.....

2.5L已經夠用的了!當然大氣缸有它的好處,但一般使用,不需要連續噴很大面積的,便已不需要那麼大的氣缸了!  發表於 13-7-2016 05:53 PM

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.544226912396014.1073741836.534947449990627&type=3&refid=52&__tn__=%2As

我揾到個sparmax 620x同ustar603既對比,但入面話o係同一條件下,603噴出黎係粗o的實o的,620x就虛o的幼o的。如果係咁,我係咪可以透過調節氣壓同出油量做返虛o的幼o的o既效果?

其實在實際用時是差不多的,而且在氣泵到噴槍的途中,也可以有不同組合來調整出氣的強度!
以我為例,基本氣泵會調到出氣最高的(但據說工業用氣泵不可,因為氣壓比模型用氣泵為高),而調整氣壓的高低,我會選擇利用噴筆,位於下方入氣的按鈕調整氣壓(因為這樣會較為靈活及方便),如氣泵正常,而那些儀錶其實基本我是不會看的!
而我比較在意是放氣排水的方便情度,因為其實這動作是很常做的,而且無可避免會很大聲的(比行泵時的聲音更大),sparmax比較方便!
至於行泵時的聲音,應該樓主打算買的sparmax較細聲,因為那個黑色外殼的設計,如像隔音牆一樣,如在上方聽會較細聲,但聲音會由兩邊的開口散出!
而那比較片段sparmax氣缸是比Ustar容量細,所以必然是行泵的次數是比Ustar為多的!
而樓主每次用完也放回盒內,清潔便不成問題,但如果不是,Ustar的便較為方便了,因為沒有那黑色外殼妨礙了清潔!
另外建議噴槍下方,也加一個噴筆用小水隔(價錢會很便宜的),可以方便留意積水的情況!
mpp025 發表於 16-7-2016 12:07 PM
另外建議噴槍下方,也加一個噴筆用小水隔(價錢會很便宜的),可以方便留意積水的情況!

我問o左做測試果位師兄,佢話其實係sparmax大聲o的。咁根據噪音,起泵頻率同噴油表現,u-star 603又好似好o的喎(唔計放氣排水既話)。

估計不到有這樣的結果!謝謝!  發表於 18-7-2016 06:59 AM
Soulreaver 發表於 17-7-2016 05:05 PM
我問o左做測試果位師兄,佢話其實係sparmax大聲o的。咁根據噪音,起泵頻率同噴油表現,u-star 603又好似 ...

我都見人地話噴筆前加多個水隔有用,多謝師兄提醒~