Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: jeffloh

[玩具攝影] Marvel legends Spider man (Venom BAF)

我應該單幾隻選黎買!
ScarletSpider 發表於 22-6-2016 07:56 PM
如以呢個Spiderman系列質數計,
己絕對唔差過以前Toybiz啦!但Space Vemon個頭造到好EVA2號機

可能我從未玩過toybiz, 所以每次見其他師兄講佢點好我都唔太了解. 不過我又唔會刻意去追返toybiz舊作來玩啦, 因為一來toybiz已經無再出, 要買返一定唔平. 另外萬一真係愛上toybiz而玩唔返ML, 將來無野買得落手果時都唔知點算...
jeffloh 發表於 23-6-2016 09:30 AM
可能我從未玩過toybiz, 所以每次見其他師兄講佢點好我都唔太了解. 不過我又唔會刻意去追返toybiz舊作來玩 ...

可以買隻loose玩,一玩包你愛上 :p
jeffloh 發表於 23-6-2016 09:30 AM
可能我從未玩過toybiz, 所以每次見其他師兄講佢點好我都唔太了解. 不過我又唔會刻意去追返toybiz舊作來玩 ...

其實當年Toybiz figure已經出得好成熟,無論外型,雕功,關節Toybiz年代都做得好足下,但孩之寶接手後,我估佢將個定位放左兒童向多D, 所以佢早期出figure 我大膽講係倒退, 例如關節小,雕工欠精細,上色兒童向,但公平D講,發展到依家,其實孩之寶質數已經唔差過Toybiz, 男角figure就新舊各有各好,女角figure就依家孩之寶比較好D,不過自己反而最鍾意早期5"系列figure,可能因為自己最早儲就係呢個系列:)
Toybiz年代水準己經好好

早期5"系列figure

scarlet spider兄弟的X Men 公仔好齊啊!

Toybiz執左真是可惜,那些年有幸儲了太部份marvel legends, 無倫上色或關節可動都往往有驚喜.如果佢當年keep住營運,我想現在美玩可以超越bandai shf水平添...

最經典的baf是sentinel 和PITT, 是不惜工本而有誠意的baf figure
nugudam 發表於 25-6-2016 11:39 AM
Toybiz執左真是可惜,那些年有幸儲了太部份marvel legends, 無倫上色或關節可動都往往有驚喜.如果佢當年kee ...

我成日覺得KEEP住營運未必係想像中咁好,生產成本同物價上漲,佢做得返水準都未必平
只係我地無機會睇到呢個結局,自己腦補佢有幾好jei

又例如以前mcfarlane的figure細緻度超強,而家都做唔返(同技術無關)

小弟愚見:unhappy:

早期5"系列figure都好正,可動之餘又有野玩,Cyclops入電對眼發光,Iceman放入冰箱會變透明⋯⋯:)
法蘭克 發表於 21-6-2016 09:24 AM
頭兩期都以呢個樣示人,之後又變返暴走開口mode,不要連劇情都暴走埋講功夫熊貓。。。。

漫畫造型正好多, 呢隻baf好求其
tolete 發表於 25-6-2016 11:30 AM
scarlet spider兄弟的X Men 公仔好齊啊!

不過好邪, 每一個年代系列,我都冇辦法儲到一隻好的阿珍 Shadowcat 同Jubilee

[quote]Mcfarlane
哈哈,我極有同感,我好鍾意當時八,九十年代 美系figure果種脹卜卜 肌肉 style 0既雕刻, 鮮豔奪目0既色彩上色, 簡單外型線條, 個style 顯出當年玩具0既情懷
ScarletSpider 發表於 23-6-2016 08:02 PM
其實當年Toybiz figure已經出得好成熟,無論外型,雕功,關節Toybiz年代都做得好足下,但孩之寶接手後,我估佢 ...

睇返原來我有toybiz venom~ XD

可能本身無玩開, 所以又唔覺toybiz有咩特別好/ hasbro特別差, 我都係有新出的而又喜歡就買. 舊的基本上唔會專登追返 (除非街上見到)