Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本大阪電電城遊記分享2016

大開眼界:handshake:,謝樓主分享!
日本永遠係玩具迷樂而忘返的地方 :)
近年電電城都Close 得都七七八八, 一次去少一次店舖, 日本經濟真係差得很, 懷念早年去多人又多店舖既日子......:$
師兄,

小弟8月會去大阪, 請問邊度比較多 舊超合金 及 SHF 賣?
是否 電電城 最多? 舊超合金 會否平過香港? 我見 牛倉 果d唔平喎!

Thanks!
頭像被屏蔽
Stormtrooper-HK 發表於 8-6-2016 02:59 PM
近年電電城都Close 得都七七八八, 一次去少一次店舖, 日本經濟真係差得很, 懷念早年去多人又多店舖既日子.. ...

唔通玩具業連龍頭日本都做唔住 ?!:ice:
toykid 發表於 8-6-2016 12:39 AM
Oh no...師兄有無地圖看看?

There are quite a few shops near there too, don't miss the ones in the side street, also try Yodobashi in Umeda ( largest in Kansai area).

Otherwise, I would suggest to shop on amazon.co.jp nowadays.
我見Volks Hobby大部份都賣正價
反而Kids Land都有筍價o野執下
toykid 發表於 8-6-2016 12:39 AM
Oh no...師兄有無地圖看看?

Search Kotobukiya Osaka in google, they won't let me post the link here
Useful information. :x

感謝大大有用資訊!!小弟正正係出post兩日後出發去大阪,而家已經去完返黎
當時正好見到師兄分享尋寶圖,即刻叫朋友帶我去{:1_221:}
初初去果陣都好驚唔識路,一去到黑門市場個人當堂定晒
簡直好似聞到陣"玩具除",一步都無錯就行到去目標鋪頭(都歸功師兄指示詳細)

終於見識到日本玩具鋪,新貨有,舊貨齊
可能你行一年信和都搵唔到既野,半日就可以係大阪搵到
如果大阪都已經係咁,秋葉原更不敢想像…
價錢中規中矩,有啲賣貴過香港,有啲平到你唔信
好似我買左一套兩隻Eva景品7xx yen+芒亨蒼火龍頭雕像19xx yen,兩樣夾埋都唔洗兩魚港紙{:1_211:}
最好本身大約知道香港市價,去到就唔怕買貴野

本身無目標去買野,都係諗住見到岩先買
所以收穫唔算太多,但都係意外尋獲既好物
最開心係搵到figma既SP-051連特典:35:
同埋收左隻牙狼極魂既白夜騎士(唔識呢套野,但見好似好平又有型就收左)
全日埋單都係萬五六yen咁上下
多謝師兄好介紹:77:

玩具迷的第六感在那里会有强大感应  發表於 18-9-2016 02:20 AM
Knightmare 發表於 14-6-2016 01:53 PM
感謝大大有用資訊!!小弟正正係出post兩日後出發去大阪,而家已經去完返黎
當時正好見到師兄分享尋寶圖,即 ...

不用客氣,! 小分享, 同勉之, 希望幫到大家!
Knightmare 發表於 14-6-2016 01:53 PM
當時正好見到師兄分享尋寶圖,即 ...

師兄借問聲你景品係邊度買? 多唔多眼鏡廠出品? 弟7頭去好緊張
今晚分享一下這次的少少收獲.:)