Toysdaily 玩具日報

查看: 17287|回復: 34

[玩具報告] SHF vs Revoltech - Ultron 小比較

正所謂唔怕貨比貨,最怕小動作。
好同唔好,好多時係比較。
SHF同Revoltech繼IM Mk42後,而家Ultron又有得比。畢竟日本廠好似掘到新金礦咁打崩頭出美玩。

造型可以好主觀的。身高同橫幅可以比較客觀。
其實身體比例唔差太遠。不過,當初SHF正式資料spec係高過Revoltech唔少的。但出來的效果真係唔覺眼。
我當初都係俾笨大個數字吸引到落訂。

SHF頸同四支造型都較幼。老實,我唔係咁鐘意Revoltech大髀粒粒釘同大髀太起角,不過,全面比較下已經唔可以話係缺點。

造型上,SHF最礙眼就係冇做應有的肚腩中間偷空。SHF物料效果比較幼細,滑同整齊。但係Revoltech層銀油比較反光。

SHF唔係唔識做,亦唔係冇唸到做,亦唔係冇做!背脊有做架!係唔會全隻做啫。

一試可動便知龍與鳳。SHF而家試下跟Revoltech去做熱身。SHF兩手向外伸展都唔得。笨大咁大機構唔係全部野都要重重approval嗎?邊個approved個搏頭可動關節?

狂四郎兄做到SHF翹手?咁我可能未去到盡。

開始做下瑜珈。SHF師兄唔夠鬆。

嗚低身好似差唔遠?不過SHF雙手合唔埋。

換個角度就知根本腰不可動。

跟著係kick boxing衝膝。SHF師兄未衝腰提膝呀!

你問我,SHF做到的動作只係似跑步。

後記
1. 我發本帖係為盡量客觀的比較。
2. 再講一次,造型好唔好係好主觀。似唔似電影俾我的印象亦係。似唔似個演員,我唔在意。
3. 可動幅度同全身配合做到的動作返映開發者心機。玩具可動先係玩具。
4. 我對SHF的評價一向係唔差的。尤其可以參考SHF Ironman Mk45 帖
5. 我其實係期待SHF的複習可動可以做到點。最後體會係Revoltech反而可動上有保證。因為standardised。

謝謝收看:64:
好帖!
Revoltech完勝!
令我非常清楚,謝謝師兄!
好好既比較,revoltech論外型真係霸氣d,雖然我未接受到波波關節,但都對依隻有少少興趣

山口完敗

相反

多謝師兄分享,等左好耐終於睇到兩者分別.

因為細隻覺得唔好玩,但係Revoltech真係好吸引!

SHF就真係...可唔可以比D心機整好少少...
師兄所提及的相係另一位師兄:(
我影相唔會咁專業:(
原本我係打算搞著燈,但開盒玩過真係好失望。只能講句為齊人而買:78:
頭我試過滲線,但效果唔明顯兼好難勾線。無癮之下玩大佢:78:
好帖,老實講咩係好咩係唔好,有時自己主觀左都唔知

所以自已唔太鍾意既玩具,都盡量唔回其他人出d po ,人地滿心歡喜放上黎,自己放"淡"氣就無謂

revoltech依次真係完勝, 淨係講兩隻個表情, revoltech果個表情同眼神已經win晒, 好有氣勢而且刻線又好分明清楚..........................相反shf.....

revoltech依隻做得咁好, 諗唔到唔選擇入revoltech的理由~~
睇唔到買shf
其實SHF真係齊人先會入,畢竟兩隻係唔同的Ultron, 有隻係 Ultron Prime...
當初SHF正式資料spec係高過Revoltech唔少的。但出來的效果真係唔覺眼。
我當初都係俾笨大個數字厄左落訂。
睇完各位ching的review, 而家唯有蝕放左盒SHF.:$
SHF d 野 我中伏過兩三次. 第一次係HULKBUSTER訂價太高, 蝕左幾百. 第二次 是 CW 美國隊長 QC好差. 第三次 是 這隻 ULTRON, 太樣衰, 可動又差.
所以以後唔再訂SHF了.:@
其實都唔係咁差:78:

肩膀位真係幾蝦人玩, 要試多幾次先知點屈!!

ANYWAY, 可動真係輸哂比REVOLTECH!!
想問下電影乜有分Ultron Prime同Ultron架咩?