Toysdaily 玩具日報

[改造交流] medicom body 不專業修復

aeroplane8340 發表於 1-6-2016 10:10 AM
冇辦法
市面上又冇咁瘦身Body
想用國產body又唔得

我用過 Hottoys TTM 22 slim (現在很貴), 條頸要改高幾mm , 如果吾係會有少少縮膊
cobra_eric 發表於 1-6-2016 10:18 AM
想問甲鬥王個胸甲用咩痴返埋?@@用超能膠都唔得

AA 太勁又會白化 ,  我用百得透明啫喱 ~~~~~~
insomniac 發表於 1-6-2016 03:43 PM
Medicom body 真係災難級...

舊二號再版 ,  我檢查過Body 隻膠吾同冇咁脆,joint 位完全冇裂痕。
(舊款落螺絲既 joint 位 ,基本上一出廠就裂開 ,可能工人或機械上螺絲太猛力,所以10隻爛9隻 )
KC@toys 發表於 1-6-2016 04:19 PM
舊二號再版 ,  我檢查過Body 隻膠吾同冇咁脆,joint 位完全冇裂痕。
(舊款落螺絲既 joint 位 ,基本上一 ...

根本膠質問題...
結構問題
果條冇頭螺絲...
同果種C形迫軸

唔關結構問題 (Medicom body 結構我好欣賞, 只有佢先擺到拉打型仔post, 其他所有body都冇法做到(東亞重工body例外)

主要係因為大6啲工廠接咗Medicom單
單價就係咁多
咁點樣可以賺多啲呢?
當然係偷工減料喇
所咪用D最cheap recycle  料
medicom 出既種類好多,但佢既料真係差,久唔久就爆皮,
東京暴族既figure 幾乎拆唔倒件衫出黎,body 手joint 易斷
請問如何拆開D join 位?
請問樓主隻甲鬥王係BM定RAH VER.2 ?
kongtat 發表於 8-5-2017 01:00 PM
請問如何拆開D join 位?

解決了, 原來全是鏍絲! 但發覺連手爭都斷了, 應該整唔到! 好在有個之前斷腳換出來嘅body , 雖然係舊款, 身材又廋D, 都好過冇, 就拆上平身出來換上, 暫時頂住先!

手㬹點爛法 ?有冇圖?  發表於 9-5-2017 11:48 PM
wiswis 發表於 8-5-2017 01:48 PM

我都有興趣知,因我隻BM Dark Kabuto斷了大腿股位,正猶疑爆不爆開自己修復。
Is it still fragile of medicom's body?
樓主厲害

我都有幾隻medicom斷手斷腳,唔想復修 亦唔願買新body比佢地,已被打入冷宮
wiswis 發表於 8-5-2017 01:48 PM

BM 啊 !!!
Nashlam 發表於 9-5-2017 09:11 PM
Is it still fragile of medicom's body?

好似好好多,最少出廠冇打爆joint位,膠䏲落冇咁脆,但吾知有幾耐用,要D 時間印証
this is good!!!!!!!!!!!!!!!!